Wednesday, November 17, 2010

update!

assalamualaikum..

dah lama sangat rasanya saya tak update blog ini. sejak awal keje, sampaila dah brenti keje, busy pulak dengan persiapan kahwin. memang takde masa yang sesuai untuk update blog. dan oleh kerana malam ini ada kelapangan, since my husband dah balik kampung dia petang tadi, saya ambil kesempatan ni untuk update blog kesayangan saya ni.

tak tau nak mula dari mana. banyak cerita yang nak dikongsi bersama. baiklah. saya mulakan dengan announcement. hari sabtu ini, 20 nov 2010 adalah hari majlis reception pihak husband saya. so bagi sesape yang ada kelapangan, jemputla datang ke majlis tu yer. kalau nak alamat, sila request. tq :)

dan pada 22 nov 2010 pula saya perlu ke KL untuk sesi taklimat bersama JPN. untuk pengetahuan kawan-kawan, saya berjaya mendapat posting di Kuala Lumpur. tapi taktau lagi sekolah mana. akan diberitahu masa sesi taklimat nanti. hopefully saya ditempatkan di sekolah yang baik-baik saja. baik dari segi lokasi, pentadbiran, pelajar-pelajar dll..

selepas sesi taklimat tu, perhaps, ada orientasi pulak kat sekolah tempat saya bakal mengajar nanti. tak pasti berapa lama orientasi tu. dengar rumors mengatakan ada sekolah buat orientasi sampai 2 minggu. mak aii.. lamanya.. saya fikir bukan masalah dari segi kemalasan (biasanya menjadi masalah utama dalam apa jua hal). tetapi dari segi penginapan. mana la saya nak menginap sepanjang 2 minggu tu. nak sewa hotel, mahal sangat. oleh itu saya berharap pihak sekolah mempertimbangkan masalah yang akan dihadapi oleh bakal guru nanti.

apa perasaan saya dapat posting kat KL? macam-macam yang saya rasa. tapi yang paling utama adalah rasa syukur yang tak terhingga pada Allah swt kerana akhirnya dapat jugak saya penempatan untuk mengajar ni. setelah menunggu sekian lama. actly saya suka menunggu, tapi saya tak suka bila ramai orang asyik tanya-tanya bila saya dapat keje. saya memang happy je duduk rumah jadi surirumah. tapi bila ramai sangat orang tanya-tanya saya jadi tak selesa. hekhek.

yang kedua, syukur juga sebab tak di 'post' ke sabah atau sarawak. bukan saya tak suka negeri-negeri tersebut, jangan salah faham. tetapi memikirkan keadaan saya yang dah berkeluarga, macam berat je nak pegi keje jauh-jauh. tinggal suami, tinggal anak-anak. ops. sasul pulak. anak takde lagi yer. hahaha... baiklah. dan KL dikira ok jaraknya dengan kampung halaman saya dan suami berbanding kedah, johor.. dan bidang kerja suami saya pula kadang-kadang memerlukan beliau ke KL jugak. so takde masalah la.

yang ketiga, wisao. saya tak suka keadaan yang sesak. saya kurang suka kehidupan di bandar. dah la kos hidup tinggi, jalan pulak asyik jem je. saya sangat tak suka. saya asyik terfikir je, boleh ke saya survive nanti? dah pelajar-pelajar di kawasan bandar ni.. agak menakutkan saya. huh. hopefully saya diberi kekuatan untuk memikul tugas sebagai guru kelak.

yang keempat, kalau jalan jem maknanya saya kena bersiap awal-awal. 6 pagi dah kena keluar rumah untuk ke tempat kerja. dan maknanya pukul 5 pagi saya dah kena bangun dari tido. nak mandi pulak, sejuknyaa... tak biasa lah i. tapi.... takpelah. i cuba.. mungkin kalo memikirkan duit gaji saya akan lebih bersemangat untuk bangun awal pagi. mana tau kan..

yang kelima, wisao jugak. takut dapat posting sorang-sorang je kat sekolah tu. takde geng. susah woo.. macam mana saya nak cari rumah sewa. duduk sorang-sorang kos lagi tinggi. dan takut jugak. dan macam mana nak survive sorang-sorang sebagai guru baru kat sekolah tersebut. takutnyerrr... ;( harap-harap saya dapat la geng kat sana nanti. amin...

k. k. k... cukupla update untuk hari ni. saya ni tak bole ngadap laptop lama-lama sekarang ni. rasa sakit mata. kalau tak tido jap lagi saya update sikit sebanyak pasal wedding saya pulak yer. good night :)


Monday, October 18, 2010

busy weh....

busy. busy. busy.

teramatla busy minggu ni. semalam aku dah start keje kat RETI (abb. for Ranaco Education and Training Institute). mula-mula aku hanya dipertanggungjawabkan untuk mengajar Engineering Physics 1 & 2. tapi harini aku dapat task baru pulak. iaitu mengajar Engineering Mathematics 1. rasa macam blur je otak ni. ajar 3 subjek yang agak tough.

masuk keje sebelum 8 pagi, balik selepas 5.30 petang. letih sangat rasanya. baru 2 hari keje, mungkin aku tak bole adapt lagi dengan keadaan. cela di muka pun semakin bertambah. dah ramai orang tegur. ngeeee.... T_T

sepanjang 2 hari ni aku baru masuk 3 kelas. kelas pertama, lebihkurang 23 orang pelajar. kelas yang kedua, 47 orang pelajar! dan kelas ketiga, cuma 7 orang pelajar. dan majoriti pelajar adalah lelaki. dalam 1 kelas tu cuma ada paling ramai pun 2 orang je pompuan. lemas jugak aku berada di kalangan adik-adik jejaka ni.

apa-apa pun aku harap aku dapat laksanakan tugas dengan baik. aku akan usaha sebaik mungkin untuk mengajar student-student ku. sampai dorang paham. insyaallah.

Saturday, October 9, 2010

cake cake cake

semalam bingung fikir pasal design & kos kek. kek wedding dan kek hantaran. semalam dah bertandang ke rumah kak jian, yang juga owner blog Halaman Cuppies. dah decide untuk tempah 3 biji kek. cuma design tak boleh nak decide lagi. dan yang paling utama, kena fikir jugak pasal kos. so, saya minta pada kak jian untuk saya balik fikir dulu tentang kos dan design kek-kek tersebut.

pasal kos..

lepas balik dari rumah kak jian semalam, saya call si tunang. nak report pasal saya dah pegi tempah kek. dan tak pasal-pasal saya merungut..

"abg la ni tempah gubahan hantaran mahal-mahal. sekarang ni sape yang nak bayar kek ena tu.."

"emm.. yang sayang pegi tempah kek tak bagitau abg dulu tu kenapa. buat lagi keje suka hati. tak bincang dengan orang dulu.."

"ala.. bincang pun bukan abg boleh tolong pun..."

"emm.. habistu berapa kos kek yang sayang dah tempah tu?"

"emmm.. lebih kurang 200 lebih sikit.."

"haa.. tu lah. entah kek yang macam mana sayang tempah tu kan. lain kali bincang dulu kalau nak buat apa-apa.. nanti pegi tukar balik. pilih kek cantik-cantik sikit. bukan selalu pun nak buat kan. budget dalam lebihkurang 300.. nanti abg bagi duit."

mood saya yang pada awalnya agak tidak baik automatik turned on. otak saya automatik jadi tenang. i love u sayang.. selalu buat ena tenang... :) so semalam saya tido sangat awal. apa yang perlu cuma fikir pasal design saje.

pasal design pulak..

hari ni soh seh soh seh saya discuss ngan kakak sambil mengadap laptop cari design kek yang cantik-cantik. untuk dibuat potong masa hari wedding dan untuk dibuat hantaran pada pihak si dia. tak mudah jugak sebenarnya nak cari design kek ni yer. apa yang saya nak adalah kepuasan. design kek semestinya sangat cantik pada pandangan mata saya.

lepas choose-choose, finally decide nak buat design macam ini..



untuk kek wedding. warna akan diubah ke white+gold+peach. dan design akan diubah sedikit.
.
.
.
.
.
dan ini...


untuk kek hantaran. cantik tak?? ;D
.
.
.
.
.
tapi.. design macam ni pun cantik jugak kan?
.
.

swirl flower gitu....


memang diakui.. pening jugak nak pilih design kek ni. apa-apa pun saya serahkan pada kak jian untuk design yang terbaik.. ini sebenarnya bukan final decision lagi. mungkin ada sedikit make over yang akan dibuat lepas ni. nanti saya update lagi pasal kek yer. pasal jenis kek dan topping dia... and so on..







Friday, October 1, 2010

kenapa?

kenapa saya suka tunang saya?

1. sebab dia jarang menyakitkan hati saya. seriously. bukan tak pernah. tapi jaaarang sangat. kalo ada sakit pun macam kena geget semut saja. tak lebih dari itu. apa yang dia buat yang menyakitkan hati saya? yang buat saya merajuk dan akhirnya menangis-nangis pahtu ungkit semua yang takde kaitan langsung pun? biasanya adalah disebabkan..
  • dia lambat call.
  • masa saya bercakap dia khusyuk tengok tv atau tengok benda lain.
  • dia tak beri attention pada saya.
  • dia sibuk dengan kerja. (tak logik langsung)
atau dalam erti kata lain, bila saya merasakan diri ini kurang mendapat kasih sayang. hehehe. itu je la masalah kami ketika itu, ini dan entah sampai bila. tapi biasanya waktu saya memberontak tidak lama. sebab dia pandai tackle saya balik.

dia tak pernah tinggikan suara atau bercakap kasar dengan saya (walaupun kadang-kadang sebab saya marah tu tak munasabah langsung). kalau ada pun, mesti saya menangis makin kuat sampai la dia mintak maaf balik (jangan tiru macam saya).kalo saya membebel pulak, dia diam je. kalau dia diam, saya marah dan letak telefon. kurang ajar saya kan? huh. tapi dia tak pernah marah. dan tak pernah membalas. kalau dia malas layan sangat biasanya lepas panggilan terputus dia tak akan call balik. itu saja.

dan saya pulak akan call dia dan marah-marah lagi sebab tak call balik. haha. lepas tu dia minta maaf.. itu lah dia. cepat meminta maaf, mengalah. dan saya pulak, lepas bersama ngan dia ni menjadi seorang yang sangat pemaaf. itulah kami. yang sentiasa saling bermaaf-maafan. hehe.

