Friday, August 6, 2010

whoa whoa

that day aku dapat call dari someone yang aku kenal. dah lama aku tak accept call dia ni until 1 day my fiance ask me to do so. kebetulan masa dia call, my fiance ada di sebelah. so without hesitation aku angkat call dia.

"hello rina. how are u??".. bunyi suara dia sangat ceria. "i am fine! how are u?".. "yea, really really fine.."

"hey, u kat mana sekarang rina. banyak kali i call u tak angkat"

"oh really? i kat kampung, i mean chukai.. sorry hp i ada problem masa tu..." aku taktau nak bagi alasan apa. sempat lagi aku menipu.

"so bila u start keje? u mintak posting kat mana?"

"i mintak posting around terengganu and pahang je. taktau lag bila dapat posting.."

"pahang? haha. good. very good. hopefully u dapat pahang"

"emm yeah. i harap dapat posting kat my hometown je"

"rina, i wanna go to ur house la. i wanna meet u and ur mother" memang excited sangat kedengaran suara dia..

"hah? u wanna come here? buat apa?" aku buat-buat tanya sambil buat-buat gelak.

"emm. i nak hantar rombongan. dalam masa terdekat ni. bulan ni jugak. i dah tekad.."

"eh, rombongan apa u??" aku agak cuaks.

"rombongan meminang. meminang u!"

"eh u. sorry sorry"

"no no. i dah decide. i serious kali ni"

"u.. sorry. dengar i cakap dulu.."

"no no no. haha, i serious rina. i nak bawak family i ke rumah u dalam masa terdekat ni jugak"

"u, listen to me please.."

"yeah. why? u tak sudi ke?"

"emm. u, i ni tunang orang.."

"whatt???"

"yes. i ni tunang orang. i dah bertunang..."

"ouh cheat. bila u bertunang?" nada dia tiba-tiba berubah.

"recently. just after i finished my practical.."

"ouh. kenapa i tak tau? dengan sape?"

"dengan kawan lama i. baru-baru ni i jumpa dia balik then we decided to get engage.."

"ouh. dia tu 'syed' ke??"

"no no. he isn't"

"ahh ok lah. apa-apa pun i nak pergi rumah u jugak"

"what for?"

"i nak jumpa mak u. and maybe we can continue to discuss about business"

"emm. u discuss dengan kakak i jelah.."

"yeah. boleh. but make sure u pun ada.."

"ok if god wills."

"ok, i'll inform the date later ya rina"

"ok, ok lah. i can't hear u clearly here actually. i kat luar ni. maybe we can talk later"

"ok ok. i'll call u later. bye.."

looked at my fiance, unpleasant. kesian dia. aku tau dia susah hati.

"abang, ena dah terangkan pada dia keadaan sebenar. abang jangan la risau lagi. abang susah hati lagi ke?"

"emm. abang takut dia tak percaya la sayang cakap macam tu. mungkin dia ingat sayang bergurau"

"ish takdelah. ena serious la. takkan la dia tak percaya. takkan la pasal ni pun bole tipu-tipu.."

"emm ok lah kalau macam tu..." he looked downcast.

"sayang.. janganla macam ni. ena dah buat apa yang abang nak ena buat kan.. ena sayang abang..."

"ok. thanks sayang. abang pun sayang sayang..."

i smiled at him and he gave a feedback.

rizal, sangat tenang orangnya. tak banyak karenah. tu buat aku makin sayang pada dia..

No comments: