Monday, November 9, 2009

merdeka~!

nampaknya GirlyciouS sudah menjadi blog main aku skrg. kalo dulu aku sangat aktif post kat blof ariannaalhaddad. skrg kat blog ni pulak. yelah. sebab aku dah set, blog sana hanya untuk cerita2 sedih sahaja. =)

but now i think i should return back to the former aim of this 2 blog. 1 for diary. and 1 for tips. since like both of this blog has become my diaries.. haha. gila expose. just like my mom said. u like to expose urself. adeh. not much like that actually. but i really2 don't know how to write bout others! and i really love to write bout myself. (+_+)

expose pun expose lah. i never force ones to read mine. purpose of this blog is just 'to remind' me about my past. hehe. back to d main topic. merdeka! i oredy finished (to d power of hundred) all my exam. yeahooo! no more xam after this.. yeah..

akhirnya terlaksana jugak 3 1/2 tahun kat upsi. after this concern utk praktikal pulak. he. bestnya. but now mcm boring la pulak. xtau nak buat apa. adehs..

nukilan~

Ingin sekali aku bertanya..
Tidak jemukah kau setia?
Mencuba menggoda..
Melempar kata-kata cinta
Ku sendiri tidak pasti
Adakah itu benar2 cinta
Benar lahir dari hati
Atau semua itu.. hanyalah nista?
Aku masih seperti dulu..
Masih setia dengan janjiku..
Tidak pernah terfikir
Untuk menerima sesuatu yg baru
Atau kembali pada yg lalu..
Kerna bagiku..
Semua cinta pahit belaka..
Aku akui!
Kadang kala aku hampir tewas..
Namun aku bertahan..
Terima kasih tuhan..
Kerana berikan aku kekuatan..
Wahai insan..
Aku cuma ingin tegaskan..
Aku tidak semudah yg kau fikirkan!

Saturday, November 7, 2009

guilty..

my ex-friendo (yg i mention before in my previous post) texted me again yesterday. aku pun pelik jugak nape tetiba dia msg aku. rupa2nya pasal haritu. dia baru sedar yg dia dah salah ckp ngan aku. "i xmean it".. katanya.. n dia harap aku xmarahkan dia. dia pun confess pasal pergaduhan kitorang dulu2 tu. adalah kerana masa. masa tu.. semua org pressure.. huh.

aku pun xsure dia ikhlas o not. then i decided to reply.. "xpe. aku xtake it serious pun :)" then she replied again "what pass is pass ya :)"..

mungkin dia menyesal. coz even banyak dia kata kat aku dat day. aku still lagi relaks n smile.. n xmelenting langsung. (tp dia xtau dalam blog ni aku dah kutuk2 dia. huh)

since last nite. aku tetiba rasa a bit guilty. bila fikir2 balik. dat guy yg proposed me tu. emm. he really mean it. dia call smlm. dia kata "pasal sms2 tadi tu. i ikhlas. dan i memang berniat mcm tu".. "if u perlukan bantuan apa2. bgtau je i. for sure i akan tolong. even dari segi kewangan or whuteva. i akan bantu u. u jangan segan2. just tell me. i faham. u student"..

aku jawap "xpe u. i ok. dah nak habis sem pun i kat sini. i xde masalah2 tu. u jgn risau." aku xnak dia worry n terlalu ambil berat pasal aku sebenarnya.

mcm mana nak ckp. aku speechless. now dia berharap. mcm tengah tunggu aku je. kalau la betul dia tunggu aku. my god.. aku bersalah! aku xpenah fikir lagi untuk semua tu. aku xnak la sampai dia tunggu aku. we're too different. mungkin niat dia baik. n bukan niat aku xbaik. cuma aku belum sedia.

perbezaan umur dia n aku. sangat ketara. cara dia n aku berbeza. dia dah ada segala2nya. tapi aku. masih merangkak2. baru nak cari semua tu. kalo bole. aku nak la berjaya dulu. atas usaha sendiri. bukan bantuan sape2. dia pun penah offer aku a lot of things. emm..

aku tau. kalo aku luahkan isi hati aku. dia bole faham. tapi aku xtau mcm mana cara aku nak luahkan semua tu. aku da pernah frankly speak dgn dia. masa dia propose aku kali pertama dulu. aku kata aku nak tumpu study.. kalo bole aku nak further n further ke peringkat lebih tinggi. dia kata dia paham. but again.. he proposed me. sedangkan aku belum habis degree pun lagi. aduh..

tolongla aku. apa patut aku buat ni.. aku rasa bersalah. aku xbole.. but at d same time aku xnak hampakan dia. aku xnak susahkan dia. xkan aku kena avoid dr dia? selama brkwn pun. aku jd diri aku sndr. xpenah cover2. n aku still hormat dia.. xkan aku kena jadi jahat utk buat dia xsuka aku?? emmm...

p.s- aku bukan jual mahal. bkn aku tolak dia 100%. aku cuma xnak dia tunggu aku. masalah pd dia nanti! kalau ada jodoh, adalah..