2. respectful. saya hormat dia sebab dia hormat orang-orang di sekeliling saya. terutama saya dan mak saya. walaupun mak saya jenis cepat naik angin, tapi si dia tetap cool. penyabar betul tunang saya ni kan. agaknya sampai bila la abang bole jadi lelaki yang penyabar ni. harap-harap abang bersabar selama-lamanya. kerana ena tau, itu adalah sifat semulajadi abang.

aku pulak selalu pesan kat dia, jadila lelaki yang penyabar.sampai bila-bila. kerana sebaik-baik lelaki adalah lelaki yang bersabar. tapi saya pulak jenis kurang penyabar sikit. kalau ada benda tak kena je mesti mulut pot pet pot pet macam murai. tapi syukur dia memahami.

3. suka puji. hahaha. tak boleh blah dengan statement itu. tapi itulah kenyataan. lumrah perempuan, suka dipuji. si dia pun pernah cakap kat saya, kalo nak pujuk saya or buat saya senyum senang saja. puji lah apa-apa yang ada pada saya ni. terus saya suka. haha. malu bila dia cakap macam tu. tak sangka, begitu perangai saya ye. tapi tak apalah. saya anggap benda tu normal. kerana itu adalah sifat perempuan yang normal.

4. suka manjakan saya. memang perangai saya, sometimes like a little boy, yet fully 100% woman. :) memang jenis saya yang suka merengek-rengek. kalo korang dengar memang macam nak muntah darah. serious. tapi saya bersyukur, si dia sudi melayan. kalo saya mengadu, tengah keje pun dia tetap layan saya. kalo saya nangis sebab tak puas hati apa-apa, dia akan pujuk sampai saya puas hati. sabo jela.

5. matured. bagi saya si dia adalah orang yang matang. seiring dengan usianya, memang dia wajib menjadi matang. saya ni agak tidak matang so saya suka bila si dia lebih matang dari saya. maklumla, kami bersama untuk saling melengkapi antara satu sama lain.

6. humble. ya. si dia sangat merendah diri orangnya. sejuk hati saya bila bersama orang macam ini. very down to earth. si dia banyak mengajar saya untuk menjadi diri sendiri, tidak hipokrit. dan kami sentiasa berusaha ke arah yang lebih baik.

7. strong mentality. bagi saya dia ni sangat strong. dari segi fizikal tu taknak komen lah. tapi maksud saya sini dari segi ketahanan mental. memang susah bagi orang-orang biasa untuk tahan dengan perangai saya ni. teruk sikit. tapi setakat ni alhamdulillah. dia masih boleh bertahan.

8. berpegang kepada ajaran Islam. inilah sifat utama yang saya suka, ada pada diri dia. si dia banyak membawa kebaikan pada saya. ciri lelaki macam ni lah yang saya cari setelah saya kecundang beberapa kali dalam percintaan. dia banyak merubah corak hidup saya yang dulunya tak berapa nak bagus.

9. peramah. mula-mula saya kenal dia sampai la sekarang. memang saya akui sangat-sangat bahawa dia adalah seorang yang sangat peramah. tengok aje la hubungan dia dengan keluarga dan kawan-kawan saya. sangat baik walaupun baru saja kenal.


saya pernah dengar orang kata, masa tak dapat lagi memang semuanya baik belaka. nanti dah lama-lama mesti segalanya pudar. mungkin benar mungkin tidak. tapi saya percaya, jodoh pertemuan ajal dan maut di tangan Allah s.w.t. saya akan berusaha setiap masa untuk menjaga hubungan ini agar ikatan hati kami sentiasa mekar ke akhir hayat. amin..

Wednesday, September 29, 2010

.spoil.

tuan-tuan dan puan-puan,

pertama sekali saya ingin katakan, saya sedih sangat! saya nak mengadu pada anda sekalian. semoga sudi mendengar (membaca).

tadi saya pegi pick up kad kahwin saya. katanya akan siap pada pukul 5. punctual lah saya ni. pukul 5 tepat dah tercegat kat muka pintu kedai.

"kad tak siap lagi la dik. boleh tunggu kejap lagi?"

baiklah. masa tu mak dan pia pun ada sekali. tak lama kemudian akak tu keluar, bawak sebundle kad kahwin.

"ada sikit lagi tak siap, tunggu kejap lagi yer"

saya pun bukak lah kad yang dah siap tu. sangat terkejut lah saya tengok, writing atas kad tu berwarna hitam! sedangkan mengikut perjanjian saya nak writing dibuat dalam warna coklat! spoil! saya kecewa sangat. saya pandang je kad tu. sedih. makin pandang, makin lama buat saya makin benci. bayangkan, kad berwarna gold, tulisan hitam. macam badut! tak kena langsung!

tak tahan. saya berlari keluar kedai, masuk kereta bukak aircond. terus call si tunang. nasib baik dia angkat. belum sempat cakap lagi air mata saya dah jatuh berguguran. taktau nape sedih sangat tadi. sampai hati mereka buat kad saya macam tu.. (kalo korang tengok pun mesti cakap HODOH)

"abg, kad ena tak cantik. hodoh sangat. ena tak suka kad tu" (sambil menangis tak tertahan lagi..)

bla bla bla... macam-macam jalan yang diberi si tunang. "abg la ni yang pegi bayar habis tu kenapa? duit dah tak bole ambil balik. kalo abg bayar separuh haritu kan senang"

si tunang pulak yang dipersalahkan..

"ok lah. syg tempah kad lain, yang lagi cantik kat tempat lain. balik nanti abg bagi duit.."

dengar macam tu barulah lega sikit. aku pun sapu air mata, masuk balik dalam kedai. ketidakpuasan masih ada dalam hati.

"akak, saya taknak kad ni. saya tak suka. saya benci tengok kad ni"

tanpa berfikir panjang aku keluarkan ayat macam tu. mak aku ada kat situ. macam biasalah. dia stress gila dengan keadaan macam tu. aku dah agak, kalo mak ikut apa-apa akan jadi lebih serius. huh.

"ambik je kad tu. orang dah buat nak buat macam mana"

aku pun terus capai kad yang ada. angkat kaki nak blah. ape benda yang akak tu cakap aku dah malas nak dengar. sampai rumah barula pia bagitau, kad ada yang tak siap lagi. aku dah malas nak mengadap muka orang kedai tu. aku benci.

dalam kete banyak aku kena bebel ngan mak aku. dia mengungkit semua benda yang takde kaitan pun. padan muka aku. tension lagi.

gambar kad nanti aku upload. sekarang sakit kepala sangat. berdenyut-denyut. aku kena rehat dulu.

tengok artwork..

hari ni pegi tengok art work kad kahwin saya. mula-mula pegi dia kata tak siap lagi. pegi 2nd time baru leh tengok macam mana rupa kerja akak-akak artist ni :)

banyak correction yang dibuat.
1. nama ibu. dorang tulis 'nama mak dan keluarga' sedangkan mak saya taknak letak 'dan keluarga' itu. dia nak nama dia sorang je sebab katanya, mana ada keluarga pun. haihs.
2. kat depan kad tulis 'majlis kesyukuran' tapi kat belakang tulis 'lokasi majlis perkahwinan'. kena buat correction ye kak.
3. terengganu darul makmur? aiks? sejak bila ia bertukar? correction kak...
4. aturcara majlis : bukan 11 pagi - 4 petang.. correction!

tapi saya lupa... T_T

nak bagitau dia saya tak suka art untuk kad kahwin poket saya :(

sebok sangat buat correction untuk kesalahan tatabahasa, lupa nak bagitau pasal art tu. sampai rumah baru teringat. tak khusyuk solat saya tadi tau. asyik terfikir pasal tu. terkilan :(

saya nak dia buat frame je untuk kad tu. tak perlu corak bunga-bunga (kalo ada bunga swirl saya suke je tapi ni bunga lain).. saya tak suke tak suke corak macam itu. keciwa. upset! ;(

baiklah. lupakan kesedihan kejap. sebab ada kesukaan disebaliknya. diberitahu oleh mereka bahawa bunting (pronounce btul-btul please!) saya sudah siap! bunting itu actually free saje, gift dari tauke kedai sebab beli kad lebih rm400. hikhik. slow-slow bukak gulongan bunting tersebut, suspen. jeng3..

cantik! :) saya suka.. bagi saya comel..

nak tau sebab apa? mula-mula saya terfikir jugak, apa yang membuatkan bunting ini cantik sebenarnya? adakan sebab colournya? atau sebab bunganya? lepas tilik lama-lama, barulah saya terperasan...

..rupanya disebabkan oleh muka 'sangat gembira' tunang saya! gambar dia kat bunting tu betul-betul menunjukkan keceriaan, keikhlasan, keexcitedan, kegirangan, kesukaan dan macam-macam ke- lagi lah! hehe. happy betul dia yer dalam gambar tu. actually gambar tu adalah gambar yang di snap semasa pertunangan kami. malu-malu kucing lagi dia dengan saya masa tu. bergambar pun jauh-jauh. cuma dalam bunting tu je gambar kami di crop dan dirapatkan...

