Wednesday, December 7, 2011

diet oh diet

berat naik selepas melahirkan? that is what happened to me.

sebelum pregnant : 53kg
sebelum melahirkan : 65kg
selepas melahirkan : 56kg

emm.. sebelum berkahwin : 48kg (maksimum)

kalau anda di tempat saya, mesti tension bukan? saya rasa sangat gemuk dengan berat sebegitu. then, saya mencuba untuk diet. bolehkah?? (+_+)

okey. di previous entry saya dah tulis satu alternatif untuk menguruskan badan. iaitu memakai corset. kali ni saya ingin berkongsi alternatif kedua saya iaitu...

less rice, more vege.. oleh itu, saya mengambil keputusan untuk mengamalkan makan sup sayur.

.sup sayur dengan air masak.

Saturday, December 3, 2011

Kombucha Tea...

hey peeps. does anyone of u have heard about Kombucha Tea? okey.. let me tell u what is Kombucha Tea.
"Kombucha is an effervescent tea-based beverage that is often drunk for its anecdotal health benefits or medicinal purposes. Kombucha is available commercially and can be made at home by fermenting tea using a visible, solid mass of yeast and bacteria which forms the kombucha culture, often referred to as the 'mushroom' or the 'mother'." (source: wikipedia) 
untuk pengetahuan korang, Kombucha Tea adalah sejenis minuman berasaskan teh yang diminum untuk tujuan kesihatan atau perubatan. Kombucha pula adalah sejenis bakteria atau yis yang difermentasikan di dalam air teh untuk suatu tempoh tertentu. ia juga dikenali sebagai 'cendawan ajaib' bagi sesetengah orang.


antara khasiat Kombucha Tea adalah seperti berikut :

  • mengubati sembelit
  • memperbaiki sistem tubuh
  • mengurangkan paras gula bagi penghidap diabetes
  • memulihkan fungsi organ pencernaan
  • meredakan stress atau penyakit mental
  • menjadi penawar bagi racun
  • membunuh sel kanser
  • mengatasi insomnia
  • membersihkan pundi hempedu

di sesetengah negara, Kombucha dikenali sebagai 'dewa' atau penyembuh pelbagai penyakit. dan ada juga negara yang mengkomersialkan minuman ini. khasiat yang saya list kat atas tu sikit je. banyak lagi khasiat Kombucha Tea ni sebenarnya.

Thursday, December 1, 2011

Cara-cara Melayan Suami


Kehadiran suami di rumah merupakan satu rahmat kepada setiap isteri. Hanya isteri-isteri yang menderhakai suami sahaja menganggap kepulangannya suatu yang dibenci kerana dibebani dengan berbagai kerja dan tanggungjawab. Amat malang sekali jika ramai lagi isteri-isteri yang masih bersikap sedemikian. Hilanglah matlamat perkahwinan di mana isteri sebagai penenang dan penyeri rumahtangga. Di bawah ini dinyatakan cara-cara berhadapan dengan suami.


1. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya. saya perlu ingat tentang benda ni :)


2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka menjawab. Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami. Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak tahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri. Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf. Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki. suami angkat kaki? taknak lah... saya akan cuba lebih bersabar lepas ni.. minta maaf? memang dah selalu dipraktikkan :)


3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar, jangan cepat merajuk. Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan. Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri. Sengaja dihentak-hentakkan kaki meraung sekuat hati meminta simpati dari ibunya. omg. saya memang agak keanak-anakan. cepat berubah!


4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam). Pilihlah hari-hari yang terbaik iaitu hari Isnin, Khamis dan Jumaat. potong kuku, dah biasa buat. potong janggut/misai.. emm.. takreti. tapi kalau abang nak ajar, saya suka!


5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung di hatinya. Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya. takpernah abaikan permintaan suami. u re my priority :)


6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati. Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya. maaflah, kadang2 saya masak ikut selera saya. tapi, saya pun selalu jugak masak apa yg abang suka kan? okey, lepas ni kalau abang ada, saya masak ikut kehendak abang. kalau abang takde kat rumah, baru saya masak ikut selera saya :)


7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan kemas dan cantik. Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa. Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga. abang.. seluar abang yang koyak tu hari saya tak repair pun sampai sekarang. masih terlipat kemas dalam almari. saya bukan taknak jahit, tapi saya tak pandai baiki kerosakan macam tu. macam susah je. kalau setakat jahit butang n jahitan yang simple boleh lah. saya pun rasa bersalah sebab tak repair seluar abang tu. kalo saya tampal dengan kain lain boleh? sebab koyakan tu besar sangat.. ;(


8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi. Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi. saya tak sediakan barang2 dalam poket suami. sebab saya tau abang tak perlukan semua tu. dalam poket abang mesti ada wallet dan hp sahaja. tapi untuk travelling bag, saya akan sediakan keperluan abang cukup lengkap. perfume, deodorant, berus gg, shaver dll... selain tu saya pun letakkan perfume botol kecil dalam kereta. takut2 kalau abang terlupa nak pakai. hp, rayban, kain pelikat.. beg opis abang tu.. saya akan cuba alert lepas ni. takut abang tertinggal lagi!


