Monday, December 21, 2009

love being single..haha

Since i’d been minus a boyfriend for a while. My life was fantastic. But no-one really believed me when i said i loved being single. ‘Ey thought i was pretending it didn’t bother me.

It’s ok to be single. At most of us have a solo phase at some stage – no matter how smart, glamourous or dateable we may be. Single girls re starting to be seen as strong, sexy and most of all, selective. Being single really can be one of the best time in out life. There’s time to invest in a career and to establish ourselves both professionally and financially. We no longer depend on a man to bring home to bacon, which allows us to be more selective in our choices. We’re looking for completely different qualities than those in our parents’ day – we want strong communication, emotional intelligence and a few laugh. We want someone who can support us in our busy, thriving lives.

This is a generation of women who re saying ‘If it’s not great, i don’t want it. I can have a great life in this modern world, where there re equal rights for women and great jobs and lots of opportunities.’ U don’t need a man to protect u, u don’t need a man for money and u don’t need a man to make an impact in life and do what u want to do. And staying with someone for the sake of it isn’t just a waste of time, it could also be brick-walling future opportunities.

U re going to miss opportunities for a great new boyfriend, a fun night out with the girls, or a trip with some old mates where u’ll meet someone else or find a thing u want to do for the rest of ur life.

Dating myself taught me lots of things – what i love doing, who my really good friends re and what’s important to me. It gave me time to travel as well as focus on my career. It made me think about what i wanted in a guy and, bacause i wasn’t in a rush to live my cosy single life, it made it easy for me for me to not settle for anything less than that. The most important thing i realised? U re not going to find the best person for u if u re not being urself.

A real relationship, whether it’s with a friend or a lover, is about finding someone who brings out of the best in u, enjoys the best in u and loves u for the things that u love.

Take a break and think about who u ve been with and why, what went wrong, what went right, and what u’d like to happen in the future, u can go into the next relationship and keep hitting the same brick wall.

Monday, November 9, 2009

merdeka~!

nampaknya GirlyciouS sudah menjadi blog main aku skrg. kalo dulu aku sangat aktif post kat blof ariannaalhaddad. skrg kat blog ni pulak. yelah. sebab aku dah set, blog sana hanya untuk cerita2 sedih sahaja. =)

but now i think i should return back to the former aim of this 2 blog. 1 for diary. and 1 for tips. since like both of this blog has become my diaries.. haha. gila expose. just like my mom said. u like to expose urself. adeh. not much like that actually. but i really2 don't know how to write bout others! and i really love to write bout myself. (+_+)

expose pun expose lah. i never force ones to read mine. purpose of this blog is just 'to remind' me about my past. hehe. back to d main topic. merdeka! i oredy finished (to d power of hundred) all my exam. yeahooo! no more xam after this.. yeah..

akhirnya terlaksana jugak 3 1/2 tahun kat upsi. after this concern utk praktikal pulak. he. bestnya. but now mcm boring la pulak. xtau nak buat apa. adehs..

nukilan~

Ingin sekali aku bertanya..
Tidak jemukah kau setia?
Mencuba menggoda..
Melempar kata-kata cinta
Ku sendiri tidak pasti
Adakah itu benar2 cinta
Benar lahir dari hati
Atau semua itu.. hanyalah nista?
Aku masih seperti dulu..
Masih setia dengan janjiku..
Tidak pernah terfikir
Untuk menerima sesuatu yg baru
Atau kembali pada yg lalu..
Kerna bagiku..
Semua cinta pahit belaka..
Aku akui!
Kadang kala aku hampir tewas..
Namun aku bertahan..
Terima kasih tuhan..
Kerana berikan aku kekuatan..
Wahai insan..
Aku cuma ingin tegaskan..
Aku tidak semudah yg kau fikirkan!

Saturday, November 7, 2009

guilty..

my ex-friendo (yg i mention before in my previous post) texted me again yesterday. aku pun pelik jugak nape tetiba dia msg aku. rupa2nya pasal haritu. dia baru sedar yg dia dah salah ckp ngan aku. "i xmean it".. katanya.. n dia harap aku xmarahkan dia. dia pun confess pasal pergaduhan kitorang dulu2 tu. adalah kerana masa. masa tu.. semua org pressure.. huh.

aku pun xsure dia ikhlas o not. then i decided to reply.. "xpe. aku xtake it serious pun :)" then she replied again "what pass is pass ya :)"..

mungkin dia menyesal. coz even banyak dia kata kat aku dat day. aku still lagi relaks n smile.. n xmelenting langsung. (tp dia xtau dalam blog ni aku dah kutuk2 dia. huh)

since last nite. aku tetiba rasa a bit guilty. bila fikir2 balik. dat guy yg proposed me tu. emm. he really mean it. dia call smlm. dia kata "pasal sms2 tadi tu. i ikhlas. dan i memang berniat mcm tu".. "if u perlukan bantuan apa2. bgtau je i. for sure i akan tolong. even dari segi kewangan or whuteva. i akan bantu u. u jangan segan2. just tell me. i faham. u student"..

aku jawap "xpe u. i ok. dah nak habis sem pun i kat sini. i xde masalah2 tu. u jgn risau." aku xnak dia worry n terlalu ambil berat pasal aku sebenarnya.

mcm mana nak ckp. aku speechless. now dia berharap. mcm tengah tunggu aku je. kalau la betul dia tunggu aku. my god.. aku bersalah! aku xpenah fikir lagi untuk semua tu. aku xnak la sampai dia tunggu aku. we're too different. mungkin niat dia baik. n bukan niat aku xbaik. cuma aku belum sedia.

perbezaan umur dia n aku. sangat ketara. cara dia n aku berbeza. dia dah ada segala2nya. tapi aku. masih merangkak2. baru nak cari semua tu. kalo bole. aku nak la berjaya dulu. atas usaha sendiri. bukan bantuan sape2. dia pun penah offer aku a lot of things. emm..

aku tau. kalo aku luahkan isi hati aku. dia bole faham. tapi aku xtau mcm mana cara aku nak luahkan semua tu. aku da pernah frankly speak dgn dia. masa dia propose aku kali pertama dulu. aku kata aku nak tumpu study.. kalo bole aku nak further n further ke peringkat lebih tinggi. dia kata dia paham. but again.. he proposed me. sedangkan aku belum habis degree pun lagi. aduh..

tolongla aku. apa patut aku buat ni.. aku rasa bersalah. aku xbole.. but at d same time aku xnak hampakan dia. aku xnak susahkan dia. xkan aku kena avoid dr dia? selama brkwn pun. aku jd diri aku sndr. xpenah cover2. n aku still hormat dia.. xkan aku kena jadi jahat utk buat dia xsuka aku?? emmm...

p.s- aku bukan jual mahal. bkn aku tolak dia 100%. aku cuma xnak dia tunggu aku. masalah pd dia nanti! kalau ada jodoh, adalah..

Friday, November 6, 2009

keboringness~





bila si boring bertemu webcam. =)

bitchy~

teringat eza cakap. ena selalu makan tak habis. sebab makan sikit cakap 2 jam. haha. aku memang suka bercakap. sejak dari kecil lagi. pot pet pot pet macam bertih jagung mulut aku. kalo kat skolah rendah dulu orang panggil aku mulut murai. haha.

dorang taktau. aku jadi pot pet pot pet kat skolah sebab kat skolah ramai kawan. kalo kat rumah aku sorang2 je. mak aku bukan nak layan aku cakap. kalo ada pun kat rumah tu kucing aku. dia jela jadi pendengar setia aku di kala susah senang. sebab tu sampai sekarang aku rapat ngan cats. hehe.

*back to the main topic*

bitchy. nak tau kenapa? bcos hari ni hari aku maki dengan hebat sekali. tengok soalan 1 electronic tadi. perkataan keluar dari mulut aku.

1st- sial.
2nd- f**king bulshit.
3rd- bengong.

memang aku sangat bengang. soalan 1 pun dah cover chapter 6. so pastinya soalan 2 dan 3 cover chapter belakang2. tak silap tekaan aku. gila.

lecturer cakap. final cover semua chapter. dari 1 sampai last. and aku pun stress la chapter 1-6 masa study. chapter blakang just sight seeing je. sebab tu bila dapat je soalan macam2 aku maki. ooh ****. cukup ena. cukup. benda dah lepas. sabar.

get ready untuk next paper. last paper. thermodynamics.

sekarang nak headbanging, dancing2 jap. pasang lagu kuat2 jangan hiraukan orang di sekeliling. tensi sangat2.

p.s1 - i suka u tapi i taknak u tau
p.s2 - i buka hati untuk u now. kalo u berani come on. terus terang. i taknak dengar dari mulut orang lain lagi. enough.
p.s3 - i serahkan pada jodoh. i nak tengok apa usaha u. i takkan usaha. i cuma tunggu.
p.s4 - i bagi u masa 1 minggu. then i'll forget u. ;)
p.s5 - i tak pasti dengar perasaan i. tapi yg i pasti i sedang jatuh cinta. i pasti pada sape. setiap masa hati i berdegup pantas. i keliru. i try to deny my feelings.