...lalu cepat-cepat snap pic itu. tak sabar nak mms pada si dia. harap dia suke!

hm. memang dia suke sangat pon! siap tunjuk kat kawan-kawan lagi. hehe..

esok kad siap. lewat petang baru pegi ambil. malam boleh la saya publish kat sini yer. hopefully takde kesilapan lagi. cuaknye! saya tak suka if kad ada correction pakai pen ke ape. harap-harap semua ok. tak sabar tunggu esok! :)

Sunday, September 26, 2010

jalan-jalan

hari ni dating dengan my cuzen, wawa. motif keluar hari ni sebenarnya adalah untuk mencari LINGERIE as a present for my best friend wedding. hikhik. kantoi aku nak bagi lingerie. hopefully my best friend tuh busy and tak sempat baca blog ini. hopefully. :)

duk pilih-pilih. cik wawa kita pulak yang terlebih excited. she bought 2 pairs of lingerie tadi. sedangkan aku beli 1 pair je. memang rambang mata masa pilih-pilih tadi. semua cantik-cantik belaka. aku pulak kena pilih betul-betul sebab nak kasi hadiah kat orang. kalo sendiri punya takdela heran sangat kan. kalo orang punya kena pilih yang terbaik takut nanti si penerima tak suka pulak. hehe.

but i am sure my friend will fall in love with the lingerie that i bought for her. and surely her husband love it too :) comel.. pink + black in colour. satu set dengan g-string lagi! hahaha.

after that, we went to sri mahligai boutique. nak alter balik colour flower untuk my pelamin. then discuss and perkemas sikit-sikit pasal booked tu hari. before we getting off, sempat lagi aku dengan wawa booked tarikh untuk spa. 28 oct. apa kau ingat pengantin baru je nak kena spa? pengantin lama pun nak jugak tau! hehe. tekak pun dah haus then we moved to panorama cafe minum-minum dan sembang-sembang. about 5.30 pm we dismissed.

that's all the story for today. besides a little bit unsatisfaction heard from my mother. aduh. pening kepala ini. adakah aku yang bersalah?

Friday, September 24, 2010

Hantaran

Today nak story manyak-manyak pasal HANTARAN. macam aku bagitau sebelum ni. persiapan hantaran dah almost done. 95% barang dah dibeli. hantaran simple je tak buat vogue pun. ala kadar, save bajet sikit. hehe. berikut adalah senarai hantaran* yang telah dipersetujui oleh kedua belah pihak.

To Him:
1. Sireh junjung akan dibuat pada saat akhir
2. Cupcakes akan ditempah pada saat akhir
3. Buah-buahan akan dibuat pada saat akhir
4. Al-quran & Rehal dah beli
5. Jam dah beli
6. Kasut belum beli lagi. si dia nak beli sendiri katanya..
7. Perfume dah beli
8. Kemeja & Jeans kemeja belum beli lagi. tak jumpa warna yang sesuai. susah betul nak cari...
9. Towel dah beli
10. Kain pelikat & Coklat kain pelikat dah beli. coklat tak boleh beli awal2 nanti cairr
11. Cincin belum beli lagi

To Her opps. To Me la.. hehe
1. Sireh junjung akan dibuat last minute
2. Kek akan ditempah kemudian
3. Buah-buahan akan dibuat last minute jugak
4. Wang hantaran dah ada ke belum bang? hehe..
5. Rantai, loket & Jam semua dah beli.. kenapa rantai? ada cerita disebaliknya.. hehe
6. Hangbag & Kasut handbag dah beli, kasut belum jumpa yang sesuai..
7. Perfume dah beli
8. Kain sutera dah beli
9. Al-quran tak pasti si dia dah beli ke belum..

since my fiance ada kenalan rapat yang bekerja di bahagian kraftangan, so dia serahkan bulat-bulat kerja menggubah ni pada kenalan dia tu. tema untuk hantaran kami adalah SONGKET. hampir keseluruhan hantaran digubah di dalam kotak songket yang dibuat khas untuk kami. aku pun tak sure macam mana rupa kotak songket tersebut, cuma dapat sedikit gambaran je dari my fiance. Insyaallah minggu depan aku ke Kuala Terengganu dan jumpa sendiri dengan pihak yang nak menggubah tu. boleh discuss sikit-sikit.

setelah berbincang kami dah sepakat nak menggunakan tema GOLD untuk hantaran aku pada si dia. dan GREY/SILVER untuk hantaran si dia pada aku. untuk pengetahuan korang, semua warna tu adalah warna favourite aku. haha. aku yang mencadangkan warna-warna tu dan my fiance setuju je. dia kan jenis tak banyak karenah. hikhik.

kenapa rantai? ada cerita sebaliknya..

20 Ogos 2010, hari aku operate biopsy kat Kuantan Medical Centre. sebelum kena toreh petang tersebut, untuk menghilangkan kegusaran di hati, aku dan fiance sempat lagi jalan-jalan kat Megamall Kuantan yang terletak bersebelahan je dengan KMC. unexpected, my fiance ajak aku masuk Tomei, kedai jewellary dalam Megamall tu. dia suruh aku pilih barang kemas yang aku nak untuk dibuat hantaran. agak suprise masa tu. terkejut sebab tak plan pun nak cari barang kemas. lastly, dia decide nak belikan aku rantai, bukan cincin, bukan gelang.
"nanti pakai rantai ni bole tutup kesan operate kat leher tu.." kata si dia sambil tersenyum kat aku.

dah dapat rantai, hati berbunga-bunga. sape yang tak gembira dapat jewellary kan.. even aku tak suka pakai jewellary tapi aku suka kalo dapat memilikinya. sikit sebanyak dapat mengubat kesedihan & kegusaran hati aku hari tu. pandai abg.. :)

sepanjang aku di wad, mak & my fiance lah yang temankan aku. mereka la yang jaga makan minum aku. masa tu bulan puasa. tak ketinggalan kak ya, abg am dan keluarga datang temankan kami berbuka puasa di wad. meriah sangat hari tu.. thank you all.. korang semua aku sayang sampai bila-bila.

ok stop sini dulu. bertemu lagi di post yang lain :)


*mungkin dipinda di saat akhir

invitation..

sejak dari lepas raya haritu tak henti-henti lagi menerima invitation wedding. 1 minggu secara average ada 3 invitation. di sini aku nak list senarai invitation yang aku dapat setakat ni.

16.9 - wedding Izy / enggagement Ayu
17.9 - wedding Alina & Nazrul / wedding *nama lupa tp kat kawasan perumahan aku ni je.
18.9 - wedding Jihan & Faizal / wedding anak Nda Pah
24.9 - reception Chris anak Aunty Theresa
25.9 - wedding Aida & Baha
1.10 - Ecah's solemnization
2.10 - wedding Ecah
9.10 - reception Ecah
15.10 - wedding Norman
23.10 - wedding Mila...
30.10 - ehem2.. ;D

sangat padat kan? esok 24hb aku kena bangun awal pagi untuk tolong-tolong prepare makanan kat umah Aunty Theresa since beliau nak buat majlis untuk tetamu-tetamu Muslim..

Tuesday, September 21, 2010

kuantan.

seharian di kuantan hari ni. dari tengah hari sampai malam. shopping barang kawen. puas hati! semua gift untuk tetamu dah dibeli. hantaran untuk si dia pun dah 95% lengkap. cuma tinggal satu barang je lagi. tu pun sebab tak cukup masa. kalau ikutkan hati nak settle semua hari ni jugak.

hari ni pegi 3 tempat saje. cukup kah? sangat cukup. walaupun tak ronda seluruh pasaraya. tu pun dah rasa kebas tumit kaki ni. nasib baik drive tak pakai tumit. kalau tak, tak balik la alamatnya.

sangat best shopping hari ni. kenapa? yang pertama, sebab mak tak buat hal. kalau mak buat hal, alamat spoil la segala-galanya. alhamdulillah. yang kedua, sebab ditemani oleh my precious pia. best jalan ngan dia. best sangat! lain kali bole ajak lagi ni.. hehe..

yang ketiga.. sebab sangat berpuas hati dengan barang yang dibeli. terutama gift untuk tetamu istimewa. sape tetamu istimewa? jawapannya anda lah.. sape lagi.. suka sangat barang-barang itu. bagi saya sangat comelll.. bagi korang taktau la macam mana kan.,

nak tau barang apa? nanti datang la masa wedding saya. hikhik. selain itu, sangat berpuas hati dengan barang hantaran yang dibeli hari ni. barang simple & murah saje tapi sangat meaningful bagi saya. barang itu bukan sekadar barang. ia disertai dengan niat yang baik, ikhlas.

secara keseluruhannya, persiapan dah hampir selesai. barang-barang yang patut dibeli, semua dah beli. kad, baju yang ditempah, gubahan hantaran, insyaallah akan siap hujung bulan ni. doakan segala-galanya berjalan lancar. amin..



Saturday, September 18, 2010

persiapan

sudah agak lama aku tak mengupdate blog. almaklum la, busy dengan persiapan kawen. ececeh.. menghitung hari, detik demi detik. kalau diikutkan perkiraan tarikh, mungkin lambat lagi kot. tapi kalo diikutkan hati, alahai.. macam lambat je. hihi.

persiapan dah almost done. eh eh. pandai je. takde 'done' sangat pun. cuma yang penting-penting tu dah settle la. borang dah submit, jurunikah dah jumpa, hantaran dah beli, pelamin dah book, cenderahati tetamu pun dah beli.. cuma ada sikit-sikit je lagi cenderahati yang belum beli. maybe akan disettlekan pada minggu ini.

dah taktau nak tulis apa. aku blur bila nak berblog sekarang. i dunno why.

