Wednesday, July 28, 2010

28072010

hari ni taktau nak buat apa. bangun pun lewat. so aku decide nak buat kek coklat moist. tu pun lepas mendapat perkhabaran berita yang fiance aku nak datang umah malam ni. hehe.

memandangkan semua barang dah ada tak payah susah-susah nak beli lagi. lepas solat zuhur, aku mulakan aktiviti membuat kek coklat favourite ku. dan inilah hasilnya...


kalau buat kek ni aku suka buat topping lebih sebab ianya best. haha..

Sunday, July 25, 2010

pendapat...

ada orang kata, kalau nak nasihatkan orang, cermin diri tu dulu. baru la bole nak nasihatkan orang.

tapi bagi aku, takde manusia yang sempurna atas muka bumi ni. kita hidup di bumi untuk saling melengkapi diri masing-masing. maksud aku, setiap orang ada keburukan dan kebaikan. ada orang baik kat sini tapi jahat kat situ. ada orang lain pulak baik kat situ tapi jahat kat sini.

oleh itu, bagi yang lebih di situ, boleh la memberi nasihat atau pandangan di sudut itu. dan bagi orang yang lebihnya di sini, nasihatlah di sudut ini. orang di situ dan sini pula, dengar la nasihat yang diberikan. pastu pertimbangkan dengan akal yang waras, betul ke salah ke nasihat yang diberi tu. memberi kebaikan ke, memudaratkan ke.. terpulanglah.

aku sangat tak bole blah dengan manusia yang tak bole menerima nasihat. kalau aku la, orang nak nasihat, aku dengar je. atas akal fikiran waras aku je nak terima ke tak nasihat yang orang bagi tu. kalau baik, aku terima. kalau memudaratkan, aku diam je.

tapi takdela macam sesetengah orang ni, dapat nasihat terus je sound. konon-konon orang memberi nasihat tu tak cukup baik, tak memahami lah ape lah. pastu tukar-tukar statement, bidas ngan hadis-hadis pulak. hilang mana punca akar umbi yang sebenarnya.

kalau kita ni jenis yang tak bole menerima nasihat, jangan masuk tempat awam.

when in rome, do as a romans do..

bila kat tempat awam, kata-kata kita walau sepatah pun akan jadi perhatian orang. kalau tersilap cakap, orang tak paham, mintak maaf dan tukar balik statement asal kepada statement lain yang sewaktu dengannya. jangan tetiba je tukar statement pastu bidas nasihat orang tu dengan kata-kata yang tak berkaitan.

siap mintak orang cermin muka, cermin hati lagi. dan kata, muka cantik kalau hati hitam buat apa? hanya kerana memberi nasihat, haihs...

ok lah. untuk statement pertama awak, mintak cermin muka, cermin hati. yer, muka bole tengok kat cermin. tapi hati? boleh ke nampak dalam cermin? hati, kalau operate barula bole nampak macam mana rupa dia. tu pun hanya menampakkan zahirnya sahaja. apa yang ada dalam hati tu? Allah s.w.t sahaja yang tau. pemilik hati tu sendiri pun tak bole menilai macam mana hati dia tu sebenarnya. sebab lumrah manusia, pasti merasakan apa yang mereka buat tu betul, baik. sedangkan bagi orang lain? lainlah pula penilaiannya.

kadang-kadang kita rasa apa yang kita buat tu dah cukup baik, tapi sebenarnya, banyak lagi kekurangan di sebalik kebaikan kita tu. janganlah kita hidup asyik nak mencari kesalahan orang saja. menuding jari sana sini. renung dan muhasabahlah diri.

untuk statement kedua pulak. muka cantik tapi hati hitam buat apa? ok lah. bagi aku, muka cantik tapi hati hitam lagi baik dari muka hodoh dan berhati hitam. dah lah muka tu hodoh, hati pulak nauzubillah. (maaf statement ini agak kurang sopan bunyinya, sekadar memberi pendapat)

yer, bagus betul betul jika muka cantik, hati putih bersih. dan juga muka hodoh, tetapi hati putih bersih. tapi pada pendapat aku, kecantikan adalah hak milik setiap insan. eh eh. macam tiru iklan lah pulak. maaf terlanggar hak cipta (T_T)

ok ok. yang sebenarnya, bagi aku, kecantikan ke kehodohan ke, penilaiannya lain bagi setiap individu. pernah dengar tak orang kata, kecantikan lahir dari hati yang suci. maknanya, orang yang berhati suci, kecantikan itu akan terserlah di wajahnya. hati suci tu, bagi aku adalah KEIKHLASAN. apa pun yang dia buat, disertakan dengan keikhlasan yang jitu dari hati dia. tiada niat untuk meraih simpati, mendapat nama, apa lagi untuk mengkondemkan orang.

oleh sebab itulah, pada hari ini, aku nak mintak maaf banyak-banyak pada semua kawan-kawan. jikalau ada tersalah kata, terkasar bahasa, maafkanlah aku.

kalau ikutkan hati aku taknak ungkitkan pun pasal muka cantik hati hodoh ke dan sebagainya. tak pernah terlintas pun sebelum ni nak tulis pasal ni. tapi sebab dah terlalu banyak kali aku baca kat sana sini orang tulis benda alah tu, mempointkan statement tu pada seseorang. malam ni untuk kesekian kalinya aku terlintas untuk menulis di sini. untuk nyatakan pendapat aku untuk kesekian kalinya.

aku tak marah pun kalau korang nak tulis-tulis benda macam tu, sikit pun aku tak marah. tapi berpada-padalah bila nak mengata kat orang tu. bukan suruh korang cermin balik muka ke, takk.. cuma minta anda 'belajarlah menerima nasihat'... ok?

Saturday, July 10, 2010

kali pertama bertentangan mata...

no sooner had we get knew each other, then we decided to meet. he came to chukai with norman. as i couldn't easily 'escape' from my mom wahahaha i asked my sister to pick me up at home, and she asked for my mother's permission to bring me out. konon-konon keluar dengan kakak lah..

i met the two guys at 3D cafe. first time i saw him, it was like 'wow! i can't believe it!' haha.. he looked totally different as in the picture. but i tried to act cool like nothing happen. hihi. and he looked very busy with his mobile phone, so to speak, mungkin dia segan nak cakap dengan aku.. glad norman were there, kalo tak mati kutu lah kami agaknya. haha..

after we had our tea at 3D cafe, we went to the mosque to perform solat maghrib.

nak jadikan cerita, my sister also had a dinner with her friends on that night. then she left me with those guys. alamak! macam mana ni... emm..

they looked like uninterested when i asked them to go for karaoke. susah sangat, i request them to accompany me to go shopping. bukan shopping clothes or another interesting stuff but shopping barang dapur! hahaha.. norman just waited in the car while rizal and i went into the market. ha, romantic tak first time dating dalam market sambil shopping sayur, bawang and so on?..

around 10 o'clock, as my sister asked me to join her friends, we dismissed.

along his way back to marang, kami bersms. dia asyik say thanks je kat aku sebab sudi jumpa dia haritu. dia humble, tu sikap dia yang paling aku suka. hehe. lepas tu, kami terus berkawan...


Friday, July 9, 2010

pertama kali ku melihatmu..

aku berkawan dengan rizal, melalui telefon je mula-mula. kebetulan waktu tu aku kesunyian. cuti semester yang panjang, hujung tahun. so tiap kali dia call je mesti aku sambut. dia ni jenis suka call dan mengambil berat. dan aku pulak jenis suka diberi perhatian, dimanja, dilayan macam princess. hahaha. waktu aku busy, dia hormat dan beri masa untuk aku. tak pernah force aku untuk bercakap, apa lagi nak ego ngan aku.

aku yang ego ngan dia ada la. hehe. masa aku rasa nak angkat call dia, aku angkat. kalo aku ngantuk ke, driving ke, malas nak bercakap ke, aku tak angkat. tapi dia tak pernah kisah. dia tetap hubungi aku macam biasa.

15.12.2009, lima hari usia perkenalan, (masa tu rasa macam dah lama je) aku dah tak bole tahan. wahaha. aku nak tengok jugak macam mana rupa si dia ni. bukannya apa, aku rasa serasi berkawan dengan dia, aku suka cara dia. tak best la, layan sembang tapi rupa taktau. hehe. nak mintak sendiri gambar, segan. ego pun ada. lalu aku mintak la kawan baik aku, ecah, juga gf kepada norman masa tu, mintak gambar rizal dengan norman.

anyway, norman dah agak aku yang mintak gambar tu. so dengan directnya dia bagitau rizal. rizal pun tanya aku, ada ke mintak gambar dia dengan norman?... aku jawap acuh tak acuh. "takdela mintak sangat pun, kalo ada nak tengok. kalo takde takpe, tak kisah pun"... hihi..

rizal pun send la gambarnya pada norman, dan norman send pada ecah. "aina.. aku dah tengok gambar rizal..".. "uit yeke? macam mana weh? ko jangan hantar lagi gambar tu. describe dulu dia macam mana".. wahaha.. masa tu cam risau pun ada.. aku taktau apsal la aku teruja sangat nak kenal ngan dia ni masa tu. aku takpenah macam ni wey...

"aku tak pasan la muka dia macam mana. gambar ni jauh. dia pulak pakai spect besar. tak nampak clear. cuma badan dia laa..."... "macam mana? rambut dia macam mana?"... haha detail soalan aku. kantoiiiii... "badan dia mesti ko suka. hehe. rambut dia nipis-nipis gitu.."..."ok hantar la gambar dia..."...

jeng jeng jeng... "eh asal nampak muda?? tak padan ngan usia dia.."

selepas itu, kami terus berkawan seperti biasa...

ha, lupa nak cakap, lepas aku dapat gambar dia tu, aku buat-buat bodo je. aku tak bagitau rizal yang aku dah tengok gambar dia, tapi mungkin dia da bole agak. hari yang sama, rizal send lagi mms gambar dia tu, dan sekeping lagi gambar lain. bukan lain sangat pun, cuma posing je lain, baju seluar spect sama je...

gambar aku? ada la aku send, 2 keping jugak. sebenarnya tak penting pun gambar aku tu. sebab dia dah tengok gambar aku sebelum contact aku lagi. norman dah tunjuk gambar kitorang masa holiday beramai-ramai di KL tu hari.

katanya, tengok sekali dah berkenan... wek wek :p

dannn... norman pun dah cerita macam-macam pasal aku kat dia ni. tentang kebaikan aku, keburukan aku. semua, detail dia dah cerita. pasal aku yang teraniaya, kecewa dengan lelaki. dia pun simpati dengan aku. semua lelaki yang aku pernah kenal, semua tak bawa aku ke jalan yang baik. semua nak menyesatkan je.. dia pun dah berjanji pada norman, kalo diberi peluang, dia nak jaga aku baik-baik.. dan norman percaya pada kawan dia yang sorang ni..

lot of thanks to Norman Hakim.. sebab kenalkan aku pada lelaki yang berjaya merawat luka di hati aku dulu.. juga syukur pada tuhan kerana berikan temuan aku dengan si dia.. moga panjangkan temuan ini dan temukan jodoh kami.. amin..

Thursday, July 8, 2010

sambungan...

10 minutes later, aku call nita balik..

"wey ena. tu kawan aku la, matleh. hahaha. dia kata dia ambil no ko kat kawan dia.. aku pun tak kenal sape. dia ok ko jangan risau.."... "oh.. kawan ko ke.. ok ok.." setelah menyiasat sedikit sebanyak tentang matleh, panggilan dimatikan. nita kata, matleh ni student engineering kat uitm shah alam. so aku pun tak kisah untuk berkawan dengan matleh, since dia pun student macam aku jugak. "dapat kawan baru pulak harini" bisik hati aku..

tak lama lepas tu.. norman call.. "helo aina. apa khabar sekarang? ada kat mana?".. "sihat.. kat pasar malam. bla bla bla :)" ... "ngan boyfriend ke?".. "weh takdela aku single la sekarang. hehe.."...

"single ke? bagusla. aku ada nak kenalkan ko kat sorang kawan aku ni.. emm.." ... "hahaha. yeke? handsome tak? kalo tak handsome aku taknak. :p".. "handsome la na..."... "ok bagus. sila-sila kenalkanlah. hahaha"... "ok nanti aku suruh dia call ko"

dalam hati aku terdetik, ramai pulak orang nak berkenalan ngan aku harini. wahahaha..

COMPLICATED DUH CERITA NI. SUSAH AKU NAK CERITA...

balik dari pasar malam, orang yang dikatakan bernama matleh itu call lagi.

"ena, tadi nita ada call saya. dia ingat saya ni kawan dia, matleh"... "habistu awak ni sape?"... "saya bukan matleh. saya rizal, kawan norman"... "aikk???... habistu yang nita kata matleh tu sape?"