Friday, November 6, 2009

keboringness~





bila si boring bertemu webcam. =)

bitchy~

teringat eza cakap. ena selalu makan tak habis. sebab makan sikit cakap 2 jam. haha. aku memang suka bercakap. sejak dari kecil lagi. pot pet pot pet macam bertih jagung mulut aku. kalo kat skolah rendah dulu orang panggil aku mulut murai. haha.

dorang taktau. aku jadi pot pet pot pet kat skolah sebab kat skolah ramai kawan. kalo kat rumah aku sorang2 je. mak aku bukan nak layan aku cakap. kalo ada pun kat rumah tu kucing aku. dia jela jadi pendengar setia aku di kala susah senang. sebab tu sampai sekarang aku rapat ngan cats. hehe.

*back to the main topic*

bitchy. nak tau kenapa? bcos hari ni hari aku maki dengan hebat sekali. tengok soalan 1 electronic tadi. perkataan keluar dari mulut aku.

1st- sial.
2nd- f**king bulshit.
3rd- bengong.

memang aku sangat bengang. soalan 1 pun dah cover chapter 6. so pastinya soalan 2 dan 3 cover chapter belakang2. tak silap tekaan aku. gila.

lecturer cakap. final cover semua chapter. dari 1 sampai last. and aku pun stress la chapter 1-6 masa study. chapter blakang just sight seeing je. sebab tu bila dapat je soalan macam2 aku maki. ooh ****. cukup ena. cukup. benda dah lepas. sabar.

get ready untuk next paper. last paper. thermodynamics.

sekarang nak headbanging, dancing2 jap. pasang lagu kuat2 jangan hiraukan orang di sekeliling. tensi sangat2.

p.s1 - i suka u tapi i taknak u tau
p.s2 - i buka hati untuk u now. kalo u berani come on. terus terang. i taknak dengar dari mulut orang lain lagi. enough.
p.s3 - i serahkan pada jodoh. i nak tengok apa usaha u. i takkan usaha. i cuma tunggu.
p.s4 - i bagi u masa 1 minggu. then i'll forget u. ;)
p.s5 - i tak pasti dengar perasaan i. tapi yg i pasti i sedang jatuh cinta. i pasti pada sape. setiap masa hati i berdegup pantas. i keliru. i try to deny my feelings.

Thursday, November 5, 2009

lepas 1 paper..

semalam tido tak lena. nightmare. dah la susah nak tido. 2 jam guling2 baru leh tido. dah tido pulak. tak lena. pejam mata nampak nombor. mengigau macam2 nombor. macam2 formula. p^phi(n) congruent to 1 modulo n. (p-1)! congruent to -1 modulo n. dan macam2 lagi formula yang tak penah nampak.

tetiba terjaga. bilik cerah. jam dah pukul 4 am. baru sejam aku tido. cuba pejam mata balik. nampak nombor lagi. memang mimpi ngeri. aku bangun tutup lampu. dalam hati mengomel2. "dila ni kalo ye pun nak tido tutupla lampu dulu. kan sekarang aku tak bole tido".... then sampai subuh tak bole lelap. sebab nak lelap je nampak nombor. menggerunkan.

baring2 mengelamun. nak study tak bole. macam2 aku fikir. otak bercelaru. sampaila 6am. aku bangun semayang subuh. dengan solat hajat sekali. mintak diterangkan hati nak jawap exam nanti.

breakfast roti ngan butter. kawan call. maybe nak kejutkan aku semayang kot. tapi aku dah bangun. dia pesan jangan lupa baca ayat penerang hati. thanks. aku dah hampir lupa semua tu.

alhamdulillah. selamat pegi dan balik untuk exam number theory. lepak2 kejap ni. jap lagi nak sambung study electronic pulak. paper esok pagi. wish me luck ;)

Wednesday, November 4, 2009

nak fat nak fat

omg. help me. please decrease my metabolisme level. i sangat susah nak fat. i rindu zaman primary skool dulu. i gemuk dan bulat macam bola. sekarang i sangat thin macam ranting pokok. *perumpamaan itu sangat melampau. tapi takpelah. i like*

kalo i makan banyak. i tak gemuk. kalo makan sikit. i makin kurus. like now. tengah busy exam. nak makan pun takde selera. takde masa. agaknya berapa la weight i sekarang ya? masa raya haritu 48kg. maybe now dah cecah 45kg kembali. (T_T)

masa kat matrikulasi. i penah fat. berat i mencecah 52kg u. bahagia gila. semua orang tegur i *gemuk*. takpelah. i like. tapi tak lama kemudian, i faced some problem. tak sampai 2 weeks berat i turun til 46kg~!