Sunday, August 29, 2010

baru ku tau...

langit itu sangatlah tinggi..

kadang-kadang, bila kita menghadapi sesuatu ujian yang berat barulah kite sedar asal usul diri kita, ingat tuhan dan barula nak mendekati diri kita pada tuhan.

macam tu jugak aku. setelah menerima ujian yang bertimpa-timpa, barula aku sedar. aku ini adalah makhluk tuhan yang serba kekurangan, lemah. dan hanya Dia yang ada di waktu kite susah mahupun senang.. contohnya ketika aku dibawa masuk ke dewan bedah, masa tu takde ahli keluarga menemani. yang ada cuma nurse, doktor.. orang yang kita tak kenali. family semua tunggu kat luar. masa tu baru aku fikir, aku cuma ada Tuhan je masa tu. hanya pada dia aku berserah..

dalam kita tak sedar, setiap waktu yang berjalan sebenarnya mendekatkan diri kita kepada maut (mati).. dan tiada yang lebih abadi melainkan 'di sana'. hidup ni cumalah sementara. kita akan pergi bila-bila masa. bila sudah tiba masanya, semua orang akan pergi menghadap Illahi. semua orang pasti merasai MATI. masa tu, meraung menangis meronta-ronta pun tak guna dah. kuasa Dia lebih hebat dari semua tu..

walau apapun aku bersyukur, ujian ini akhirnya memberi seribu kebaikan pada aku. kalau dulu aku naif, takde kesedaran sepenuhnya tentang semua ni. tapi jangan salah faham. bukannya dulu aku tak percaya pada kematian dsbg.. tapi tiada inisiatif untuk membuat bekalan ke alam barzakh. dulu aku banyak leka..

aku sangat bersyukur kerana Allah masih memberi peluang untuk aku menebus kesilapan-kesilapan lalu. aku sangat bersyukur.. inilah hadiah ramadhan yang paling bermakna untuk aku.. moga Allah panjangkan umur ku, moga ada masa untuk aku menebus dosa-dosa lalu.

Allahuakbar..

Sunday, August 15, 2010

renungan...

Bismillahirahmanirrahim...

Dengan Nama Allah yang Maha Mengasihani lagi Maha Pengampun..

Baru beberapa minggu lalu. Iya, hanya beberapa minggu lalu. Berita itu aku sambut dengan hati yang diusahakan untuk berlapang dada. Benar, aku berusaha berlapang dada. Terkadang, terasa nusrah Ilahi begitu hampir saat kita benar-benar berada di tepi tebing, tunggu saat untuk menjunam jatuh ke dalam gaung.

Maha Suci Allah yang mengangkat aku, meletakkan aku kembali di jalan tarbiyyah dan terus memimpin untukku melangkah dengan tabah.Aku hanya seorang Insyirah. Tiada kelebihan yang teristimewa, tidak juga punya apa-apa yang begitu menonjol. Jalan ku juga dua kaki, lihat ku juga menggunakan mata, sama seperti manusia lain yang menumpang di bumi Allah ini. Aku tidak buta, tidak juga tuli mahupun bisu. Aku bisa melihat dengan sepasang mata pinjaman Allah, aku bisa mendengar dengan sepasang telinga pinjaman Allah juga aku bisa bercakap dengan lidahku yang lembut tidak bertulang. Sama seperti manusia lain.

Aku bukan seperti bondanya Syeikh Qadir al-Jailani, aku juga tidak sehebat srikandi Sayyidah Khadijah dalam berbakti, aku bukan sebaik Sayyidah Fatimah yang setia menjadi pengiring ayahanda dalam setiap langkah perjuangan memartabatkan Islam. Aku hanya seorang Insyirah yang sedang mengembara di bumi Tuhan, jalanku kelak juga sama... Negeri Barzakh, insya Allah. Destinasi aku juga sama seperti kalian, Negeri Abadi. Tiada keraguan dalam perkara ini.Sejak dari hari istimewa tersebut, ramai sahabiah yang memuji wajahku berseri dan mereka yakin benar aku sudah dikhitbah apabila melihat kedua tangan ku memakai cincin di jari manis. Aku hanya tersenyum, tidak mengiyakan dan tidak pula menidakkan.


Diam ku bukan membuka pintu-pintu soalan yang maha banyak, tetapi diam ku kerana aku belum mampu memperkenalkan insan itu. Sehingga kini, aku tetap setia dalam penantian.Ibu bertanyakan soalan yang sewajarnya aku jawab dengan penuh tatasusila."Hari menikah nanti nak pakai baju warna apa?" Aku menjawab tenang.. "Warna putih, bersih..." "Alhamdulillah, ibu akan usahakan dalam tempoh terdekat." "Ibu, 4 meter sudah cukup untuk sepasang jubah. Jangan berlebihan." Ibu angguk perlahan.Beberapa hari ini, aku menyelak satu per satu... helaian demi helaian naskhah yang begitu menyentuh nubari aku sebagai hamba Allah. Malam Pertama... Sukar sekali aku ungkapkan perasaan yang bersarang, mahu saja aku menangis semahunya tetapi sudah aku ikrarkan, biarlah Allah juga yang menetapkan tarikhnya kerana aku akan sabar menanti hari bahagia tersebut. Mudah-mudahan aku terus melangkah tanpa menoleh ke belakang lagi. Mudah-mudahan ya Allah...

Sejak hari pertunangan itu, aku semakin banyak mengulang al-Quran. Aku mahu sebelum tibanya hari yang aku nantikan itu, aku sudah khatam al-Quran, setidak-tidaknya nanti hatiku akan tenang dengan kalamullah yang sudah meresap ke dalam darah yang mengalir dalam tubuh. Mudah-mudahan aku tenang... As-Syifa' aku adalah al-Quran, yang setia menemani dalam resah aku menanti. Benar, aku sedang memujuk gelora hati. Mahu pecah jantung menanti detik pernikahan tersebut, begini rasanya orang-orang yang mendahului.

"Kak Insyirah, siapa tunang akak? Mesti hebat orangnya. Kacak tak?" Aku tersenyum, mengulum sendiri setiap rasa yang singgah. Maaf, aku masih mahu merahsiakan tentang perkara itu. Cukup mereka membuat penilaian sendiri bahawa aku sudah bertunang, kebenarannya itu antara aku dan keluarga. "Insya Allah, 'dia' tiada rupa tetapi sangat mendekatkan akak dengan Allah. Itu yang paling utama. "Berita itu juga buat beberapa orang menjauhkan diri dariku. Kata mereka, aku senyapkan sesuatu yang perlu diraikan. Aku tersenyum lagi.


"Jangan lupa jemput ana di hari menikahnya, jangan lupa!" Aku hanya tersenyum entah sekian kalinya. Apa yang mampu aku zahirkan ialah senyuman dan terus tersenyum. Mereka mengandai aku sedang berbahagia apabila sudah dikhitbahkan dengan 'dia' yang mendekatkan aku dengan Allah. Sahabiah juga merasa kehilangan ku apabila setiap waktu terluang aku habiskan masa dengan as-Syifa' ku al-Quran, tidak lain kerana aku mahu kalamullah meresap dalam darahku, agar ketenangan akan menyelinap dalam setiap derap nafas ku menanti hari itu. "Bila enti menikah? "Aku tiada jawapan khusus. "Insya Allah, tiba waktunya nanti enti akan tahu..." Aku masih menyimpan tarikh keramat itu, bukan aku sengaja tetapi memang benar aku sendiri tidak tahu bila tarikhnya. "Jemput ana tau!" Khalilah tersenyum megah. "Kalau enti tak datang pun ana tak berkecil hati, doakan ana banyak-banyak!" Itu saja pesanku. Aku juga tidak tahu di mana mahu melangsungkan pernikahan ku, aduh semuanya menjadi tanda tanya sendiri. Diam dan terus berdiammembuatkan ramai insan berkecil hati. "Insya Allah, kalian PASTI akan tahu bila sampai waktunya nanti..." Rahsiaku adalah rahsia Allah, kerana itu aku tidak mampu memberikan tarikhnya.

Cuma, hanya termampu aku menyiapkan diri sebaiknya. Untung aku dilamar dan dikhitbah dahulu tanpa menikah secara terkejut seperti orang lain. Semuanya aku sedaya upaya siapkan, baju menikahnya, dan aku katakan sekali lagi kepada ibu... "Usah berlebihan ya..." Ibu angguk perlahan dan terus berlalu, hilang dari pandangan mata. "Insyirah, jom makan!" Aku tersenyum lagi... Akhir-akhir ini aku begitu pemurah dengan senyuman. "Tafaddal, ana puasa." Sahabiah juga semakin galak mengusik. "Wah, Insyirah diet ya. Maklumlah hari bahagia dah dekat... Tarikhnya tak tetap lagi ke?" "Bukan diet, mahu mengosongkan perut. Maaf, tarikhnya belum ditetapkan lagi."


Sehingga kini, aku tidak tahu bila tarikhnya yang pasti. Maafkan aku sahabat, bersabarlah menanti hari tersebut. Aku juga menanti dengan penuh debaran, moga aku bersedia untuk hari pernikahan tersebut dan terus mengecap bahagia sepanjang alam berumahtangga kelak. Doakan aku, itu sahaja....

.........................................."inna lillahi wainna ilaihi rajiun..."