Thursday, November 5, 2009

lepas 1 paper..

semalam tido tak lena. nightmare. dah la susah nak tido. 2 jam guling2 baru leh tido. dah tido pulak. tak lena. pejam mata nampak nombor. mengigau macam2 nombor. macam2 formula. p^phi(n) congruent to 1 modulo n. (p-1)! congruent to -1 modulo n. dan macam2 lagi formula yang tak penah nampak.

tetiba terjaga. bilik cerah. jam dah pukul 4 am. baru sejam aku tido. cuba pejam mata balik. nampak nombor lagi. memang mimpi ngeri. aku bangun tutup lampu. dalam hati mengomel2. "dila ni kalo ye pun nak tido tutupla lampu dulu. kan sekarang aku tak bole tido".... then sampai subuh tak bole lelap. sebab nak lelap je nampak nombor. menggerunkan.

baring2 mengelamun. nak study tak bole. macam2 aku fikir. otak bercelaru. sampaila 6am. aku bangun semayang subuh. dengan solat hajat sekali. mintak diterangkan hati nak jawap exam nanti.

breakfast roti ngan butter. kawan call. maybe nak kejutkan aku semayang kot. tapi aku dah bangun. dia pesan jangan lupa baca ayat penerang hati. thanks. aku dah hampir lupa semua tu.

alhamdulillah. selamat pegi dan balik untuk exam number theory. lepak2 kejap ni. jap lagi nak sambung study electronic pulak. paper esok pagi. wish me luck ;)

Wednesday, November 4, 2009

nak fat nak fat

omg. help me. please decrease my metabolisme level. i sangat susah nak fat. i rindu zaman primary skool dulu. i gemuk dan bulat macam bola. sekarang i sangat thin macam ranting pokok. *perumpamaan itu sangat melampau. tapi takpelah. i like*

kalo i makan banyak. i tak gemuk. kalo makan sikit. i makin kurus. like now. tengah busy exam. nak makan pun takde selera. takde masa. agaknya berapa la weight i sekarang ya? masa raya haritu 48kg. maybe now dah cecah 45kg kembali. (T_T)

masa kat matrikulasi. i penah fat. berat i mencecah 52kg u. bahagia gila. semua orang tegur i *gemuk*. takpelah. i like. tapi tak lama kemudian, i faced some problem. tak sampai 2 weeks berat i turun til 46kg~!

macam mana nak hidup? dengan ketinggian i 5 kaki 5 inci ni sepatutnya berat ideal adalah 5*kg. tetapi sangat susah (T_T). sekarang ni kalo i makan banyak pun paling tinggi i bole cecah 48kg saja. pity me.

buat medical check. BMI i pun sangat tidak ideal. i kurang berat badan. tekanan darah rendah. dah la i jenis tak makan sayur. sesapa pun tak bole tolong =(

actually masa before i masuk secondary skool dulu. i pernah mengalami kecelaruan emosi. i nak kurus. u know. masa tu adalah trend memakai overall. dan i beli 2 overall. tapi bila pakai overall itu. i kelihatan macam batang pokok. sangat silinder bentuk i. i sangat pressure.

dan since hari itulah i jaga pemakanan i. i sangat addict nak kurus. tak lama lepas tu. i berjaya. u know. bukan senang. macam2 i buat nak kurus tu tau. seperti :-
  • tak minum air lepas makan
  • hanya minum air masam2 je s.a air asam jawa dan sunquick tanpa gula
  • melompat2 lepas makan
  • buat sit up tiap kali nak tido dan bangun tido
  • dan macam2 lagi i dah lupa..

tapi. walaupun sekarang mulut i kata nak fat. tapi at d same time i masih gila jaga makan. heh.. ramai orang kata i akan gemuk lepas married. *i sangat takut gila*. harap2 tak macam tu la. kerana i sangat emosi dengan my body figure. 3*2436. mahu kekalkan apa yang patut. dan tambah apa yang patut. (+_+) *peace*

Tuesday, November 3, 2009

I'M ALREADY GONE..

Remember all the things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye
Even with our fists held high
It never would have work out right, yeah
We were never meant for do or die
I didn't want us to burn out
I didn't come here to hurt you now I can't stop
I want you to know
That it doesn't matter
Where we take this road
But someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone
Looking at you makes it harder
But I know that you'll find another
That doesn't always make you wanna cry
It started with the perfect kiss then
We could feel the poison set in
"Perfect" couldn't keep this love alive
You know that I love you so
I love you enough to let you go
You can't make it feel right
When you know that it's wrong
I'm already gone, already gone
There's no moving on
So I'm already gone
Ahhh already gone, already gone, already gone
Ahhh already gone, already gone, already gone
Remember all the things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye.......

foundationss~

ok guys. i don't know wht to share today. finally i got an idea to share about one of d most important facet in makeup, foundation. it is d base for any make up application, which could help to hide facial imperfection such as scars, depression and pigmented areas of skin. but for me. i used foundation just to protect, or cover my skin from d drying sun and wind.

i try a lot of different brands of makeup. now i want to share 3 different types of foundation ive used.

d first foundation ive used is maybelline white stay mousse in ivory colour. picking d rite color for foundation can be tricky actually. bcos i think d ivory color is not suitable for me. so, it doesn't suit my face tone at all. rugi saja i beli. haha. but itsokey. i can use it as a concealer. to cover a small scars on my skin. ;). em actually i'm not really satisfied with this type of foundation. i mean the cream type. bcos.. my face is easily sweat. and bila muka i berpeluh. dat foundation make my face look like i wearing flour je. tak natural gitu. haha. maybe this type of foundation only suitable for those who not easily sweating like me. haha.


then, i bought this 1.. loreal true match mineral. in golden beige color, 10grams. it is a mineral foundation and suitable for all skin type. *currently i use this*. personally i satisfy wit this product. bcos.. ramai orang cakap it is suit for me. (+_+). and fortunately d color ive chose is closest to my skin color. *wit help of d consultant*. cuma masa mula2 pakai tu rasa a little bit gatal2 la on my face. i don't know why. tapi i tahan je la. lelama macam da okey.. so sesapa yg mula2 terasa gatal2 tu tahan jela eh. maybe kulit u ol tak dapat bernafas kot. lelama maybe ok. tapi kalo tak ok jugak. better u stop using that product.



i oso hv tried d trial pack of Clinique Perfectly Makeup Teint. it is d best among all of these 3 actually. it is a waterproof foundation and easily absorb by skin. and it also waterproof. since d price is d most expensive, so i rather choose loreal. actually takde la mahal sangat pun. tapi i kan student lagi. taknak la berlagak pakai barang mahal2 ni. takde duit. haha. lagipun i suka use this for d makeup tutorial at home.. pakai 2 minit then i cuci.. so u ol pikir sendiri la... ;)

all these 3.. kalo rarely use macam i ni. biasa tahan more than 3 month. but if u regularly use it. maybe 1 or 2 month je kot. it depends on how much and how frequent u use it. ;)

Monday, November 2, 2009

u made me lose my face. really.

bekalan elektrik kena potong. haha. i got this news a few hours ago from aunty fizah. wupss. adik fizah la. hehe. actually i spent my morning today at library. studied number theory with ciktan, ja and ashraf. oso met dr.zul to discuss about thesis. sampai je rumah about 1.45pm. got that really2 bad news. *crying*.

u know. its really a big big big trouble for me to live without electric supply. alamatnya berpeluh la aku hari ni. masuk bilik, baling beg atas katil and terus ke bilik ecah. sembang2 about my problemo.

for ur information. that problem really make me lost. tak pernah aku rasa terhina sebegitu rupa. wtf man. i got no mood to study. i remember, last night called my bff and asked her..

"dear, jahat sangat ke aku ni?"

"cery, kau jangan cakap macam tu. actually aku kagum dengan kau. dalam ramai2 kawan aku, kau la yang paling cool. aku tak pernah lagi jumpa orang se cool kau. orang buat kau marah kau tak penah dendam. kau relaks je.. susah nak marah. aku pun kadang2 pelik dengan kau ni"

"that's what i want and used to be actually dear.."

luckily. she gave me a little bit motivation to live. thus, last night i could sleep earlier than usual. 1.30am.

sambung balik pasal bekalan elektrik putus tadi. after sembang2. rasa mcm mengganggu pulak ecah, aida and zu tengah study. keluar bilik dorang, see wireless signal kat modem nyala. ahhh.. thanks god. bekalan elektrik dah disambung. tadi 'ey said pukul 4 baru ada api. tapi tengok2 cepat pulak. hehe..

nak tau kenapa bekalan elektrik kena potong? ahaa.. paham2 jelah. bukan takde duit nak bayar. tapi ni kan minggu exam. so. takde sape yang rajin nak pegi pekan bayar bil. haha. fortunately bekalan elektrik tak terputus lama2. kalau tak haru biru la hidup den. baiklah. den nak pegi mandi dan solat dulu. kat luar sana hujan. kalo tak mandi nanti den terlelap pulak. mata dah berat sangat ni. tapi banyak lagi tak study. aduhs~

Sunday, November 1, 2009

annoying smiles..

maybe i should hv a rest. just now i got a private message from my EX-friendo. she reminds me back about d tragedy between us about a few years ago. wht a dammet girl. serious, i'm annoying wit u. gila menyesal aku pernah kenal dengan manusia mcm kau. mcm ni la nak cakap. kau memang cantik. sape yg tak cakap ko cantik mmg dia sebenarnya jeles ngan kau. tapi unfortunately sangat2. ko tak penah2 nak berubah. perangai kau dari dulu, dari mula2 aku kenal ngan kau, berkawan dan sampaila aku bergaduh ngan kau. sama je. wht a pity girl.

kau ingat status kau sekarang blajar kat oversea tu dah buat darjat kau tinggi sangat ke? aku tau. kau dapat belajar sana sebab kau nyaris kena kick dari matrik. dan kau pergi sana sebab kau anak pegawai felda. so ada advantage la kau kat situ. mak bapak support. aku tak hairan la kalo kau dapat pegi saantero dunia pun kalau pakai duit mak bapak. lainla kau dapat scholarship ke. memang aku hairan.

tapi makin jauh kau pegi. makin berlagak eh. kau hina aku sebab aku belajar kat local U. okey. okey. kalau cakap kau betul, tuhan akan tunjuk sape benar sape salah. aku tak hairan takde kawan perangai macam kau. kau memang teruk. aku admit. aku pernah rapat dengan kau dulu. tido pun sekatil. aku dah faham sangat hati budi kau mcm mana.

kesian kawan2 kau. jadi pengikut orang tak bole blah macam kau ni. aku rasa kawan2 kau takdela seteruk perangai kau actually. tapi bila dah dilatih jadi orang buruk perangai. akhirnya dorang jadi buruk perangai jugak. aku admit jugak. kau memang berpengaruh di kalangan kawan2 kau. sebab kau anak dato'. tapi salah sorang kawan kau jugak bgtau aku. bapak ko baru je dapat title tu. so tak payah la nak berlagak sangat okey.

salah satu ayat kau..

"anyways, just wanna inform u, last week, i saw ur izi with another girl at bus station. i tot it was u. nvr want to bother but yeah make it as a small goodbye ya. n they were holding hands."

alahai.. don't try to break my heart or whteva la dear. kau tak berjaya. sila cuba lagi okey. and one more. better u just mind ur own bussiness. i dont want to know anything pun about my past. tak penting!

aku malas nak cakap lebih2. tapi SELAGI KAU TAK DIAM. AKU TAK AKAN DIAM. kau ingat okey.

Saturday, October 31, 2009

ChannelC

  • berilah pada yang meminta dan jangan ditanya apa tujuan permintaannya, sesungguhnya orang yang pemurah itu adalah yang paling hampir dengan syurga, juga sebaliknya.
  • tanda sejahtera itu - tak rakus dunia, semangat, semangat kepada ibadah, bicara, jaga solat, bersahabat dengan solihin, menjauhkan yang haram, pemurah, insani, berguna dan sering ingat pada mati.
  • yakini kamu dengan hatimu, kerjakan ibadat pada waktunya, basahkan lidah dengan zikirullah dan menasihati sesama manusia dengan kebaikan, itulah titik mula sebagai insan.
  • sebahagian dari tanda syukur itu ialah jujur, taat, redha dan ikhlas. tanpa tanda2 tersebut, jelaslah ia kufur dan kufur itu lebih hina dari kafir.
  • istiqhlas ialah sesuatu kebajikan yang sering dibuat tanpa mengharap balasan makhluk, sebaliknya mengharapkan keredhaan Allah swt sebagai tanda syukur.
  • kefahaman al-quran datang dari jiwa yang tulus dan hati yang ikhlas. syukur merupakan jambatan ilmu dan redha adalah anugerah bagi ketenangan.
  • al-quran itu merupakan manual dan panduan kehidupan. mengamalkannya dengan betul, akan mendapat rahmat dan jalan yang benar lagi lurus.
  • kata orang arifbillah, di antara sifat pada seorang ulamak, dia amat takut kepada allah swt, walaupun nyawanya jadi taruhan.
  • kata2 orang2 alim, barang siapa mengamalkan memakan buah tamar/kurma setiap hari walaupun sebiji, nescaya dia tidak akan berasa lapar.
  • sesuatu kesalahan dan kemungkaran yang dizahirkan kepada kita adalah menceritakan tentang kita yang mempunyai masalah yang sama tetapi berlainan keimanan.
  • orang yang busuk hatinya adalah orang sering memandang kelemahan dan prasangka buruk terhadap teman/sahabatnya tanpa berbuat usaha keinsafan bagi tujuan keimanan.
  • di antara golongan orang yang dibenci allah ialah orang yang sudah tua tetapi masih sibuk berzina, orang miskin yang sombong dan hartawan yang zalim.
  • hakikat pada sesuatu perkara syariat itu adalah dengan bukti dan sebab. itu menandakan kualiti iman seseorang pada syariat dan hakikatnya.

Thursday, October 8, 2009

Love Remain The Same

A thousand times I’ve seen you standing
Gravity like a lunar landing
Make me want to run till I find you
I shut the world away from here
Drift to you, you’re all I hear
Everything we know fades to black
Half the time the world is ending
Truth is I am done pretending
I never thought that I had anymore to give
Pushing me so far
Here I am without you
Drink to all that we have lost
Mistakes we have made
Everything will change
But love remains the same
Find the place where we escape
Take you with me for a space
The city buzz, sounds just like a fridge
I walk the streets through seven bars
I had to find just where you are
The faces seems to blur, they’re all the same
Half the time the world is ending
Truth is I am done pretending
I never thought that I had anymore to give
Pushing me so far
Here I am without you
Drink to all that we have lost
Mistakes we have made
Everything will change
But love remains the same
So much more to say
So much to be done
Don’t you trick me out
We shall overcome
So all have stayed in place
We should have had the sun
Could have been inside
Instead we’re over here
Half the time the world is ending
Truth is I am done pretending
Too much time, too long defending
You and I are done pretending
I never thought that I had anymore to give
Pushing me so far
Here I am without you
Drink to all that we have lost
Mistakes we have made
Everything will change
Everything will change
I, oh I, I wish this could last forever
I, oh I, I
As if we could last forever
Love remains the same
Love remains the same

Monday, October 5, 2009

waa!! dah tak boleh makan bilis lagi!! menci3!!

MAKANAN laut sememangnya digemari ramai. Sama ada kering mahupun basah, ia pasti menjanjikan sajian yang melambai selera.

Sotong dan udang kering, begitu juga ikan bilis merupakan hidangan atau bahan masakan popular bagi hampir semua etnik di Malaysia.

Bagaimanapun, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) minggu lepas mendakwa, sotong kering yang dijual di pasaran dicemari kandungan kadmium yang tinggi hingga boleh menyebabkan kanser payu dara dan prostat.

Kadmium adalah metallohormone beracun yang bertindak sebagai estrogen serta androgen yang mampu menyebabkan kanser payu dara dan prostat.

Penemuan terbaru itu berdasarkan kajian ke atas enam sampel sotong kering yang dijual di pasaran di Pulau Pinang sejak sebulan lalu.

Paling mengejutkan, satu sampel mempunyai paras kadmium 4.33 ppm (bahagian persejuta), iaitu empat kali ganda daripada kadar yang dibenarkan Peraturan Makanan 1985.

Selain sotong kering, tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium namun jumlahnya lebih rendah.

“Hidupan laut yang tercemar sememangnya mengandungi kadmium, tidak terkecuali sotong,” ujarnya.

Ini bermakna kandungan kadmium sudah wujud dalam sotong basah ketika ia hidup lagi di habitatnya lagi.

“Kadmium dalam sotong kering itu bukan hadir disebabkan kaedah pengawetan, sebaliknya ia sudah wujud ketika kewujudannya sebagai sotong basah lagi,” ujarnya.

Tambahnya: “Makanan yang mengandungi kadmium ibarat tiada khasiatnya langsung.

“Puncanya ialah sikap manusia yang enggan menjaga kebersihan laut. Akibatnya, badan kita akan menerima makanan yang tidak bersih sekali gus mengganggu sistem hormon di dalam badan.”

Walau bagaimanapun hujahnya, kesan yang diperoleh bergantung kepada tahap imunisasi tubuh individu.

Bagi mengelakkan kesan berpanjangan, pengguna dinasihatkan supaya mengambil bahan makanan tersebut dalam kuantiti yang kecil atau lebih baik mengelak daripada memakannya.

Kadmium merupakan sejenis logam berat yang berbahaya kerana elemen ini berisiko tinggi terhadap pembuluh darah.

Ia memberi kesan terhadap kesihatan manusia untuk jangka masa panjang khususnya hati dan ginjal.
Kesan pengambilan logam toksik yang berlebihan ini boleh mendedahkan seseorang kepada kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang.

Kesan jangka pendek pula boleh dilihat melalui tanda-tanda seperti demam, sakit kepala, berpeluh berlebihan, otot menggigil dan keresahan.

Kadmium juga terhasil daripada pembakaran bahan buangan dari rumah atau industri, pembakaran arang batu dan minyak.

Asap kenderaan, penghasilan bateri dan cat, industri pemprosesan logam, pengangkutan dan pembuangan sampah turut menjadi punca material beracun itu.

Bahan makanan kering yang diimport dari negara-negara luar khususnya, tidak banyak dipantau atau diuji terlebih dahulu sebelum dipasarkan.

Kajian rambang perlu dilakukan bagi mengesahkan kuantiti kandungan kadmium di dalam makanan yang telah diawet kerana dikhuatiri melebihi had yang dibenarkan.

Sunday, August 30, 2009

kerana aku terlalu mencintaimu..

Saya telah mengembara ke hujung dunia, mencari cinta saya. Tapi pertama kali bertemu awak, hati saya terus terpaut. Demi Tuhan, saya tak tahu kenapa. Tapi itulah kebenarannya.

Saya telah menolak awak. Tapi awak mencabar saya dengan kejujuran awak. Awak tahu yang awak tidak bertepuk sebelah tangan. Dan awak berjanji, saya bukan salah seekor dari kupu-kupu perhiasan di dinding kamar awak.

Hanya dengan sebuah renungan, saya jatuh tersungkur ke penjuru mata awak. Semakin mengenali awak, saya tak dapat lagi membohongi perasaan saya, bahawa saya menyayangi awak. Bersama masa, perasaan sayang ini menjadi dewasa. Dewasa menjadi cinta.

Dan saat saya mencintai awak, saya jatuh ke dasar perasaan yang paling dalam. Lemas dan hampir tenggelam, dalam lautan kasih sayang, seribu impian. Dan saya mula terfikir. Saya mengembara ke hujung dunia, mencari awak. Rupanya awak ada di sisi saya selama ini. Dan baru saya sedari, tika dan saat itu.

Bagai merpati putih, cinta saya berkelana, mencari singgahsana di hati awak, untuk bertakhta. Dan telah nyata, saya tak temui, noktah cinta itu…

Tapi akhirnya, bila awak telah memiliki cinta saya, awak mencampakkannya jauh ke dasar laut yang tak mampu saya selam. Di sana, saya tak mampu melihat cahaya. Awak beri saya harapan yang sangat besar. Dan akhirnya, awak juga yang menyalakan api dan membakar saya dalam diam….

Saya sedih sangat, bila awak kata awak tak tahu apa yang sebenarnya awak cari. Tapi jauh di sudut hati, saya merasakan, bahawa awak masih belum cukup dewasa untuk memahami apa itu cinta. Dan mungkin takkan pernah dewasa… Atau mungkin juga, awak belum pernah benar-benar jatuh cinta pada seseorang…

Jadi, selama ini, siapa saya sebenarnya di hati awak? Adakah selama ini, awak sebenarnya tak pernah mencintai saya? Siapa yang memujuk saya untuk membuka pintu hati? Siapa yang mengajar saya, bahawa cinta itu perlukan pengorbanan? Siapa yang memberitahu saya, agar sentiasa jujur pada perasaan sendiri?

Awak…

Awak mungkin jenis lelaki yang boleh mencintai ramai perempuan berkali-kali. Tapi saya pula seorang perempuan yang percaya, bahawa dalam hidup saya, saya hanya akan ada 1 lelaki, 1 cinta dan 1 perkahwinan…

Kita hidup sekali, mati sekali, dan mencintai sekali…

Melangkah pergi meninggalkan awak, telah mengambil seluruh kekuatan yang saya ada. Jangan anggap bahawa saya tinggalkan awak kerana saya bencikan awak. Jangan pernah menganggap.

Bagaimana harus saya bencikan awak, sedangkan setiap hari, saya merindui awak, biar pun pada ketika awak berada di sisi saya… Setiap saat, saya mengingati awak… Seumur hidup ini, saya mencintai awak…

Awak…

Sebelum saya menghilang dari dunia awak, saya ingin menyatakan sesuatu, yang tak pernah awak tahu. Kalaulah awak bertanya pada saya, sedalam mana saya cintakan awak, inilah jawapan saya…

‘Kalau suatu hari, awak kehilangan sepasang mata, saya akan memberi sepasang mata saya, agar awak dapat melihat semula. Meski pun untuk itu, saya harus buta buat selama-lamanya…

‘Kalau suatu hari, awak kehilangan suara, saya akan memberi suara saya, agar awak dapat bersuara semula. Meski pun untuk itu, saya harus bisu buat selama-lamanya…

‘Dan kalau suatu hari, awak kehilangan hati, saya akan memberi hati saya, agar awak dapat hidup untuk selama-lamanya. Meski pun untuk itu, saya tiada lagi di dunia ini…’

Semuanya untuk awak. Tapi sayang, awak tak pernah tahu….

Seseorang pernah berkata - ‘If you really love someone, then let that person go. If that person is meant for you, that person will come back to you eventually. But if that person does not, then that person was never meant for you, in the first place…’

Awak…

Dengarlah… Saya mencintai awak. Terlalu mencintai awak… Dan kerana saya mencintai awaklah, saya melangkah pergi, demi kebahagiaan awak… Saya berdoa, supaya suatu hari nanti, awak akan temui apa yang awak cari. Supaya suatu hari nanti, awak akan memahami, apa erti cinta yang sebenar. Supaya suatu hari nanti, awak akan dapat mengetahui, bagaimana rasanya, terlalu mencintai seseorang…

Dan semoga awak tak akan pernah terlewat untuk menghargainya…

Awak…

Saya percaya pada Tuhan yang mempertemukan kita. Saya tahu, ada hikmah di sebalik semua ini. Dan saya tak akan menyoal. Saya juga tak pernah kesal. Sekurang-kurangnya, sepanjang mengenali awak, saya telah bersikap ikhlas dan jujur dengan perasaan saya.

Saya juga percaya, andai benar kita punya jodoh, awak akan kembali semula pada saya. Itu bukanlah harapan saya. Tapi saya ingin belajar untuk pasrah pada ketentuan. Dan kalau pun awak takkan pernah kembali pada saya, saya percaya, mungkin itu yang terbaik.

Di mana pun awak berada, awak tetap bertakhta di hati saya. Dan di mana pun saya berada, saya akan tetap mencintai awak.

Awak…

Maut sekali pun, tidak akan pernah mampu membunuh rasa cinta saya pada awak…

renungkan lah..

Jika anda seorang wanita sejati, anda patut berasa rugi sebab ketahuilah, lelaki amat berbangga sekali apabila dia dapat meletakkan tangannya keatas tubuh anda sedangkan dia tahu, dia tidak berhak berbuat begitu. Bezanya lelaki dengan wanita, lelaki tidak kehilangan apa2 biar berapa ramai wanita yg berada disekelilingnya, tapi anda pasti rugi setiap kali ada tangan2 yg tidak berhak hinggap di tubuh anda.

Hanya dengan sekali sentuh corak rama-rama sudah boleh musnah, kalau dua kali sentuh mungkin seluruh coraknya tiada, kalau tiga kali sentuh tidak mustahil sayap yg asalnya indah itu terkoyak. Jatuhlah sang rama-rama diatas tanah tanpa siapa mempedulikannya lagi. Lihatlah kehidupan dari sudut yg begini. Agar dengan itu anda dapat memelihara diri daripada menjadi habuan sang lelaki yg hanya ingin mencalitkan noda keatas diri anda.

Apa untungnya digilai dan diminati, kemudian berkorban sesuatu apabila ditagih atau diragut dengan kasar, kemudian anda ditinggalkan pergi. Di manakah nilai anda setelah jatuh ke tanah dan kedua2 belah sayap anda telah tiada.

Wahai wanita, kasihilah diri anda dengan menjadikan diri anda berharga. Nilai anda tentu terletak pada harga diri yg hanya sanggup dibayar oleh seorang lelaki dengan harga kejujuran. Apalah ertinya digilai kalau yg menggilai hanya lelaki yg tidak tahu diri.

Anda sama sekali tidak berharga biarpun tinggi nilainya di mata lelaki yg tahunya melihat anda sebagai 'alat'.Tapi anda ibarat mutiara dipuncak bukit di mata seorang lelaki yg jujur. Memang sukar sedikit untuk mencari mereka. Biar terlewat, sebab bersikap pemilih daripada tersalah pilih. Lelaki terbaik tidak mudah ditemui di mana2. Dia satu dalam seribu. Sudah tentu untuk mencarinya payah. Itu lebih baik daripada bertemu insan yg salah, sudahnya hanya mencemarkan hidup anda.

Biar hidup sendiri dan selesa membina pahala daripada hidup berdua tetapi menjadi pencetus dosa ke neraka. Biar hidup seorang dan berenang menuju TUHAN dengan selesa dan bahagia, daripada hidup berdua dan merasakan diri masih menggoda untuk semua. Biar hidup sendiri dan masih kekal serinya daripada dikelilingi lelaki tetapi telah hilang maruah diri.

Biar lambat bertemu jodoh tetapi tinggi peribadi daripada cepat jodohnya tetapi tidak lama ditinggalkan pergi. Biar menjadi rama-rama dengan sayapnya yg terang dan indah daripada sang kelkatu yg menerjah api.

WAHAI WANITA, HARGA DIRI ANDA, ANDA YG MENENTUKAN.

Note: Wanita dijadikan dari tulang rusuk kiri, bukan dari tulang kepala untuk memerintah lelaki dan bukan juga tulang kaki untuk menghamba diri pada lelaki, tetapi tulang yang dekat dengan jantung lelaki...untuk merasai setiap degup jantung lelaki yang mencintainya dengan penuh kehormatan dan kasih sayang."

Wednesday, August 26, 2009

Bila lelaki sudah jatuh cinta..

Berikut ini adalah 10 ciri-ciri lelaki yang sedang jatuh cinta dengan kamu..:
  1. Memberikan lebih perhatian.
    Si jejaka akan memberikan perhatian yang lebih terhadap kamu berbanding orang-orang lain. Biasanya, rakan-rakan kamu akan lebih terasa situasi ini daripada kamu sendiri. Misalnya, di saat kamu sedang menggigil kedinginan ketika cuaca sedang sejuk, dia akan menjadi orang pertama yang menawarkan jaketnya untuk kamu. Di saat kamu sedang sakit, dia akan menjadi orang pertama yang menawarkan bantuan atau membelikan kamu makanan.
  2. Meluangkan masa untuk kamu.
    Si jejaka yang mencintai kamu selalu ingin sentiasa berada dekat dengan kamu. Hal ini akan jelas terlihat, apatah lagi kalau dia sanggup meluangkan waktunya untuk sesuatu yang dia sebenarnya tidak suka lakukan. Padahal kamu tahu yang dia sebenarnya tidak suka membeli-belah, tapi dia tetap meluangkan waktunya untuk menemani kamu untuk berbelanja di pusat membeli-belah misalnya.
  3. Menerima kamu apa adanya.
    Lelaki yang mencintai kamu selalunya menerima kamu seadanya. Tak kisah lah kamu gemuk ke, berbau ke, ataupun tidak cantik di mata orang ke, dia masih menerima kamu dan tidak menyuarakan apa-apa tantang kamu untuk merubahnya. Bagi dia, itulah keunikan kamu.
  4. Lebih romantis terhadap kamu.
    Orang yang sedang jatuh cinta sama kamu, dia pasti akan lebih romantis bersama kamu. Contohnya, dia mungkin akan mengirimkan sms seperti “Selamat pagi”, “Selamat malam”, “Selamat tidur”.
  5. Ingin mengetahui segalanya tentang kamu setiap saat.
    Si lelaki ini selalu saja ingin mengetahui kegiatan kamu seharian. “Macam mana hari ni kat kolej?” atau mungkin “Ada aktiviti apa nanti?” Semuanya itu adalah hal-hal yang dia ingin tahu tentang kamu, kegiatan kamu sepanjang hari, mahupun untuk aktiviti yang akan kamu lakukan.
  6. Selalu mengingati hal-hal kecil tentang kamu.
    Lelaki yang mencintai kamu selalu mengingat setiap kata-kata yang kamu ucapkan bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengatakannya kepada dia. Tapi dia akan ingat akan hal-hal kecil yang kamu katakan mahupun lakukan.
  7. Selalu menganggap kamu adalah satu-satunya wanita yang hanya untuknya.
    Lelaki tidak akan mendekati perempuan lain jikalau dia sedang jatuh cinta terhadap kamu. Lelaki yang melirik perempuan lain tidak mungkin sedang jatuh cinta, lelaki itu sebenarnya keliru. Setiap kali dia ingin keluar makan, dia selalu menelefon kamu, mengajak kamu. SMS dari kamu selalu dia akan simpan dan akan memadam sebarang SMS dari orang lain jika inbox dia sudah penuh.
  8. Tidak akan mudah menjanjikan sesuatu kepada kamu.
    Lelaki yang mencintai kamu tidak akan mudah untuk membuat janji. Dia akan lebih hati-hati untuk menyiapkan semuanya untuk kamu. Jika dia tidak yakin akan sesuatu, dia tidak akan begitu mudah untuk menjanjikannya. Bukan kerana dia adalah lelaki yang tidak boleh dipercayai, tapi dia ingin kamu mempercayainya. Dia sedang berhati-hati supaya tidak mengecewakan kamu.
  9. Tidak akan mahu menyusahkan kamu.
    Kamu sedang memerlukan sesuatu, dia akan selalu menawarkan bantuan untuk kamu tanpa kamu minta. Dan jika kamu sedang di dalam kesusahan, dia akan mencari jalan untuk meringankan beban kamu. Dia akan menyuruh kamu supaya tidak merisaukan apapun kerana dia telah memikirkan penyelesaiannya untuk kamu.
  10. Tidak punya alasan untuk mencintaimu.
    “Kenapa kamu sayang aku?” Lelaki yang mencintaimu tidak akan begitu mudah menjawab persoalan mengapa dia mencintai kamu. Cinta itu bagaikan sesuatu yang tidak dapat dijelaskan dengan kata-kata tetapi hanya dapat dirasakan. Kalau dia mengatakan “Kerana kamu cantik!” Wah, senangnya.. Jangan percaya kalau dia mengatakan hal-hal yang remeh sebegitu. Berhati-hatilah..

Tuesday, August 18, 2009

Bila lelaki sudah jatuh cinta...

Bila lelaki benar2 jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dgn ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini,tiba2 secara semulajadi menjadi selembut kapasapabila sudah jatuh cinta dgn relanya.Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja utk kekasihnya. Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai.Utk melihat lelaki menangis amatlah payah. Diantara tanda2 lelaki yg jatuh cinta dgn hebat ialah:

1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa.
2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap.
3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.
4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap2.
5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.
7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.
8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian krn dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain.
10. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.11. Dia pandai merajuk hati krn ingin dipujuk oleh kekasihnya.
12. Dia akan mengalabah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalulama.
13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.
14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana dia merasa kasihnya lebih kuat drpd kekasihnya.
16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan pentingdengannya.
17. Dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dgn sabar.
18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain.
19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
20. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.
22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.
23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan .

Friday, August 14, 2009

Petua Menjana Keyakinan Diri

1) Terima dirimu sepenuhnya – Diri anda adalah unik dan terlalu istimewa. Tidak ada dua orang yang benar-benar serupa dengaan anda sampai bila-bilapun . Biar bagaimana pun diri anda dari aspek fizikal misalnya , anda perlu menerimanya dengan penuh kesyukuran dan merasakan betapa hebatnya anugerah Allah pada anda. Tenaga emosi yang positif ini akan dijanakan menjadikan anda sayang, hormat dan hargai diri anda. Bagaimana orang lain ingin hargai dan hormat anda jika anda sendiri tak pernah untuk menghormati diri anda. Apabila anda menerima diri anda secara totalnya segala kelengkapan yang anda ada terutama jiwa anda. Minda sedar dan minda bawah sedar anda akan dengan senang hati berkhidmat pada anda dengan sepenuh hati dan akan menjadi pekerja setia pada anda. Jika sebaliknya mereka akan menjadi musuh pada diri anda dan akan membawa kesulirtan pada anda

Sesungguhnya Allah tidak berbuat zalim kepada manusia sedikitpun, akan tetapi manusia itulah yang berbuat zalim kepada diri mereka sendiri. (YUNUS:44)

2) Analisa diri- Sila imbas kembali peristiwa lepas secara berperingkat 3 tahun, 5 tahun dan 10 tahun dahulu mengapa anda masih berkeadaan seperti sekarang, siapa yang mempengaruhi anda dan persekitaran yang menjadikan diri anda seperti sekarang. Senaraikan kelemahan tersebut supaya anda boleh nampak dengan jelas sifat-sifat kelemahan diri untuk diperbaiki

3) Pastikan anda benar-benar mengetahui APA YANG ANDA MAHU dalam hidup anda . Dan mulakan senarainya. Seperti pekerjaan, kesihatan, hubungan , sifat diri kelengkapan hidup dan sebagainya. Buat senarai tersebut dan tuliskan. MESTI TULIS

4) Senaraikan pilihan langkah-langkah tindakan yang anda perlu ambil untuk menjayakan bagi mencapai matalamt anda misalnya dari segi sumber, masa dicapai, siapa yang anda perlu hubung, ilmu yang perlu anda cari dan sebagainya

5) Letakkan standard yang tinggi bagi diri anda dan jangan sesekali anda perlekehkan. Sentiasa gunakan bicara kendiri yang positif pada diri anda (The power of Self Talk). Katakan sentiasa kata-kata positif yang merangsang diri anda. Apa sahaja yang mengiktiraf diri anda yang terbaik

6) Berubah pada persekitaran yang baru dan mencabar. Selagi anda berada pada bentuk persekitaran yang sama, hasilnya 20 tahun akan datang juga sama. Ubah sistem persekitaran anda. UBAH SISTEM BERKERJA ANDA

7) Pilih rakan sebaya yang dapat membantu untuk mencapai impian anda. Pastikan anda bergaul dengan orang yang telah mencipta kejayaan dalam hidup mereka. Tenaga Aura dan emosi positif akan mengalir dalam diri anda untuk anda mengubah persepsi diri. Selagi anda bergaul dengan rakan yang sama, selagi itulah nasib anda akan serupa. Cari kawan baru

8) Tempuhi pengalaman-pengalaman baru. Pelajari ilmu baru dan aplikaskasikan . Secara beransur-ansur anda akan dapat membangunkan diri anda. Ini adalah proses pertumbuhan . Anda perlu meniarap.merangkak dahulu sebelum boleh berjalan dan berlari.. Pastikan anda lakukan perkara baru yang sesuai dengan kebolehan dan minat anda

9) Senaraikan kejaya-kejayaan kecil dan besar yang anda capai. Imbas kembali dan kemudian ‘masukkan’ Kejayaan-kejayaan yang anda ingin capai dan rasakan seolah-olah anda telah memiliknya

10) Sentiasa menggunakan Power of Affirmation iaitu kata-kata perakuan diri yang menyatakan anda mampu dan boleh melakukan. Jangan ada halangan minda sama sekali. Cuba dan cuba sehingga berjaya. Tetapi jangan terlalu lama . Jika bidang itu tidak sesuai cari bidang lain

11) Ubah persepsi, pemikiran, kepercayaan dan perasaan kepada yang menyatakan I CAN DO IT!!!! I BELIEVE MY SELF

12) Nyatakan sentiasa ikrar dan janji diri anda pasti akan mencapai matlamat anda!

13) Sentiasa panjatkat doa pada Allah bagi memudahkan urusan anda dunia dan akhirat

14) Cipta ANCHOR iaitu perkataan atau peristiwa yang boleh mencetuskan rasa ANDA YAKIN DAN MAMPU LAKSANAKAN

15) Disiplinkan diri , jangan bertangguh terus lakukan tindakan yang anda rasa betul. Kawal minda anda dari serangan dalaman iaitu emosi anda dan pengaruh pesekitaran dan orang-orang yang ingin menjatuhkan anda. Tanya pada minda anda dan emosi anda

16) Nyatakan sebab-sebab yang kukuh mengapa anda ingin capai matlamat tersebut

17) CUBA DAN CUBA DAN CUBA SEHINGGA BERJAYA

18) TULIS SKRIP KEHIDUPAN BAGAIMANA YANG ANDA INGINKAN

19) PERTINGKATKAN KEMAHIRAN KOMUNIKASI ANDA

20) SENARAIKAN SUMBER, KEBOLEHAN, ORANG-ORANG YANG ANDA BOLEH HUBUNG, HARTA ANDA DAN APA SAHAJA MODAL YANG PERLU ANDA UPGRADEKAN DAN GUNAKAN SEBAGAI LANGKAH PERMULAAN ANDA

21) Buat buku skrap kehidupan anda- tampal gambar

22) Senaraikan 6 perkara setiap hari perkara atau apa tindakan anda keesokan hari (gagal merancang merancang kegagalan....)

23) Elak penyakit suka bertangguh

24) Baca dan amalkan buku motivasi atau pembangunan diri

25) Buat VISUAL DAN REHEARSAL MENTAL secara jelas diri yang anda inginkan dan matlamat yang anda ingin capai. Walaupun peristiwa tersebut belum berlaku, anda dapat ‘melihat, mendengar dan merasakan suatu perasaan yang hebat seolah –olah masa depan tersebut telah anda nikamati dengan sebenar2benarnya. Gunakan teknik NLP(NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING) . Ianya akan mengaktifkan minda bawah sedar anda untuk mengaktifkan kepercayaan, pemikiran, perasaan supaya setiap sel dalam tubuh badan anda akan berkerja keras untuk mencapai REALITI. SETIAP PERISTIWA BERLAKU DUA KALI. IAITU SATU DALAM MINDA DAN SATU LAGI DI ALAM SEBENAR.(POWER OF DREAM AND POWER OF WILL)

Wednesday, August 12, 2009

Dialah LELAKI itu...

1. HIDUP LELAKI LEBIH MUDAH
Lelaki lebih mudah cara hidupnya berbanding wanita. Kerana itu, lelaki sukar untuk memahami jika sesuatu perkara itu disampaikan dalam bentuk kiasan ibarat oleh wanita. Wanita suka mengkias ibarat dan berharap lelaki faham, tetapi lelaki lebih suka jika ianya dijelaskan dengan bahasa yang mudah dan jelas, secara berterus, terang. Sekiranya wanita tidak jelas mengenai sesuatu perkara, tanyalah secara terbuka kepada lelaki.

2. BAHASA LELAKI ADALAH BERLAINAN
Lelaki bercakap dengan bahasa yang berlainan. Ini yang menyebabkan lelaki dan wanita sukar berkomunikasi antara satu sama lain. Apa yang dari kata-katanya, jika dia bercakap dengan wanita, adalah berbeza daripada yang dimaksudkannya. Ini bukan bererti dia berbohong. Maka adalah lebih baik bagi wanita untuk memahami lelaki dari apa yang dilakukannya berbanding dari apa yang dikatakannya. Lelaki tidak pandai melahirkan rasa hatinya dalam bentuk kata-kata.

3. LELAKI SUKA MEMBISU
Wanita berkebolehan untuk membincangkan sesuatu subjek yang sensitif dan mendukacitakan sebagai salah satu cara berhadapan dengan realiti, tetapi lelaki masih lebih suka untuk menyembunyikan dan membisu.

4. LELAKI TIDAK KOMPLEKS
Jika terdapat semua tanda yang menunjukkan bahawa seseorang lelaki hanya mahu wanita menjaganya, mengemas rumah, menyediakan makanan untuknya dan melakukan jima' secara kerap dengannya, wanita harus percaya babawa itulah yang lelaki tersebut mahu. Ini bukan bererti lelaki berfikir secara primitif, tetapi lelaki memang sedemikian. Wanita biasa menganggap lelaki sebagai kompleks, tetapi sebenarnya kehendak lelaki adalah mudah.

5. JANGAN PAKSA LELAKI
Bila wanita mendesak lelaki agar mendedahkan perasaannya, mungkin lelaki itu akan mendedahkan sesuatu yang wanita itu tidak suka mendengarnya. Maka adalah lebih baik jangan bertanya dan menyelidik hingga ke akar umbi. Lebih baik bagi wanita membaca bahasa badan lelaki, matanya, atau perubahan mendadak dalam corak perlakuannya. Jika dia pada kebiasaannya suka membaca tetapi tidak melakukannya, mungkin pada ketika itu fikirannya sedang kacau.

6. LELAKI BERAHSIA DENGAN LELAKI LAIN
Tidak sebagaimana wanita yang lebih mudah untuk bercakap dengan wanita yang lain mengenai masalah, harapan dan kebimbangan yang amat rahsia dan peribadi, adalah sukar bagi lelaki untuk meniadi mesra secara verbal sedemikian rupa. Untuk melakukannya, lelaki memerlukan kekuatan dan keberanian yang tinggi.

7. LELAKI PENTINGKAN KEJUJURAN
Jika lelaki tahu bahawa isterinya suka bercerita pada wanita lain tentang dirinya, besar kemungkinan lelaki itu tidak akan bercerita lagi secara mesra mengenai hal-hal rahsia kepada isterinya. Kejujuran adalah penting bagi lelaki. Dia mahukan isterinya menyimpan rahsia-rahsia rumahtangga.

8. LELAKI TIDAK SUKA DIKRITIK
Jangan mengkritik lelaki, melainkan jika anda sedia untuk bertikam lidah dengannya. Lelaki tidak begitu terbuka untuk menerima kritikan. Mengkritik di belakangnya, contohnya kepada saudara atau kawannya, mungkin dapat mengelakkan konfrantasi serta merta tetapi dia akan berasa marah iuga apabila perkara tersebut disampaikan kepadanya. Cara yang baik untuk mengkritik lelaki ialah dengan berjenaka dan lembut. Cara lelaki mengkritik adalah berlainan, dan jarang dilakukan oleh lelaki. Bila lelaki mahu mengkritik, masa dan keadaan dipilih dengan teliti. Bila menegur, perbincangan itu ringkas, tidak beremosi, dan tepat. Untuk wanita mengkritik lelaki, elok jika kritikan itu digabungkan dengan sedikit pujian.

9. LELAKI JUGA MAHUKAN SOKONGAN
Bila lelaki menghadapi masalah dan mengadu pada wanita, wanita harus memberitahu lelaki itu bahawa dia masih diperlukan. Lelaki mahukan keselesaan perasaan, sokongan serta kata-kata "Saya cintakan abang..." dan "Tidak kira apa yang terjadi, saya tetap bersama abang".

10. LELAKI DAN EGO
Ramai lelaki menunjukkan egonya di dua masa, pertama di dalam kerja, dan kedua di atas ranjang. Ini biasanya menyebabkan wanita menjadi bosan. Tetapi sebaik-baiknya wanita patut memepertingkatkan ego suaminya. Wanita yang menyemarakkan api cinta akan menikmati kehangatan api cinta itu. Lelaki mahu wanita memberitahu bahawa sumbangannya diiktiraf dan dinilai. Jika anda tidak menyatakannya kepadanya, siapa lagi. Jika anda mempertingkatkan ego lelaki, ia akan membuatkan lelaki merasa senang dan setiap orang di sekelilingnya akan mendapat faedah terutamanya yang dicintainya.

11. SAHABAT YANG PALING BAIK
Jadilah sahabat yang paling baik kepada suami anda, dan dia akan menjadi sahabat yang paling baik kepada anda.

12. LELAKI MESRA TANPA BEREMOSI
Antara perkara yang ada pada lelaki dan wanita ialah kehendak mutlak untuk dikasihi, dan mengasihi sebagai balasan. Intimasi emosional, bersatunya jiwa bukan hanya jasad, adalah cara bagaimana kasih sayang itu lahir. Ianya bukan satu proses saja, tetapi merupakan penglibatan simia dan magis. Setiap manusia bergantung kepada intimasi emosional untuk seimbang dan gembira, paling kurangnya ia diperlukan untuk meneruskan kehidupan. Tempat di mana lelaki berbeza dari wanita ialah pada kebolehan lelaki untuk mesra dari segi seks tanpa kemesraan emosi. Jalinan atau hubungan antara dua perkara ini iaitu kemesraan seks (cinta berahi) dan kemesraan emosi (cinta kasih) tidak penting pada ramai lelaki. Ramai lelaki memberi keutamaan yang rendah kepada kemesraan emosi. Lelaki lambat mencapai kemesraan emosi berbanding wanita. Lelaki lebih cepat mencapai kemesraan seksual. Kemesraan emosi ujud apabila terdapat hubungan yang rapat dan jujur antara suami isteri. Ia mungkin dianggap penting sebagai hubungan seks yang lebih memuaskan, tapi jika tanpa kemesraan emosi, seks boleh dilakukan juga oleh lelaki. Melakukan seks tanpa kemesraan emosi boleh menyebabkan punca konflik semulajadi antara lelaki dan wanita. Bila keperluan kemesraan emosi wanita tidak dipenuhi samada sebelum atau selepas seksual, kekecewaan akan melanda wanita.

13. LELAKI SUKA MENYELERAK
Lelaki bersifat suka menyelerakkan barang-barang dan berharap isterinya akan mengemas. Kadangkala lelaki mahukan isterinya bersifat seperti ibunya. Walaupun pada kebanyakan ketika lelaki adalah pembuat yang memulai atau meneruskan sesuatu, ada kalanya mahu diiaga oleh seorang 'ibu'. Dia menunjukkan kemahuannya itu secara tidak langsung dengan menyelerak.

14. LELAKI DIUMPAN MENERUSI MATANYA
Mata lelaki dianggap pembangkit ghairah yang paling utama. Kemudian itu barulah sentuhan, hiduan dan pemikiran rasional memainkan peranan. Untuk menghangatkan hubungan, pakailah pakaian yang menghairahkannya. Ini bukan bermakna menyuruh wanita menjadi objek seks, dalam rumahtangga, kedua-dua lelaki dan wanita adalah objek seks. Inilah perbezaan yang besar antara pembangkit ghairah lelaki dan wanita. Lelaki cenderung untuk mencari keghairahan penglihatan, sedangkan wanita bangkit keghairahannya dari bacaan dan kesannya terhadap imaginasinya.

Monday, August 10, 2009

10 sikap wanita yang disukai lelaki

Keibuan
Banyak lelaki yg terpikat pada wanita yg bersikap keibuan,lembut,mengambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah yg keibuan mampu membuatlelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing2.

Keanak-anakkan
Dalam batas yg wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yg melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yg menyenangkan. Misalnya, kemanjaan wanita yg membangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuat lelaki lebih berghairah.

Penuh Pengertian
Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yg tepat utk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yg berpengertian tidak terus mengeluarkan kata2 yg kasar atau menuduh bukan2 sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya.

Menghargai
Wanita yg menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dgn wanita yg suka diperlakukan dgn lembut, lelaki suka dihargai,dipuji dgn tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuatlelaki berasa bangga.

Menjaga Penampilan
Lelaki menyukai wanita yg pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yg baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya.Dia akan murah senyuman,pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yg terbaik kepada dirinya.Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yg menyebabkan lelaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yg tidak suka isteri yg masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3??

Pandai berbicara
Lelaki tertarik dgn wanita yg pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yg disukai lelaki berbeza dgn topik kegemaran wanita,wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yg pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yg baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yg baik, serta mengalihkan topik yg agak serius kepada perbualan yg lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yg suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dgn baik dan berfikiran terbuka.

Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri
Wanita yg pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yg lebih tua dan cara berhadapan dgn orang yg lebih muda. Apabila berhadapan dgn suasana yg baru,wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke mana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung.

Menghormati Diri Sendiri
Lelaki suka dgn wanita yg menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yg menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yg dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati.

Simpati dan prihatin
Lelaki suka wanita yg murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yg susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yg wajar dan spontan mencerminkan hati yg mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yg memancar keluar dgn indah dan mempesona.

Wednesday, July 22, 2009

blackhead solution!

Wajah adalah satu kawasan badan manusia yang paling diambil berat lebih-lebih lagi oleh wanita. Tidak dinafikan muka merupakan identiti seseorang dan tidak hairanlah semua orang mahu kelihatan terbaik. Walaupun begitu adakalanya muka kita mempunyai beberapa bintik-bintik hitam yang kurang menarik.Berikut adalah di antara petua untuk mengurangkan dan menghilangkan bintik-bintik hitam;
  • Parut sebiji timun hingga hancur. Campurkan parutan bersama tepung jagung. Apabila sebati, sapukan ke seluruh muka dan biarkan sehingga kering. Amalkan setiap pagi sehingga kulit nampak bersih dan lembut.
  • Rendam sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Tampalkan tisu pada tempat yang mempunyai bintik hitam. Apabila telah kering, tanggalkan tisu tersebut. Cuci muka dengan air dan pencuci muka. Lakukannya dua kali seminggu.
  • Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu.
  • Belah limau nipis, perah airnya dan campurkan dengan sedikit garam. Sapukan pada bahagian berbintik hitam dan biarkan seketika sebelum dibilas dengan air. Amalkan petua ini tiga kali sehari.
  • Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Apabila sudah kering basuhlah muka dengan air suam.
  • Gaulkan satu sudu minyak zaitun dengan sebiji telur. Sapukan ke muka selama 20 minit sebelum dicuci dengan air suam. Lakukannya sebelum tidur.

Tuesday, April 28, 2009

26 Things That A Perfect Guy Would Do

1. Know how to make you smile when you are down.

2. Try to secretly smell your hair, but you always notice.

3. Stick up for you, but still respects your independence.

4. Give you the remote control during the game.

5. Come up behind you and put his arms around you.

6. Play with your hair.

7. His hands always find yours.

8. Be cute when he really wants something.

9. Offer you plenty of massages.

10. Dance with you, even if he feels like a dork.

11. Never run out of love.

12. Be funny, but know how to be serious.

13. Realize he's being funny when he needs to be serious.

14. Be patient when you take forever to get ready.

15. React so cutely when you hit him and it actually hurts.

16. Smile a lot.

17. Plans a romantic date full of cheesy things he wouldn't normally like to do, just because he knows it means a lot to you.

18. Appreciate you.

19. Help others out.

20. Drive 5 hours just to see you for 1.

21. Always gives you a peck on the cheek when you depart from each others company, even when his friends are watching.

22. Sing, even if he can't.

23. Have a creative sense of humor.

24. Stare at you.

25. Call for no reason.

26. Quit smoking, chewing, drinking, or drugs - just because he loves u that much to quit it.

Friday, April 24, 2009

ingat lah...

Berkata Sayyidina Syeikh Soleh Al-Ja'afari dalam sya'irnya:

"Sesungguhnya jalan yang benar sangatlah mudah untuk dilalui, oleh orang yang mendapatkan nur Ilahi dalam perbuatan dan perkataannya. Mereka melihat jalan lurus terbentang di hadapan matanya, yang tidak ada lagi jalan yang lebih benar dari jalan itu. Jalan itu tidak akan didapati hanya dengan mengingat dan berfikir, atau dengan ajakan dan mengikut hawa nafsu untuk saling berbantahan. Tidaklah para penyeru ke jalan ini mendapatkannya, kecuali dengan hati yang bersih dan menghapus segala yang merosakkannya.."

saya dari golongan al-Haddad...

para alawiyyin, zuriat ayahanda al-Hasan & al-Husin, bonda Fatimah zuriat Rasulullah s.a.w..siapa lagi yang akan menjaga keturunan kita kalau bukan kita sendiri?

Alawiyyin..

Alawiyyin adalah sebutan bagi kaum atau sekelompok orang yang memiliki pertalian darah dengan Rasulullah SAW. Sebutan lain untuk alawiyyin adalah ba'alwi. Ba'Alawi ialah gelar yang diberi kepada mereka yang memiliki keturunan dari Alawi bin Ubaidullah bin Ahmad al-Muhajir bin Isa ar-Rumi bin Muhammad an-Naqib bin Ali al-Uraidhi.
Ahmad al-Muhajir telah meninggalkan Basrah di Iraq bersama keluarga dan pengikut-pengikutnya pada tahun 317H/929M untuk berhijrah ke Hadramaut di Yaman Selatan. Cucu Ahmad bin Isa yang bernama Alawi, merupakan orang pertama yang dilahirkan di Hadramaut. Oleh itu anak-cucu Alawi digelar Ba 'Alawi, yang bermakna Keturunan Alawi. Panggilan Ba 'Alawi juga ialah bertujuan memisahkan kumpulan keluarga ini daripada cabang-cabang keluarga yang lain yang berketurunan daripada Nabi Muhammad. Ba 'Alawi juga dikenali dengan kata-nama Saiyid (Sadah bagi bilangan lebih daripada seorang). Keluarga yang bermula di Hadhramaut ini, telah berkembang dan membiak, dan pada hari ini ramai di antara mereka menetap disegenap pelusuk Nusantara, India dan Afrika.
Habib adalah panggilan khas kepada seorang sayyid dari Hadhramaut yang bernasab kepada Imam Ali Zainal Abidin bin Al-Husain bin Ali. Kesahihan nasab Alawi di pelihara oleh Rabithah Alawiyyin di Jakarta Selatan. Di kalangan saadah Alawiyyin ada yang telah berhijrah pada abad-abad 16 dan 17 Masehi umpamanya bahkan lebih awal lagi ke India dan Indonesia. Daftar nasab mereka mungkin tidak di catat bahkan mungkin hilang sama sekali.

Takrif Aal, Ahlul-bait Dan Zuriat Rasulullah SAW

Ahlul-bait Rasulullah SAW adalah mereka yang paling hampir dengan baginda. Firman Allah SWT: “ Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghilangkan dosa dari kamu, ahlul-bait, dan mensucikan kamu sesuci-sucinya.” (Al Ahzab:33)

Lebih 1,400 tahun semenjak kerasulan Nabi Muhammad SAW, umat Islam di mana-mana pun di dunia ini wajib mengucapkan selawat kepada ‘Sayyidina Muhammad Wa’ala Aali Sayyidina Muhammad’, sekurang-kurangnya dalam solat lima waktu sehari semalam. Dan ganjaran yang amat besar pula dikurniakan kepada umat Islam yang melakukan selawat secara sunat.

Dalam konteks ini, perlulah kita memahami akan siapa sebenarnya yang ditakrifkan sebagai Aal Muhammad SAW seperti yang dimaksudkan dalam selawat tersebut itu. Berlebih lagi melalui hadeeth-hadeeth baginda sendiri, umat Islam telah diperintahkan untuk mencintai, menghormati, memuliakan serta mengikuti teladan baik para Aal Rasulullah SAW yang mukhlisin. Secara garis kasarnya, definisi ‘Aal’ Rasulullah SAW membawa pengertian ahlul-bait, keluarga dan kerabat baginda. Namun, wujud perbezaan pendapat mengenai pengertian ‘Aal’ Muhammad Rasulullah SAW’. Cuma yang menjadi persepakatan ialah tentang beberapa ciri serta kekhususan mereka. Antaranya:

1) Mereka diharamkan menerima sedeqah dan zakat
2) Tidak mewarisi harta Nabi (jika ada)
3) Berhak menerima seperlima bahagian dari harta ghanimah
(iaitu harta rampasan perang)
4) Berhak menerima ucapan selawat


Berdasarkan pada pengamatan akan beberapa pengertian dan tafsir ‘Aal’ Rasulullah SAW mengikut dalil-dalil Quran dan Hadeeth yang menjadi pegangan para alim ulama dan mazhab yang empat, maka dapatlah dibuat pemerhatian dan kesimpulan bahawa ‘Aal’ Rasulullah SAW dapat digolongkan kepada beberapa kategori seperti yang berikut:

Ahlul-bait Rasulullah SAW ( Ahlul-kisa’)

Ahlul-bait Rasulullah SAW merupakan salah satu golongan yang dimaksudkan sebagai ‘Aal Muhammad SAW’. Firman Allah SWT: “ Sesungguhnya Allah bermaksud hendak mensucikan kalian sesuci-sucinya.” (Al-Ahzab:33 ) Sebahagian para ahli tafsir berpegang pada sebuah Hadeeth Sahih riwayat Abu Said Al-Khudri dimana Rasulullah SAW menegaskan:
“Ayat itu turun mengenai lima orang: Aku sendiri, ‘Ali (bin Abu Thalib RA), Fatimah, Al-Hassan dan Al-Hussein.”

Sebuah lagi Hadeeth yang diberi nama Hadeeth Al-Kisa’ diketengahkan oleh Imam At-Tarmizi berasal dari Ummul Mukminin, Ummu Salamah. Beliau menyatakan ; Ayat (Al-Ahzab:33) turun di rumah tinggalku. Ketika itu di rumahku sedang berkumpul ‘Ali, Fatimah, Al-Hassan dan Al-Hussein. Rasulullah SAW kemudiannya menyelimuti mereka dengan sehelai kain kisa (jenis pakaian sangat longgar) sambil berucap : “Mereka itulah ahlul-baitku. Allah telah menghapuskan dosa (kotoran) dari mereka dan telah mensucikan mereka.”

Kedudukan mereka diperkukuhkan dengan kesaksian Abul-Hamara yang diriwayatkan oleh Ibnu Jarir dan ibnu Mardawaih :
“Selama lapan bulan berada di Mekah aku menyaksikan, tiap kali Rasulullah SAW keluar hendak menunaikan solat di masjid, baginda selalu menghampiri ‘Ali bin Abu Thalib di tempat kediamannya. Sambil berpegang pada pintunya baginda berucap: ‘Marilah solat, sungguhlah, Allah hendak menghapuskan kotoran dari kalian, hai ahlul-bait, dan Dia benar-benar hendak mensucikan kalian!’ ”

Kesimpulannya, pengertian ahlul-bait Rasulullah SAW yang membawa erti Sayyidina ‘Ali, Fatimah Az- Zahra, Al-Hassan dan Al-Hussein telah sebulat suara dipersetujui oleh semua ulama salaf dan khalaf serta pakar sejarah Islam. Kedudukan dan martabat Fatimah Az-Zahra, Sayyidina ‘Ali, kedua putera mereka beserta keturunan mereka sebagai ahlul-bait Rasulullah SAW lebih diperkuat dengan turunnya ayat ‘Mubahalah’ 8 kepada baginda yang berhubung kait dengan bantahan kaum Nasrani Najran yang menolak kesaksian Al-Quran mengenai kedudukan Isa a.s putera Maryam.

Peristiwa persetujuan antara perutusan kaum Nasrani Najran dan Rasulullah SAW untuk bersama-sama mengikrarkan permohonan kepada Allah SWT agar menjatuhkan laknatNya kepada pihak yang berdusta, adalah sebagai pilihan yang terakhir bagi mengakhiri perdebatan antara kedua belah pihak mengenai kedudukan Nabi Isa AS putera Maryam itu. Kisah ini diabadikan oleh Allah SWT melalui FirmanNya : “Barangsiapa membantahmu (hai Nabi) tentang dia (Isa putera Maryam), setelah engkau beroleh pengetahuan yang benar (mengenai hal itu), maka katakanlah kepada mereka : Marilah kita panggil (kumpulkan) anak-anak kami dan anak-anak kalian, para wanita kami dan para wanita kalian, diri-diri kami dan diri-diri kalian, kemudian marilah kita sungguh-sungguh memohon kepada Allah, lalu kita jadikan kutukan Allah itu ke atas orang-orang yang berdusta.” (Aali- Imran :61)

Para ahli tafsir dan ahli Hadeeth menjelaskan yang dimaksud dengan ‘anak-anak kami’ ialah Al-Hassan dan Al-Hussein, yang dimaksud dengan ‘para wanita kami’ ialah Fatimah Az-Zahra, dan yang dimaksud dengan ‘diri-diri kami’ ialah Rasulullah SAW dan Sayyidina ‘Ali. Ini berdasarkan hakikat bahawa semasa kejadian tersebut, yang dipanggil oleh Rasulullah SAW menghadiri mubahalah dengan kaum Nasrani Najran, hanyalah Sayyidina ‘Ali, Fatimah Az-Zahra, Al-Hassan dan Al-Hussein.

Takrif zuriat Rasulullah SAW

Zuriat Rasulullah SAW ditakrifkan sebagai keturunan dari ahlul-bait baginda. Lebih tepat lagi, zuriat Rasulullah SAW adalah melalui cucu-cucu baginda Al-Hassan dan Al-Hussein, kerana telah diketahui bahawa kesemua putera Rasulullah SAW telah meninggal dunia semasa masih kecil lagi, dan hanya puteri baginda Sayyidatina Fatimah RA sahaja yang dikurniai keturunan yang hidup sehingga dewasa. Rasulullah SAW pernah menyebut Al-Hassan dan Al-Hussein sebagai ‘putera-putera’ baginda.

Persoalannya, apakah keturunan dari anak perempuan termasuk dalam pengertian zuriat?
Mengenai hal ini ada dua pendapat di kalangan para ulamak.

Imam Ahmad bin Hambal dan Imam Syafi’ee berpendapat bahawa keturunan dari anak perempuan termasuk dalam pengertian zuriat. Mereka mengemukakan hujjah berdasarkan pada Firman Allah SWT yang bermaksud;

“Dan dari keturunannya (Ibrahim), (Kami beri petunjuk kepada) Daud, Sulaiman, Ayyub, Yusuff, Musa dan Harun. Demikianlah Kami beri balas kebajikan kepada orang-orang yang berbuat baik. Dan (dari keturunan Ibrahim juga); Zakariyya, Yahya, ‘Isa dan Ilyas…..” (Al-An’am :84)

Dari ayat ini telah jelaslah bahawa Nabi Isa AS ditakrifkan sebagai mempunyai hubungan salasilah dengan Nabi Ibrahim AS melalui bondanya Maryam. Kerana di atas kekuasaan dan ketentuan Allah SWT, Nabi Isa telah diciptakan tanpa berbapa. Jelaslah dari ayat ini bahawa zuriat juga mencakupi keturunan dari seorang wanita. Di Kelantan, terdapat amalan memberikan prediket ‘Nik’ pada zuriat seorang Syarifah dengan suami orang Ajam (tidak berketurunan Arab). Terengganu dan Pahang pula, meletakkan prediket ‘Wan’ pada kes-kes yang sama. Di Perak, keluarga ahlul-bait mendapat status golongan bangsawan, dan mana-mana Syarifah yang kahwin dengan orang Ajam, boleh meletakkan prediket ‘Megat’ dan ‘Puteri’ pada
anak-anak mereka. Adat Melayu lama ini mungkin berpunca atas pegangan orang-orang Melayu dahulu kala kepada Mazhab Syafiee yang tidak memutuskan nasab Rasulullah SAW pada anak-anak melalui perkahwinan seorang Syarifah dengan suami dari kaum Ajam.

Imam Abu Hanifah pula berpendapat bahawa keturunan dari anak perempuan tidak termasuk dalam pengertian zuriat. Beliau bersandarkan pada kenyataan bahawa keturunan seorang anak adalah melalui nasab bapanya. Kerana itu jika seorang wanita Bani Hasyim berkahwin dengan lelaki yang bukan dari Bani Hasyim, maka anak itu bukan dari Bani Hasyim. Imam Abu Hanifah seterusnya menjelaskan bahawa dalam persoalan keturunan Fatimah RA yang menjadi zuriat Rasulullah, ini sebenarnya merupakan suatu keistimewaan baginda di atas status martabat dan keagungan baginda. Dalam lain perkataan, keturunan Fatimah RA menjadi zuriat baginda Rasulullah SAW hanya disebabkan oleh faktor kemuliaan dan ketinggian darjat baginda yang sama sekali tidak boleh disamakan dengan sesiapapun di dunia ini.

Menanggapi hujjah demikian, Ibnul Qayyim menjelaskan pendapat seperti itu sama sekali tidak boleh diterima pakai, kerana ia merupakan penyamaan antara soal-soal keduniaan dan soal-soal keagamaan,. Bagi mengetahui lebih lanjut akan persoalan ini, dapatlah ditela’ah kitabnya yang berjudul Jala’ul-Afham halaman 177.Banyak Hadeeth Sahih yang mengesahkan tentang keturunan ahlul-bait Rasulullah SAW. Di antaranya ialah dua buah Hadeeth riwayat Imam Ahmad bin Hambal :

“Barangsiapa mencintaiku dan mencintai keduanya itu- yakni Al-Hassan dan Al-Hussein - serta mencintai ibu dan bapa mereka, yakni Fatimah Az-Zahra dan Sayyidina ‘Ali -kemudian ia meninggal dunia sebagai pengikut sunnahku, ia bersamaku di dalam syurga yang sedarjat.”

“ Pada hari kiamat aku akan menjadi syafi’ (penolong) bagi empat golongan. Yang menghormati keturunanku; yang memenuhi keperluan mereka; yang berupaya membantu urusan mereka pada waktu diperlukan dan yang mencintai mereka sepenuh hati.” Dalam sebuah hadeeth Al-Hakim berasal dari Zaid bin Arqam RA, Rasulullah SAW
menegaskan antara lain;
“ …Mereka (ahlul-bait) adalah keturunanku, dicipta dari darah dagingku dan dikurniai pengertian serta pengetahuanku. Celakalah orang dari umatku yang mendustakan keutamaan mereka dan memutuskan hubungan denganku melalui (pemutusan hubungan dengan) mereka. Kepada orang-orang seperti ini, Allah SWT tidak akan menurunkan syafaatku (pertolonganku).”

Monday, April 13, 2009

main..main jugak..tp I.S.L.A.M jgn lupa ok! read this..=D

1. KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
AL-QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa
mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami
telah beriman," sedangkan mereka tidak
diuji? Dan sesungguhnya Kami telah
menguji orang-orang yang sebelum mereka,
maka sesungguhnya Allah mengetahui
orang-orang yang benar dan sesungguhnya
Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


2. KITA BERTANYA : KENAPA AKU TIDAK
DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
AL-QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu
padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal
ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui
sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216

3. KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT
INI?
AL-QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu
melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286

4. KITA BERTANYA : KENAPA RASA KECEWA?
AL-QURAN MENJAWAB
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan
janganlah pula kamu bersedih hati,
padahal kamulah orang-orang yang paling
tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang
yang beriman."
-Surah Al-Imran ayat 139

5. KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU
MENGHADAPINYA?
AL-QURAN MENJAWAB
" Wahai orang-orang yang beriman!
Bersabarlah kamu (menghadapi segala
kesukaran dalam mengerjakan
perkara-perkara yang berkebajikan), dan
kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada
kesabaran musuh, di medan perjuangan),
dan bersedialah (dengan kekuatan
pertahanan di daerah-daerah sempadan)
serta bertaqwalah kamu kepada Allah,
supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

6. KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU
MENGHADAPINYA?
AL-QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah)
dengan jalan sabar dan mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang
itu amatlah berat kecuali kepada
orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45

7. KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT
DARIPADA SEMUA INI?
AL-QURAN MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari
orang-orang mukmin, diri, harta mereka
dengan memberikan syurga untuk
mereka...... "
-Surah At-Taubah ayat 111

8. KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU
BERHARAP?
AL-QURAN MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan
selain dariNya. Hanya kepadaNya aku
bertawakkal."
-Surah At-Taubah ayat 129

9. KITA BERKATA : AKU TIDAK DAPAT TAHAN!
AL-QURAN MENJAWAB
"... ..dan janganlah kamu berputus asa
dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada
berputus asa dari rahmat Allah melainkan
kaum yang kafir."
-Surah Yusuf ayat 12


Wednesday, April 8, 2009

Heaven by Bryan Adams yg hensem..hehe

Oh, thinkin' about all our younger years
There was only you and me
We were young and wild and free
Now nothin' can take you away from me
We've been down that road before
But that's over now
You keep me comin' back for more

Baby you're all that I want
When you're lyin' here in my arms
I'm findin' it hard to believe
We're in heaven
And love is all that I need
And I found it there in your heart
It isn't too hard to see
We're in heaven

Oh, once in your life you find someone
Who will turn your world around
Bring you up when you're feelin' down
Yeah, nothin' could change what you mean to me
Oh, there's lots that I could say
But just hold me now
'Cause our love will light the way

I've been waitin' for so long
For somethin' to arrive
For love to come along
Now our dreams are comin' true
Through the good times and the bad
Yeah, I'll be standin' there by u..

Monday, April 6, 2009

30 PERKARA TENTANG WANITA YG BUAT LELAKI KOMFIUS.

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.
2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.
3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).
4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.
5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!
6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.
7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan, dia akan lakukan apa saja.
8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan.
9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.
10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni langsung tak berguna.
11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.
12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebaik saja ganggang diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit, semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.
13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita. Jadi jangan senyum sebarangan.
14. Jika kamu menyukai sorang wanita, cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.
15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.
16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu, teruskan usahamu untuk memikatnya.
17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!
18. Selepas sorang gadis jatuh cinta, dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.
19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis ,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.
20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,b enda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.
21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!
22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.
23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.
24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.
25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.
26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..
27. Senjata wanita adalah airmata!!
28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah, bunga atau sekadar kad ucapan romantis). Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.
29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya! So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah. ..
30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

Wednesday, April 1, 2009

Dead & Gone

Oh, I been traveling on this road too long (too long)
I'm just tryin' a find ma way back home (back home)
The old me is
Dead and gone
Dead and gone
And oh, I been traveling on this road too long (too long)
I'm just tryin' a find ma ways back home (back home)
Before he's
Dead and gone
Dead and gone
Dead

Ever had one of them days
Wish you would a stayed home
Run into a group of niggas who getting they hate on
You walk by
They get wrong
You reply
Then shit get blown way out a proportion
Way past discussion
Just you against them
Pick one, then rush 'em
Afraid that you would get yours
Hear this now
They don't wanna stop there
Now they bustin'
Now you gushin'
Ambulance rushin' you to the hospital
Wit a bad concussion
Punched yo head four times
But it hit yo spine
Now you way down
In a wheelchair, bound
Never mind that now you lucky to be alive
Just think it all started
You fussin' wit three guys
Nigga pride ain't a way
But yo pride is the way you fuck around
Get shot down in a day
Niggas die every day, all of the bullshit
Dough money, dice game
Frontin' that hood shit
Could this be because of hip-hop music
Addicted the ones with the good sense
Now usually
Niggas don't know what to do when
They back against the wall
So they just start shootin'
For red or for blue or for blow, I guess
From bank-head up to yo projects
No mo stress now I'm straight
Now I get it
Now I take
Time to think before I make mistakes
Just for ma family sake
That part of me left yesterday
The heart of me is strong today
No regrets, I'm blessed to say
The homie dead and gone away

Oh, I been traveling on this road too long (too long)
I'm just tryin' a find ma way back home (back home)
Before he's
Dead and gone
Dead and gone
And oh, I been traveling on this road too long (too long)
I'm just tryin' a find ma ways back home (back home)
Before he's
Dead and gone
Dead and gone
Dead

I ain't nevva been scared
I lived through tragic situations
Could a been dead, looking back at it
Most of that shit didn't even have to happen
But you don't think about it when you out there trappin'
In apartments hangin'
Smoking and reppin'
Niggas start shootin'
Next thing you know, we cappin'
End up locked up
Then didn't even get mad
Thinking 'bout, damn, what a life I had
Most of that shit look back, just laugh (ha)
Some shit still look back, get sad (man)
Maybe ma homeboy would still be around
Hadn't I hit the nigga in the mouth that time
I won that fight, lost that war
I could still see ma nigga walkin' out that door
Who'd thought I nevva see Falon no more
Got enough dead homies, I don't want no more
Cost a nigga his jaw
Cost me more
I then took that ass whoopin' now, for sure
Now I think before I risk ma life
Take them chances to get ma strike
A nigga put his hands on me, all right
Otherwise stand there, talk shit all night
'Cause I hit you, and you sue me
I shoot you, get locked up
Who me
No mo stress, now I'm straight
Now I get it
Now I take
Time to think before I make mistakes
Just for ma family sake
That part of me left yesterday
The heart of me is strong today
No regrets, I'm blessed to say
The homie dead and gone away