macam mana nak hidup? dengan ketinggian i 5 kaki 5 inci ni sepatutnya berat ideal adalah 5*kg. tetapi sangat susah (T_T). sekarang ni kalo i makan banyak pun paling tinggi i bole cecah 48kg saja. pity me.

buat medical check. BMI i pun sangat tidak ideal. i kurang berat badan. tekanan darah rendah. dah la i jenis tak makan sayur. sesapa pun tak bole tolong =(

actually masa before i masuk secondary skool dulu. i pernah mengalami kecelaruan emosi. i nak kurus. u know. masa tu adalah trend memakai overall. dan i beli 2 overall. tapi bila pakai overall itu. i kelihatan macam batang pokok. sangat silinder bentuk i. i sangat pressure.

dan since hari itulah i jaga pemakanan i. i sangat addict nak kurus. tak lama lepas tu. i berjaya. u know. bukan senang. macam2 i buat nak kurus tu tau. seperti :-
  • tak minum air lepas makan
  • hanya minum air masam2 je s.a air asam jawa dan sunquick tanpa gula
  • melompat2 lepas makan
  • buat sit up tiap kali nak tido dan bangun tido
  • dan macam2 lagi i dah lupa..

tapi. walaupun sekarang mulut i kata nak fat. tapi at d same time i masih gila jaga makan. heh.. ramai orang kata i akan gemuk lepas married. *i sangat takut gila*. harap2 tak macam tu la. kerana i sangat emosi dengan my body figure. 3*2436. mahu kekalkan apa yang patut. dan tambah apa yang patut. (+_+) *peace*

Tuesday, November 3, 2009

I'M ALREADY GONE..

Remember all the things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye
Even with our fists held high
It never would have work out right, yeah
We were never meant for do or die
I didn't want us to burn out
I didn't come here to hurt you now I can't stop
I want you to know
That it doesn't matter
Where we take this road
But someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone
Looking at you makes it harder
But I know that you'll find another
That doesn't always make you wanna cry
It started with the perfect kiss then
We could feel the poison set in
"Perfect" couldn't keep this love alive
You know that I love you so
I love you enough to let you go
You can't make it feel right
When you know that it's wrong
I'm already gone, already gone
There's no moving on
So I'm already gone
Ahhh already gone, already gone, already gone
Ahhh already gone, already gone, already gone
Remember all the things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye.......

foundationss~

ok guys. i don't know wht to share today. finally i got an idea to share about one of d most important facet in makeup, foundation. it is d base for any make up application, which could help to hide facial imperfection such as scars, depression and pigmented areas of skin. but for me. i used foundation just to protect, or cover my skin from d drying sun and wind.

i try a lot of different brands of makeup. now i want to share 3 different types of foundation ive used.

d first foundation ive used is maybelline white stay mousse in ivory colour. picking d rite color for foundation can be tricky actually. bcos i think d ivory color is not suitable for me. so, it doesn't suit my face tone at all. rugi saja i beli. haha. but itsokey. i can use it as a concealer. to cover a small scars on my skin. ;). em actually i'm not really satisfied with this type of foundation. i mean the cream type. bcos.. my face is easily sweat. and bila muka i berpeluh. dat foundation make my face look like i wearing flour je. tak natural gitu. haha. maybe this type of foundation only suitable for those who not easily sweating like me. haha.


then, i bought this 1.. loreal true match mineral. in golden beige color, 10grams. it is a mineral foundation and suitable for all skin type. *currently i use this*. personally i satisfy wit this product. bcos.. ramai orang cakap it is suit for me. (+_+). and fortunately d color ive chose is closest to my skin color. *wit help of d consultant*. cuma masa mula2 pakai tu rasa a little bit gatal2 la on my face. i don't know why. tapi i tahan je la. lelama macam da okey.. so sesapa yg mula2 terasa gatal2 tu tahan jela eh. maybe kulit u ol tak dapat bernafas kot. lelama maybe ok. tapi kalo tak ok jugak. better u stop using that product.



i oso hv tried d trial pack of Clinique Perfectly Makeup Teint. it is d best among all of these 3 actually. it is a waterproof foundation and easily absorb by skin. and it also waterproof. since d price is d most expensive, so i rather choose loreal. actually takde la mahal sangat pun. tapi i kan student lagi. taknak la berlagak pakai barang mahal2 ni. takde duit. haha. lagipun i suka use this for d makeup tutorial at home.. pakai 2 minit then i cuci.. so u ol pikir sendiri la... ;)

all these 3.. kalo rarely use macam i ni. biasa tahan more than 3 month. but if u regularly use it. maybe 1 or 2 month je kot. it depends on how much and how frequent u use it. ;)