"entah saya pun taktau. dia dengar suara saya terus dia kata.. ooh kau ke matleh..."... "emm. awak kenal nita ke?"... "tak kenal"... "habis macam mana awak tau nama nita?"... "norman yang suruh saya sebut nama nita tadi. saya tak penah kena pun sape nita"...

"waHaaHahaAhaha!!!" tergelak besar aku. nita tersalah orang rupanya. menurut rizal, nita misscall dia. pastu rizal call balik. dengar je suara rizal, nita terus serkap jarang.. "oooh kau ke matleh. nape kau kacau kawan aku?"... rizal pun layan layan layan je soalan nita. kebetulan apa yang rizal jawap tu sama dengan cerita matleh. pasal ikan keli la ape la. aku pun taktau apa yang dorang sembang.

yang aku tau masa tu, funny funny funny. confident gila nita bagitau aku pasal matleh tadi. siap suruh aku kawan ngan matleh tu. hahahahahhahaha...

ehem ehemmm. control sikit. dia dah tipu kawan aku so aku kena bertegas.

"tak baik awak buat kawan saya macam tu. awak dah tipu dia".. "yer, saya mintak maaf. saya sebenarnya takde niat nak tipu dia. tapi saya call je terus dia ingat saya matleh. dia cakap cakap saya layan je.. saya pun memang ingat nak call dia balik ni. mintak maaf. biar saya call dia dulu yer.."... "nak mintak maaf ke? elok la tu.."..

sejak dari peristiwa itulah aku mula berkawan dengan fiance aku ni. sejak dari awal perkenalan aku noticed dia ni memang seorang yang ikhlas, merendah diri dan tak seego lelaki-lelaki lain yang aku penah kenal. dia juga seorang yang cepat meminta maaf kalo terbuat salah, even kesalahan kecil pun..

rasa disayangi & dihargai..

first time rasa macam ni. disayangi dan dihargai. even perkenalan kami belum lagi menyambut ulang tahun yang pertama, aku rasa macam dah akrab sangat dengan dia. akrab aku dengan dia bukan dari segi sentuhan ye. no no and no. tapi, pada ikatan hati.

harini aku nak ceritakan sedikit sebanyak tentang lelaki yang paling aku sayang masa ni, kini dan seterusnya. dia dikenali dengan nama Rizal. aku mula mengenali lelaki ini pada 10.12.2009, melalui panggilan telefon je.

pada kebiasaannya kalo aku dapat call from stranger, memang aku tak layan langsung. malah siap marah-marah lagi. tapi pada pagi 10.12.2009 tu, masa aku tengah tido, dia call. first time aku dengar suara dia, percakapan dia, aku agak, dia ni jenis yang menghormati dan tak memaksa. dia minta kebenaran untuk bercakap dan 'cuba' memperkenalkan diri.

macam biasa aku mengasak dia dengan soalan, sape bagi number aku kat dia. sebab sebelum tu pun ramai manusia entah pape datang dari mana call aku. perhaps ada agensi pengedar nombor telefon yang pandai-pandai spread no aku kat orang. memang aku nak tau sangat, sape punya kerja.

then dia kata, kawan aku yang bagi. aku pun dah malas nak layan, bila aku tanya sape nama kawan aku tu, dia taknak bagitau. pastu aku terus letak je hp. malas nak layan.

petang hari yang sama, dia call lagi. masa tu aku tengah cari parking kat pasar malam. aku taktau nape hati aku ni 'terdetik' untuk menjawab panggilan dia tu. sedangkan selama ni, memang aku tak biasa dan takde masa nak layan panggilan-panggilan hantu macam tu. aku asak-asak dia lagi dengan soalan yang sama. perasaan ingin tahu aku masa tu kuat.

macam-macam dia belit, putar pusing ayat, akhirnya dia kata, nita yang bagi number aku pada dia. bila aku dengar nama 'nita', aku lega. nita actually adalah housemate, juga teman rapat aku di UPSI. tapi masa tu, walaupun lega, ada sedikit ketidak puasan di hati. kau orang pun tau aku memang pantang kalo orang bagi number aku pada orang sesuka hati. (cian nita jadi mangsa masa ni)...

aku pun terus call nita, "nita! kau bagi nombor aku kat sape??"

"uiks. mana ada. sumpah, takde.." bla bla bla "ko bagi aku nombor yang call ko tu. biar aku siasat" macam kes polis pulak nak siasat-siasat padahal mende kecik je. hehe.

nita pun ape lagi, terus call number yang aku bagi tu......

to be continue...