"Tenangnya... Subhanallah. Allahuakbar." "Ya Allah, tenangnya..." "Moga Allah memberkatinya...." Allah, itu suara sahabat-sahabat ku, teman-teman seperjuangan aku pada ibu. Akhirnya, aku selamat dinikahkan setelah sabar dalam penantian. Sahabiah ramai yang datang di majlis walimah walaupun aku tidak menjemput sendiri. Akhirnya, mereka ketahui sosok 'dia' yang mendekatkan aku kepada Allah.Akhirnya, mereka kenali sosok 'dia' yang aku rahsiakan dari pengetahuan umum. Akhirnya, mereka sama-sama mengambil 'ibrah dari sosok 'dia' yang mengkhitbah ku. Dalam sedar tidak sedar...

Hampir setiap malam sebelum menjelang hari pernikahan ku... Sentiasa ada suara sayu yang menangis sendu di hening malam, dalam sujud, dalam rafa'nya pada Rabbi, dalam sembahnya pada Ilahi. Sayup-sayup hatinya merintih. Air matanya mengalir deras, hanya Tuhan yang tahu. "Ya Allah, telah Engkau tunangkan aku tidak lain dengan 'dia' yang mendekatkan dengan Engkau. Yang menyedarkan aku untuk selalu berpuasa, yang menyedarkan aku tentang dunia sementara, yang menyedarkan aku tentang alam akhirat. Engkau satukan kami dalam majlis yang Engkau redhai, aku hamba Mu yang tak punya apa-apa selain Engkau sebagai sandaran harapan. Engkau maha mengetahui apa yang tidak aku ketahui..."Akhirnya, Khalilah bertanya kepada ibu beberapa minggu kemudian... "Insyirah bertunang dengan siapa, mak cik?" Ibu tenang menjawab... "Dengan kematian wahai anakku. Kanser tulang yang mulanya hanya pada tulang belakang sudah merebak dengan cepat pada tangan, kaki juga otaknya. Kata doktor, Insyirah hanya punya beberapa minggu sahaja sebelum kansernya membunuh." "Allahuakbar..." Terduduk Khalilah mendengar, air matanya tak mampu ditahan. "Buku yang sering dibacanya itu, malam pertama..." Ibu angguk, tersenyum lembut... "Ini nak, bukunya " Senaskah buku bertukar tangan, karangan Dr 'Aidh Abdullah al-Qarni tertera tajuk 'Malam Pertama di Alam Kubur'.


"Ya Allah, patut la Insyirah selalu menangis... Khalilah tak tahu mak cik." "Dan sejak dari hari 'khitbah' tersebut, selalu Insyirah mahu berpuasa. Katanya mahu mengosongkan perut, mudah untuk dimandikan..." Khalilah masih kaku. Tiada suara yang terlontar. Matanya basah menatap kalam dari diari Insyirah yang diberikan oleh ibu.

"Satu cincin ini aku pakai sebagai tanda aku di risik oleh MAUT. Dan satu cincin ini aku pakai sebagai tanda aku sudah bertunang dengan MAUT. Dan aku akan sabar menanti tarikhnya dengan mendekatkan diri ku kepada ALLAH. Aku tahu ibu akan tenang menghadapinya, kerana ibuku bernama Ummu Sulaim, baginya anak adalah pinjaman dari ALLAH yang perlu dipulangkan apabila ALLAH meminta. Dan ibu mengambil 'ibrah bukan dari namanya (Ummu Sulaim) malah akhlaqnya sekali. Ummu Sulaim, seteguh dan hati seorang ibu."

Wallahua'lam... Cukuplah kematian itu mengingatkan kita... Cukuplah kita sedar kita akan berpisah dengan segala nikmat dunia... Cukuplah kita sedar bahawa ada hari yang lebih kekal,oleh itu sentiasalah berwaspada.

Kisah ini hanyalah nukilan seorang sahabat untuk tatapan seluruh umat Islam, tiada kena mengena dengan masih hidup mahupun yang sudah meninggal dunia. MARILAH Kita sama-sama reflek diri kita masing-masing..

“Sudah cukupkah amalan kita?!!!!!!”

“Bersediakah kita untuk menghadapi MATI???” Sesungguhnya jawapan untuk soalan-soalan itu hanya boleh dijawab oleh diri kita sendiri...~muhasabahlah diri....~

Waspadalah teman-temanku..persiapkanlah diri kita dari sekarang kerana sesungguhnya kita tidak tahu bilakah giliran diri kita pula untuk DINIKAHKAN dengan Kematian....

Saturday, August 7, 2010

macho guy

pendapat saya tentang macho guy. ada orang kata, kalau lelaki mengalah / selalu meminta maaf, dia tak kelihatan macho lagi. it makes me think twice. why ha? bagi saya, mengalah / meminta maaf tak menunjukkan langsung bahawa lelaki tersebut tidak macho. tidak sama sekali. lagi-lagi kalau lelaki tersebut mengalah dengan wanita, especially dengan his wife or girlfriend.

memang tak salah mengalah / meminta maaf jikalau kita betul-betul buat salah. kalau lelaki bersikap begitu, bagi saya, sangat lah gentleman. but the other way round if he isn't. lelaki nampak sangat menjengkelkan kalau ego. yes, sangat menjengkelkan. disgusting. saya sangat tak bole blah ngan lelaki yang ego. dan sebab itulah, kriteria utama saya memilih lelaki, bukan pada paras rupanya, hartanya, keturunannya atau ciri-ciri fizikal lain, tetapi pada sikap humble nya.

sikap rendah diri seseorang lelaki sangat meruntunkan hati saya. betapa tinggi nilai mereka di mata ini. sekeras-keras hati saya boleh melt tiba-tiba dengan lelaki sebegini.

ada orang kata, lelaki macho jika berparas kacak, berbadan tegap, berahang kukuh dll. dan ada sesetengah lelaki menganggap macho itu boleh diukur dengan cakapnya yang besar itu. tetapi bagi saya, lelaki macho adalah lelaki yang mampu memberi layanan sebaiknya pada kaum yang lemah iaitu wanita.

bayangkan, seorang lelaki yang pada asasnya memang dijadikan sebagai kaum yang gagah, kuat berbanding wanita. tetapi apabila berhadapan dengan wanita, dia melayan wanita dengan sifat yang berhemah, lemah lembut. itu bukan senang, sangat sukar! tetapi apabila seseorang lelaki mampu berbuat begitu, dia sangatlah macho. susah betul nak cari lelaki macam tu zaman sekarang ni.

sekian saja pendapat saya untuk kali ini.

p.s tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia.

Friday, August 6, 2010

whoa whoa

that day aku dapat call dari someone yang aku kenal. dah lama aku tak accept call dia ni until 1 day my fiance ask me to do so. kebetulan masa dia call, my fiance ada di sebelah. so without hesitation aku angkat call dia.

"hello rina. how are u??".. bunyi suara dia sangat ceria. "i am fine! how are u?".. "yea, really really fine.."

"hey, u kat mana sekarang rina. banyak kali i call u tak angkat"

"oh really? i kat kampung, i mean chukai.. sorry hp i ada problem masa tu..." aku taktau nak bagi alasan apa. sempat lagi aku menipu.

"so bila u start keje? u mintak posting kat mana?"

"i mintak posting around terengganu and pahang je. taktau lag bila dapat posting.."

"pahang? haha. good. very good. hopefully u dapat pahang"

"emm yeah. i harap dapat posting kat my hometown je"

"rina, i wanna go to ur house la. i wanna meet u and ur mother" memang excited sangat kedengaran suara dia..

"hah? u wanna come here? buat apa?" aku buat-buat tanya sambil buat-buat gelak.

"emm. i nak hantar rombongan. dalam masa terdekat ni. bulan ni jugak. i dah tekad.."

"eh, rombongan apa u??" aku agak cuaks.

"rombongan meminang. meminang u!"

"eh u. sorry sorry"

"no no. i dah decide. i serious kali ni"

"u.. sorry. dengar i cakap dulu.."

"no no no. haha, i serious rina. i nak bawak family i ke rumah u dalam masa terdekat ni jugak"

"u, listen to me please.."

"yeah. why? u tak sudi ke?"

"emm. u, i ni tunang orang.."

"whatt???"

"yes. i ni tunang orang. i dah bertunang..."

"ouh cheat. bila u bertunang?" nada dia tiba-tiba berubah.

"recently. just after i finished my practical.."

"ouh. kenapa i tak tau? dengan sape?"

"dengan kawan lama i. baru-baru ni i jumpa dia balik then we decided to get engage.."

"ouh. dia tu 'syed' ke??"

"no no. he isn't"

"ahh ok lah. apa-apa pun i nak pergi rumah u jugak"

"what for?"

"i nak jumpa mak u. and maybe we can continue to discuss about business"

"emm. u discuss dengan kakak i jelah.."

"yeah. boleh. but make sure u pun ada.."

"ok if god wills."

"ok, i'll inform the date later ya rina"

"ok, ok lah. i can't hear u clearly here actually. i kat luar ni. maybe we can talk later"

"ok ok. i'll call u later. bye.."

looked at my fiance, unpleasant. kesian dia. aku tau dia susah hati.

"abang, ena dah terangkan pada dia keadaan sebenar. abang jangan la risau lagi. abang susah hati lagi ke?"

"emm. abang takut dia tak percaya la sayang cakap macam tu. mungkin dia ingat sayang bergurau"

"ish takdelah. ena serious la. takkan la dia tak percaya. takkan la pasal ni pun bole tipu-tipu.."

"emm ok lah kalau macam tu..." he looked downcast.

"sayang.. janganla macam ni. ena dah buat apa yang abang nak ena buat kan.. ena sayang abang..."

"ok. thanks sayang. abang pun sayang sayang..."

i smiled at him and he gave a feedback.

rizal, sangat tenang orangnya. tak banyak karenah. tu buat aku makin sayang pada dia..

Thursday, August 5, 2010

sudah jatuh ditimpa tangga...

Taktau apa salah yang aku dah buat. Malang sungguh nasib aku. Pada hari tu aku diduga dengan hebat sekali.