Monday, November 2, 2009

u made me lose my face. really.

bekalan elektrik kena potong. haha. i got this news a few hours ago from aunty fizah. wupss. adik fizah la. hehe. actually i spent my morning today at library. studied number theory with ciktan, ja and ashraf. oso met dr.zul to discuss about thesis. sampai je rumah about 1.45pm. got that really2 bad news. *crying*.

u know. its really a big big big trouble for me to live without electric supply. alamatnya berpeluh la aku hari ni. masuk bilik, baling beg atas katil and terus ke bilik ecah. sembang2 about my problemo.

for ur information. that problem really make me lost. tak pernah aku rasa terhina sebegitu rupa. wtf man. i got no mood to study. i remember, last night called my bff and asked her..

"dear, jahat sangat ke aku ni?"

"cery, kau jangan cakap macam tu. actually aku kagum dengan kau. dalam ramai2 kawan aku, kau la yang paling cool. aku tak pernah lagi jumpa orang se cool kau. orang buat kau marah kau tak penah dendam. kau relaks je.. susah nak marah. aku pun kadang2 pelik dengan kau ni"

"that's what i want and used to be actually dear.."

luckily. she gave me a little bit motivation to live. thus, last night i could sleep earlier than usual. 1.30am.

sambung balik pasal bekalan elektrik putus tadi. after sembang2. rasa mcm mengganggu pulak ecah, aida and zu tengah study. keluar bilik dorang, see wireless signal kat modem nyala. ahhh.. thanks god. bekalan elektrik dah disambung. tadi 'ey said pukul 4 baru ada api. tapi tengok2 cepat pulak. hehe..

nak tau kenapa bekalan elektrik kena potong? ahaa.. paham2 jelah. bukan takde duit nak bayar. tapi ni kan minggu exam. so. takde sape yang rajin nak pegi pekan bayar bil. haha. fortunately bekalan elektrik tak terputus lama2. kalau tak haru biru la hidup den. baiklah. den nak pegi mandi dan solat dulu. kat luar sana hujan. kalo tak mandi nanti den terlelap pulak. mata dah berat sangat ni. tapi banyak lagi tak study. aduhs~

Sunday, November 1, 2009

annoying smiles..

maybe i should hv a rest. just now i got a private message from my EX-friendo. she reminds me back about d tragedy between us about a few years ago. wht a dammet girl. serious, i'm annoying wit u. gila menyesal aku pernah kenal dengan manusia mcm kau. mcm ni la nak cakap. kau memang cantik. sape yg tak cakap ko cantik mmg dia sebenarnya jeles ngan kau. tapi unfortunately sangat2. ko tak penah2 nak berubah. perangai kau dari dulu, dari mula2 aku kenal ngan kau, berkawan dan sampaila aku bergaduh ngan kau. sama je. wht a pity girl.

kau ingat status kau sekarang blajar kat oversea tu dah buat darjat kau tinggi sangat ke? aku tau. kau dapat belajar sana sebab kau nyaris kena kick dari matrik. dan kau pergi sana sebab kau anak pegawai felda. so ada advantage la kau kat situ. mak bapak support. aku tak hairan la kalo kau dapat pegi saantero dunia pun kalau pakai duit mak bapak. lainla kau dapat scholarship ke. memang aku hairan.

tapi makin jauh kau pegi. makin berlagak eh. kau hina aku sebab aku belajar kat local U. okey. okey. kalau cakap kau betul, tuhan akan tunjuk sape benar sape salah. aku tak hairan takde kawan perangai macam kau. kau memang teruk. aku admit. aku pernah rapat dengan kau dulu. tido pun sekatil. aku dah faham sangat hati budi kau mcm mana.

kesian kawan2 kau. jadi pengikut orang tak bole blah macam kau ni. aku rasa kawan2 kau takdela seteruk perangai kau actually. tapi bila dah dilatih jadi orang buruk perangai. akhirnya dorang jadi buruk perangai jugak. aku admit jugak. kau memang berpengaruh di kalangan kawan2 kau. sebab kau anak dato'. tapi salah sorang kawan kau jugak bgtau aku. bapak ko baru je dapat title tu. so tak payah la nak berlagak sangat okey.

salah satu ayat kau..

"anyways, just wanna inform u, last week, i saw ur izi with another girl at bus station. i tot it was u. nvr want to bother but yeah make it as a small goodbye ya. n they were holding hands."

alahai.. don't try to break my heart or whteva la dear. kau tak berjaya. sila cuba lagi okey. and one more. better u just mind ur own bussiness. i dont want to know anything pun about my past. tak penting!

aku malas nak cakap lebih2. tapi SELAGI KAU TAK DIAM. AKU TAK AKAN DIAM. kau ingat okey.