That time pukul 9 pagi. Aku bertolak ke Kota Bharu untuk menghadiri sesi temuduga pada keesokan harinya. Pada waktu tu memang hati aku dah rasa berat sangat nak keluar. Bcoz mak aku tiba-tiba marah sebab aku tak ikut plan dia untuk bertolak awal pagi (lepas Subuh). Aku sebenarnya bukan nak bertolak lewat sangat. Cuma minta ditangguh untuk bertolak pada pukul 8. Tapi mak aku tak boleh terima cadangan aku. Aku ada alasan untuk itu. Kerana lewat malam semalam aku terpaksa menghantar sepupu aku ke Terminal Bas hingga pukul 1 pagi. Lepas balik tu, aku nak iron baju lagi, nak surf internet cari maklumat yang tertinggal lagi… Dan aku yang kena driving ke KT sebelum jemput tunang aku kat sana. But why didn’t she understand?

Pagi tu muka mak aku masam. Dia tak bagi kerjasama dan cuba memahami aku langsung. Aku pun taktau nak buat macam mana. Setiap kali mesti aku dilayan sebegini rupa. Aku sedar siapa aku…

I asked her, nak pergi ke KB tak? She’s answered, up to u. Then aku terus bersiap-siap and mintak dia bersiap jugak.

Lepas beberapa kilometer bertolak, kami ke pump minyak untuk isi minyak. Tut tut noticed that there are leakage at the oil tank. Aku dah nervous. Called my big bro. As he wants to check the tank, he asked us to go to his house. He offered us his car, but I refused. Lepas check, dia kata cuma ada kebocoran kecil pada bahagian atas saluran tangki minyak. “jangan isi minyak penuh”…

Aku decided nak pegi KB dengan kereta sendiri jer. Lagipun takde masalah besar pun. Cuma kena hati-hati lah. Jangan ada yang buang putung rokok sudah. Kalau ada, bayangkanlah. Percikan api + petrol. Memang risiko sikit. Tapi aku buat-buat berani. Tawakal ajelah. Sampai pertengahan jalan, sedar, HP aku tertinggal. Kena patah balik. Mak dah mengeleng-ngeleng kepala. “macam berat je ni…”

My big brother pun berat nak lepaskan aku pergi haritu. Tapi dia diam je. Aku pulak cuba buat-buat positive. Konon benda tu biasa aje. Kalau makin difikir, mungkin jadi makin teruk. 2 and half hours later, aku selamat tiba di marang. Waited for my fiancĂ©. Dia ada di bandar marang, menziarahi kematian kawan dia. After that, dia jemput aku di suatu tempat, untuk pegi ke rumah dia dulu. “sayang boleh ke driving? bagi abang drive la. kawan abang ada, boleh bawak balik kereta abang..” “takpelah, ena drive sendiri je..” “betul ke ni? sayang boleh ke drive sendiri? sayang kan tak biasa jalan ni…” “takpe… jom lah”

Aku pun follow kereta tunang aku. Dari jauh aku nampak ada orang tengah menghalau lembu. Aku perlahankan kenderaan, dalam fikiran aku terlintas, lembu ni kat tepi jalan tak mungkin dia ke tengah jalan… Tunang aku dah jauh ke depan… And suddenly, lembu yang ada kat tepi jalan tu meluru ke tengah jalan!! Since aku pun tengah aware masa tu, serta merta aku tekan brek. Malangnya, bucu kiri kereta aku sempat mengenai anak lembu tu. Ia terpelanting dan berguling beberapa kali atas jalan. Aku terkejut dan tak sedar, aku menjerit sekuat hati, beberapa kali. Sedar-sedar mak aku goncang-goncang bahu aku, suruh aku mengucap. Masa tu, dalam separuh sedar aku berhenti menjerit dan menangis… Aku nampak anak lembu tersebut bangun dan lari…

Masa tu aku tak boleh buat apa-apa. Aku stop tengah-tengah jalan. Mak aku suruh aku alihkan kereta ke tepi jalan. Tapi masa tu aku tak tau nak buat macam mana. Otak aku blur. A minutes later, tunang aku sampai. Dia bukak pintu kereta dan take over the car, parking kat tepi. Lepas keluar dari kereta baru aku perasan, ramai orang mengerumuni tempat tu! Dalam keadaan kalut aku sempat tengok, tahi lembu bersepah-sepah atas jalan. Lampu kiri kereta aku pecah, bonet kemek sikit. Aku terpandang anak lembu tadi tak berjauhan dari tempat dia kena langgar. Dia berdiri, diam membatu. “kesian dia…”.. Malas nak panjang cerita, aku terus masuk kereta, tunang aku drive terus ke rumah dia. Masa tu takde benda lain yang boleh keluar dari mulut aku.. “jahatnya lembu tu…”…. “kesian kat dia… emm…”

Lepas sembang dengan parents tunang, kami mandi dan berehat. Lepas tu berangkat ke Kota Bharu dengan kereta tunang aku... Alhamdulillah perjalanan kami selamat ke destinasi. Tapi, peristiwa yang berlaku hari tu sentiasa menghantui fikiran aku. Aku lemah, hingga ke hari ini... Aku masih terganggu.. Semangat aku tiada...

Wednesday, July 28, 2010

28072010

hari ni taktau nak buat apa. bangun pun lewat. so aku decide nak buat kek coklat moist. tu pun lepas mendapat perkhabaran berita yang fiance aku nak datang umah malam ni. hehe.

memandangkan semua barang dah ada tak payah susah-susah nak beli lagi. lepas solat zuhur, aku mulakan aktiviti membuat kek coklat favourite ku. dan inilah hasilnya...


kalau buat kek ni aku suka buat topping lebih sebab ianya best. haha..

Sunday, July 25, 2010

pendapat...

ada orang kata, kalau nak nasihatkan orang, cermin diri tu dulu. baru la bole nak nasihatkan orang.

tapi bagi aku, takde manusia yang sempurna atas muka bumi ni. kita hidup di bumi untuk saling melengkapi diri masing-masing. maksud aku, setiap orang ada keburukan dan kebaikan. ada orang baik kat sini tapi jahat kat situ. ada orang lain pulak baik kat situ tapi jahat kat sini.

oleh itu, bagi yang lebih di situ, boleh la memberi nasihat atau pandangan di sudut itu. dan bagi orang yang lebihnya di sini, nasihatlah di sudut ini. orang di situ dan sini pula, dengar la nasihat yang diberikan. pastu pertimbangkan dengan akal yang waras, betul ke salah ke nasihat yang diberi tu. memberi kebaikan ke, memudaratkan ke.. terpulanglah.

aku sangat tak bole blah dengan manusia yang tak bole menerima nasihat. kalau aku la, orang nak nasihat, aku dengar je. atas akal fikiran waras aku je nak terima ke tak nasihat yang orang bagi tu. kalau baik, aku terima. kalau memudaratkan, aku diam je.

tapi takdela macam sesetengah orang ni, dapat nasihat terus je sound. konon-konon orang memberi nasihat tu tak cukup baik, tak memahami lah ape lah. pastu tukar-tukar statement, bidas ngan hadis-hadis pulak. hilang mana punca akar umbi yang sebenarnya.

kalau kita ni jenis yang tak bole menerima nasihat, jangan masuk tempat awam.

when in rome, do as a romans do..

bila kat tempat awam, kata-kata kita walau sepatah pun akan jadi perhatian orang. kalau tersilap cakap, orang tak paham, mintak maaf dan tukar balik statement asal kepada statement lain yang sewaktu dengannya. jangan tetiba je tukar statement pastu bidas nasihat orang tu dengan kata-kata yang tak berkaitan.

siap mintak orang cermin muka, cermin hati lagi. dan kata, muka cantik kalau hati hitam buat apa? hanya kerana memberi nasihat, haihs...

ok lah. untuk statement pertama awak, mintak cermin muka, cermin hati. yer, muka bole tengok kat cermin. tapi hati? boleh ke nampak dalam cermin? hati, kalau operate barula bole nampak macam mana rupa dia. tu pun hanya menampakkan zahirnya sahaja. apa yang ada dalam hati tu? Allah s.w.t sahaja yang tau. pemilik hati tu sendiri pun tak bole menilai macam mana hati dia tu sebenarnya. sebab lumrah manusia, pasti merasakan apa yang mereka buat tu betul, baik. sedangkan bagi orang lain? lainlah pula penilaiannya.

kadang-kadang kita rasa apa yang kita buat tu dah cukup baik, tapi sebenarnya, banyak lagi kekurangan di sebalik kebaikan kita tu. janganlah kita hidup asyik nak mencari kesalahan orang saja. menuding jari sana sini. renung dan muhasabahlah diri.

untuk statement kedua pulak. muka cantik tapi hati hitam buat apa? ok lah. bagi aku, muka cantik tapi hati hitam lagi baik dari muka hodoh dan berhati hitam. dah lah muka tu hodoh, hati pulak nauzubillah. (maaf statement ini agak kurang sopan bunyinya, sekadar memberi pendapat)

yer, bagus betul betul jika muka cantik, hati putih bersih. dan juga muka hodoh, tetapi hati putih bersih. tapi pada pendapat aku, kecantikan adalah hak milik setiap insan. eh eh. macam tiru iklan lah pulak. maaf terlanggar hak cipta (T_T)

ok ok. yang sebenarnya, bagi aku, kecantikan ke kehodohan ke, penilaiannya lain bagi setiap individu. pernah dengar tak orang kata, kecantikan lahir dari hati yang suci. maknanya, orang yang berhati suci, kecantikan itu akan terserlah di wajahnya. hati suci tu, bagi aku adalah KEIKHLASAN. apa pun yang dia buat, disertakan dengan keikhlasan yang jitu dari hati dia. tiada niat untuk meraih simpati, mendapat nama, apa lagi untuk mengkondemkan orang.

oleh sebab itulah, pada hari ini, aku nak mintak maaf banyak-banyak pada semua kawan-kawan. jikalau ada tersalah kata, terkasar bahasa, maafkanlah aku.

kalau ikutkan hati aku taknak ungkitkan pun pasal muka cantik hati hodoh ke dan sebagainya. tak pernah terlintas pun sebelum ni nak tulis pasal ni. tapi sebab dah terlalu banyak kali aku baca kat sana sini orang tulis benda alah tu, mempointkan statement tu pada seseorang. malam ni untuk kesekian kalinya aku terlintas untuk menulis di sini. untuk nyatakan pendapat aku untuk kesekian kalinya.

aku tak marah pun kalau korang nak tulis-tulis benda macam tu, sikit pun aku tak marah. tapi berpada-padalah bila nak mengata kat orang tu. bukan suruh korang cermin balik muka ke, takk.. cuma minta anda 'belajarlah menerima nasihat'... ok?

Saturday, July 10, 2010

kali pertama bertentangan mata...

no sooner had we get knew each other, then we decided to meet. he came to chukai with norman. as i couldn't easily 'escape' from my mom wahahaha i asked my sister to pick me up at home, and she asked for my mother's permission to bring me out. konon-konon keluar dengan kakak lah..

i met the two guys at 3D cafe. first time i saw him, it was like 'wow! i can't believe it!' haha.. he looked totally different as in the picture. but i tried to act cool like nothing happen. hihi. and he looked very busy with his mobile phone, so to speak, mungkin dia segan nak cakap dengan aku.. glad norman were there, kalo tak mati kutu lah kami agaknya. haha..

after we had our tea at 3D cafe, we went to the mosque to perform solat maghrib.

nak jadikan cerita, my sister also had a dinner with her friends on that night. then she left me with those guys. alamak! macam mana ni... emm..

they looked like uninterested when i asked them to go for karaoke. susah sangat, i request them to accompany me to go shopping. bukan shopping clothes or another interesting stuff but shopping barang dapur! hahaha.. norman just waited in the car while rizal and i went into the market. ha, romantic tak first time dating dalam market sambil shopping sayur, bawang and so on?..

around 10 o'clock, as my sister asked me to join her friends, we dismissed.

along his way back to marang, kami bersms. dia asyik say thanks je kat aku sebab sudi jumpa dia haritu. dia humble, tu sikap dia yang paling aku suka. hehe. lepas tu, kami terus berkawan...


Friday, July 9, 2010

pertama kali ku melihatmu..

aku berkawan dengan rizal, melalui telefon je mula-mula. kebetulan waktu tu aku kesunyian. cuti semester yang panjang, hujung tahun. so tiap kali dia call je mesti aku sambut. dia ni jenis suka call dan mengambil berat. dan aku pulak jenis suka diberi perhatian, dimanja, dilayan macam princess. hahaha. waktu aku busy, dia hormat dan beri masa untuk aku. tak pernah force aku untuk bercakap, apa lagi nak ego ngan aku.

aku yang ego ngan dia ada la. hehe. masa aku rasa nak angkat call dia, aku angkat. kalo aku ngantuk ke, driving ke, malas nak bercakap ke, aku tak angkat. tapi dia tak pernah kisah. dia tetap hubungi aku macam biasa.

15.12.2009, lima hari usia perkenalan, (masa tu rasa macam dah lama je) aku dah tak bole tahan. wahaha. aku nak tengok jugak macam mana rupa si dia ni. bukannya apa, aku rasa serasi berkawan dengan dia, aku suka cara dia. tak best la, layan sembang tapi rupa taktau. hehe. nak mintak sendiri gambar, segan. ego pun ada. lalu aku mintak la kawan baik aku, ecah, juga gf kepada norman masa tu, mintak gambar rizal dengan norman.

anyway, norman dah agak aku yang mintak gambar tu. so dengan directnya dia bagitau rizal. rizal pun tanya aku, ada ke mintak gambar dia dengan norman?... aku jawap acuh tak acuh. "takdela mintak sangat pun, kalo ada nak tengok. kalo takde takpe, tak kisah pun"... hihi..

rizal pun send la gambarnya pada norman, dan norman send pada ecah. "aina.. aku dah tengok gambar rizal..".. "uit yeke? macam mana weh? ko jangan hantar lagi gambar tu. describe dulu dia macam mana".. wahaha.. masa tu cam risau pun ada.. aku taktau apsal la aku teruja sangat nak kenal ngan dia ni masa tu. aku takpenah macam ni wey...

"aku tak pasan la muka dia macam mana. gambar ni jauh. dia pulak pakai spect besar. tak nampak clear. cuma badan dia laa..."... "macam mana? rambut dia macam mana?"... haha detail soalan aku. kantoiiiii... "badan dia mesti ko suka. hehe. rambut dia nipis-nipis gitu.."..."ok hantar la gambar dia..."...

jeng jeng jeng... "eh asal nampak muda?? tak padan ngan usia dia.."

selepas itu, kami terus berkawan seperti biasa...

ha, lupa nak cakap, lepas aku dapat gambar dia tu, aku buat-buat bodo je. aku tak bagitau rizal yang aku dah tengok gambar dia, tapi mungkin dia da bole agak. hari yang sama, rizal send lagi mms gambar dia tu, dan sekeping lagi gambar lain. bukan lain sangat pun, cuma posing je lain, baju seluar spect sama je...

gambar aku? ada la aku send, 2 keping jugak. sebenarnya tak penting pun gambar aku tu. sebab dia dah tengok gambar aku sebelum contact aku lagi. norman dah tunjuk gambar kitorang masa holiday beramai-ramai di KL tu hari.

katanya, tengok sekali dah berkenan... wek wek :p

dannn... norman pun dah cerita macam-macam pasal aku kat dia ni. tentang kebaikan aku, keburukan aku. semua, detail dia dah cerita. pasal aku yang teraniaya, kecewa dengan lelaki. dia pun simpati dengan aku. semua lelaki yang aku pernah kenal, semua tak bawa aku ke jalan yang baik. semua nak menyesatkan je.. dia pun dah berjanji pada norman, kalo diberi peluang, dia nak jaga aku baik-baik.. dan norman percaya pada kawan dia yang sorang ni..

lot of thanks to Norman Hakim.. sebab kenalkan aku pada lelaki yang berjaya merawat luka di hati aku dulu.. juga syukur pada tuhan kerana berikan temuan aku dengan si dia.. moga panjangkan temuan ini dan temukan jodoh kami.. amin..

Thursday, July 8, 2010

sambungan...

10 minutes later, aku call nita balik..

"wey ena. tu kawan aku la, matleh. hahaha. dia kata dia ambil no ko kat kawan dia.. aku pun tak kenal sape. dia ok ko jangan risau.."... "oh.. kawan ko ke.. ok ok.." setelah menyiasat sedikit sebanyak tentang matleh, panggilan dimatikan. nita kata, matleh ni student engineering kat uitm shah alam. so aku pun tak kisah untuk berkawan dengan matleh, since dia pun student macam aku jugak. "dapat kawan baru pulak harini" bisik hati aku..

tak lama lepas tu.. norman call.. "helo aina. apa khabar sekarang? ada kat mana?".. "sihat.. kat pasar malam. bla bla bla :)" ... "ngan boyfriend ke?".. "weh takdela aku single la sekarang. hehe.."...

"single ke? bagusla. aku ada nak kenalkan ko kat sorang kawan aku ni.. emm.." ... "hahaha. yeke? handsome tak? kalo tak handsome aku taknak. :p".. "handsome la na..."... "ok bagus. sila-sila kenalkanlah. hahaha"... "ok nanti aku suruh dia call ko"

dalam hati aku terdetik, ramai pulak orang nak berkenalan ngan aku harini. wahahaha..

COMPLICATED DUH CERITA NI. SUSAH AKU NAK CERITA...

balik dari pasar malam, orang yang dikatakan bernama matleh itu call lagi.

"ena, tadi nita ada call saya. dia ingat saya ni kawan dia, matleh"... "habistu awak ni sape?"... "saya bukan matleh. saya rizal, kawan norman"... "aikk???... habistu yang nita kata matleh tu sape?"

"entah saya pun taktau. dia dengar suara saya terus dia kata.. ooh kau ke matleh..."... "emm. awak kenal nita ke?"... "tak kenal"... "habis macam mana awak tau nama nita?"... "norman yang suruh saya sebut nama nita tadi. saya tak penah kena pun sape nita"...

"waHaaHahaAhaha!!!" tergelak besar aku. nita tersalah orang rupanya. menurut rizal, nita misscall dia. pastu rizal call balik. dengar je suara rizal, nita terus serkap jarang.. "oooh kau ke matleh. nape kau kacau kawan aku?"... rizal pun layan layan layan je soalan nita. kebetulan apa yang rizal jawap tu sama dengan cerita matleh. pasal ikan keli la ape la. aku pun taktau apa yang dorang sembang.

yang aku tau masa tu, funny funny funny. confident gila nita bagitau aku pasal matleh tadi. siap suruh aku kawan ngan matleh tu. hahahahahhahaha...

ehem ehemmm. control sikit. dia dah tipu kawan aku so aku kena bertegas.

"tak baik awak buat kawan saya macam tu. awak dah tipu dia".. "yer, saya mintak maaf. saya sebenarnya takde niat nak tipu dia. tapi saya call je terus dia ingat saya matleh. dia cakap cakap saya layan je.. saya pun memang ingat nak call dia balik ni. mintak maaf. biar saya call dia dulu yer.."... "nak mintak maaf ke? elok la tu.."..

sejak dari peristiwa itulah aku mula berkawan dengan fiance aku ni. sejak dari awal perkenalan aku noticed dia ni memang seorang yang ikhlas, merendah diri dan tak seego lelaki-lelaki lain yang aku penah kenal. dia juga seorang yang cepat meminta maaf kalo terbuat salah, even kesalahan kecil pun..

rasa disayangi & dihargai..

first time rasa macam ni. disayangi dan dihargai. even perkenalan kami belum lagi menyambut ulang tahun yang pertama, aku rasa macam dah akrab sangat dengan dia. akrab aku dengan dia bukan dari segi sentuhan ye. no no and no. tapi, pada ikatan hati.

harini aku nak ceritakan sedikit sebanyak tentang lelaki yang paling aku sayang masa ni, kini dan seterusnya. dia dikenali dengan nama Rizal. aku mula mengenali lelaki ini pada 10.12.2009, melalui panggilan telefon je.

pada kebiasaannya kalo aku dapat call from stranger, memang aku tak layan langsung. malah siap marah-marah lagi. tapi pada pagi 10.12.2009 tu, masa aku tengah tido, dia call. first time aku dengar suara dia, percakapan dia, aku agak, dia ni jenis yang menghormati dan tak memaksa. dia minta kebenaran untuk bercakap dan 'cuba' memperkenalkan diri.

macam biasa aku mengasak dia dengan soalan, sape bagi number aku kat dia. sebab sebelum tu pun ramai manusia entah pape datang dari mana call aku. perhaps ada agensi pengedar nombor telefon yang pandai-pandai spread no aku kat orang. memang aku nak tau sangat, sape punya kerja.

then dia kata, kawan aku yang bagi. aku pun dah malas nak layan, bila aku tanya sape nama kawan aku tu, dia taknak bagitau. pastu aku terus letak je hp. malas nak layan.

petang hari yang sama, dia call lagi. masa tu aku tengah cari parking kat pasar malam. aku taktau nape hati aku ni 'terdetik' untuk menjawab panggilan dia tu. sedangkan selama ni, memang aku tak biasa dan takde masa nak layan panggilan-panggilan hantu macam tu. aku asak-asak dia lagi dengan soalan yang sama. perasaan ingin tahu aku masa tu kuat.

macam-macam dia belit, putar pusing ayat, akhirnya dia kata, nita yang bagi number aku pada dia. bila aku dengar nama 'nita', aku lega. nita actually adalah housemate, juga teman rapat aku di UPSI. tapi masa tu, walaupun lega, ada sedikit ketidak puasan di hati. kau orang pun tau aku memang pantang kalo orang bagi number aku pada orang sesuka hati. (cian nita jadi mangsa masa ni)...

aku pun terus call nita, "nita! kau bagi nombor aku kat sape??"

"uiks. mana ada. sumpah, takde.." bla bla bla "ko bagi aku nombor yang call ko tu. biar aku siasat" macam kes polis pulak nak siasat-siasat padahal mende kecik je. hehe.

nita pun ape lagi, terus call number yang aku bagi tu......

to be continue...

Saturday, June 19, 2010

19062010

sudah agak lama aku tak menconteng blog ini. lebih sebulan. sejak busy dengan persiapan pertunangan, sampai la hari ni, baru ada masa dan ada mood nak tulis blog.

harini pun perasaan nak tulis blog tidak datang dengan tiba-tiba tapi bersebab. sebab utamanya adalah ingin memberitahu kawan-kawan semua bahawa aku sedang aktif belajar memasak. yuhu.. semua ini bermula sejak minggu lepas, iaitu semasa insiden aku bergaduh dengan emak. malas gila nak sentuh lauk pauk yang ada kat dapur so aku memasak sendiri. first time aku buat...


'tomyam putih'

tomyam tersebut aku makan dengan mee.. alhamdulillah first time buat ni walaupun rupa tak cantik sangat tapi rasa dia... i like! sampaikan 2 hari berturut-turut aku buat tomyam putih ni. tak puas makan. haha..

after that, aku belajar buat puding caramel. aku ambil resepi melalui internet dan cuba buat mengikut sukatan sendiri. malangnya gambar tak sempat nak tangkap sebab pada hari yang sama jugak aku diberitahu last minit untuk ke bukit gambang resort city. siap je puding tu terus bersiap-siap untuk keluar.

tapi yang paling best sebab aku sempat bagi my fiance rasa masakan pertama aku. kebetulan puding tu pun sangat menjadi. haha. aku sangat puas hati dengan struktur nya yang sempurna dan tidak pecah. sampai kakak aku menjadi tidak puas hati sebab dia tak pernah buat puding secantik dan sesedap itu. siap bagi aku a pat on the back lagi.. hahaha... cis promote puding sendiri pulak aku.. takpelah. mungkin esok lusa aku buat lagi puding itu dan tempekkan gambarnya di sini untuk tatapan kawan-kawan.

selepas itu, aku belajar buat.... ape tu????

'moist choc cake'

atau dalam bahasanya, kek coklat lembap... kau tengok gambar tu. dan tinggal sikit baru aku sempat nak ambik gambar. haha. dah takde rupa kek pun. macam rupa coklat banjir ada la.

*yang dua ketul kat sebelah kek tu sebenarnya topping yang aku dah bekukan. saje buat konon chocolate bar lah... saje main-main. hehe.

kek ni aku tak puas hati sangat sebab kek dia rasa cam lain je. aku suruh anak buah aku, kakak-kakak aku rasa tapi dorang kata best je. menjadi.. tapi bagi aku, tak best sangat. maybe ada bahan yang aku tersalah sukat. maybe terlebih sodium bikarbonat kot. btw, topping dia ok. so rasa topping itu sedikit sebanyak membantu aku menelan kek itu.

dalam otak aku ni macam-macam lagi resepi yang aku nak cuba. antaranya, char kuey teow.. ikan siakap tiga rasa.. insyaallah aku cuba realisasikan impian aku tu dalam masa terdekat ni. jikalau ada masa... insyaallah...


Sunday, May 9, 2010

09052010

hari ni aku bangun lewat. selewat 2.30 pm. sebab pagi tadi bergayut dengan boyfriend sampai subuh. taktau kenapa excited pulak si dia bercakap semalam. sedangkan selama ni pukul 12 pun dan mengantuk. huh.

bangun terus mandi, solat dan bersiap untuk keluar. hari ni aku join budak rumah pegi Giant. dengan niat untuk mendraw duit serta ke klinik. lepas sampai Giant aku trus draw duit. ikut dorang masuk Giant. tengok-tengok rasa macam takde apa yang diperlukan pun kat situ.

dengan kesorangan aku keluar dari Giant, terus ke Guardian. kedai yang kecil tapi aku suka! (selain Watson) bagi aku, lengkap! tak payah susah-susah pusing sana sini. aku lagi suka duduk termenung kat satu-satu row daripada jalan pusing-pusing kat shoping complex yang besar. sakit kepala maa..

duduk termenung, akhirnya aku beli tisu muka perisa green tea, shampoo perisa sunsilk, ubat batuk perisa wood peppermints n panadol perisa ActiFast. tak lupa survey barang keperluan lelaki. huh. sekarang ni tak survey barang-barang tersebut tidak sah. niat utama aku sebenarnya nak mencari toilettries bag untuk boyfriend aku. tapi tiada.

keluar dari guardian, tengok kiri tengok kanan. tak ada. tak ada muka suspect yang dicari. aku pun dial number ecah.. "where re u??".. "kat dalam Giant.. kat tempat makanan"..

aku pun terus masuk ke Giant balik. jalan sambil tengok kiri tengok kanan. tetiba, nampak promosi Olay Total Effect. murah! tanpa berfikir panjang aku suruh promoter tu ambilkan untuk aku satu. perisa ultra mosturising. dan dan promoter tu siap suruh aku tulis nama n nombor telefon lagi. "untuk apa?"... "nanti kami akan buat survey, tanya pendapat cik tentang produk ni.." .... "oh ok.."... "ada free gift tau.. exfoliating bath gloves.." .. =)

aku pun jalan lagi. ternampak snek kentang kegemaran aku. Wise Cottage Fries perisa garlic. nyummy. suka suka. dari kecik lagi aku suka. ambil satu je. tak bole banyak-banyak sebab snek kat rumah ada banyak lagi. duduk kat sini pun tak sampai seminggu lagi. then, terus pegi bayar.

jumpa ecah n dila, terdetik di hati aku dan kawan-kawan untuk menjengah sebentar ke kedai emas Wah Chan. promosi 60% untuk emas 585 masih ada. siap try-try lagi tadi. berkenan! jurujual kat situ pun melayan kami dengan ramah. tak bole duduk lama-lama kat situ nanti berpinar-pinar mata, susah.

dalam perjalanan balik, singgah kedai makan. tak jadi pegi klinik sebab aku dah beli ubat kat Guardian tadi. cuba dulu makan ubat ni, kalo tak baik barula pegi klinik.

btw, masa dalam perjalanan ke Giant tadi sempat aku menghantar sekeping sms selamat hari ibu kat mak aku. "Happy mother's day. i love u so much".. ringkas je tapi bermakna.. dan mak aku pun replied.. "tq.. i love u too.." ringkas dan bermakna jugak. thanks mummy...

sampai rumah, solat dan online sebentar. lepas solat maghrib aku terus melelapkan mata. sampaila 10.30 tadi. boyfriend call. "abg dah otw balik..".. "macam mana lori, driver? teruk tak?"... "teruk jugak. kepala tak injured tapi chasis banyak lari. epy ok..".. aku pun terus bangun n buat segelas milo panas. minum-minum sambil layan facebook, blog..