9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak, dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah. Sekiranya suami ingin dilayan hendaklah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar keatas setiap isteri kecualilah jika suami kita meredhainya. baiklah. sebelah tangan dodoi baby, sebelah tangan dodoikan suami. barula isteri mithali :)


10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bapa maka mintalah izin darinya terlebih dahulu. Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang-wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan isteri tidak dapat apa-apa. Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri. maafkan saya kalau saya ni pemboros. habiskan wang yang abang bagi sekelip mata je. lepas ni saya akan cuba explain detail barang2 yang saya dah beli menggunakan wang abang. i try my best! tapi.. abang pun janganla boros sangat lepas ni. saya jadi macam ni pun sebab abang tu.. senang sangat nak keluarkan duit dari poket.. hmm..


11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah. Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya.Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan salah satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt. okey. kejap lagi abang sampai. saya nak mandi, wangikan diri. mari kita beribadah bersama2 :)


12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk. Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu. Air panas elok disimpan di dalam termos supaya memudah dan menjimatkan masa kita. Kalau boleh sediakan kuih-kuih ringan seperti karipap, cucur, bubur, apam ataupun biskut kering. Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya. betul.. setuju. saya harap abang puas hati dengan layanan saya selama ni. makan pakai abang... saya cuba jaga dengan baik. kalau hati abang ada rasa terguris atau tak puas hati dengan layanan saya, saya minta maaf. berterus-teranglah. saya akan berubah. everything i do, i do it just for u... tapi sebagai manusia saya tak lepas dari kesilapan..


Akhir kata hendaklah isteri sentiasa menghormati dan memuliakan keluarga suami. Bersikap ramah-tamahlah dengan keluarganya dan bersabarlah di atas segala tindakan mereka jika ada yang bertentangan dengan syariat. Di sinilah peranan isteri untuk berdakwah kepada mereka tetapi biarlah berhikmah dan kena caranya agar setiap tindak-tanduk kita dikasihi dan dihargai oleh mereka seterusnya menjadi menantu atau ipar yang dicontohi akhlak, peribadi dan ibadahnya. saya akan cuba jadi lebih penyabar!!!! saya akan cuba, cuba dan terus cuba. SABAR!!

sumber : tentangcinta.com

Wednesday, November 30, 2011

promote sikit.

ramai betul orang tegur saya chubby dan saya pun merasakan benda yang sama. bila saya tengok balik gambar-gambar lama, memang ketara betul bentuk badan saya dulu dan sekarang. gemuk.. bila saya tanya husband, dia kata tak gemuk, cuma berisi. sedap mata memandang katanya. dia suka badan saya sekarang ni.  thanks hub. nasib baik abang suka, kalau tak, tensionla ena..

tapi.. saya rasa macam takbest la body macam ni. susah saya nak kenakan semua jenis pakaian. semua pakaian lama yang fit-to-body saya takboleh pakai. so, saya decide untuk beli sepasang corset..

taraa...


Ambrace Body Shaping Bra..

Ambrace Body Shaping Girdle...

and Ambrace Body Shaping Corset...

Ambrace Body Shaping Set
 setelah mencuba set ini, seriusssss saya sukaaa sangat!! memang fix dan sesuai dengan bentuk badan saya. sebelum beli, risau jugak takut-takut tak muat ke. sebab yela, bukan senang nak beli set body shaping yang betul-betul kena dengan badan kita kan. memang berbaloi! rasa macam nak dapat 2 set lagi (tamaknyaa...!)

saya pun terus hubungi husband dan bagitau pasal benda ni. tak sabar rasanya nak tunjuk pada hub. mesti beliau suka :)




dalam kotak dia ada sertakan cara-cara untuk pakai benda-benda alah ni serta fungsi-fungsinya. cara nak jaga pun ada diberitahu :)



jalan-jalan giant

semalam keluar awal pagi. hantar che da ke kuantan untuk operate mata. dekat T.F.Wong Eye Specialist, Beserah. operation pakai laser tu ambil masa lebih kurang 45 minit untuk siap. tolak tambah ngan prosedur-prosedur lain, kira-kira 5 jam jugak la.

sesambil tunggu che da, kami keluar jejalan ke giant kuantan. mak yang nak g sana. ikutkan hati aku nak g carrefour je, nak cari pampers n susu rayqal. tapi dah mak syor nak g giant, so ke giantlah kami.




rayqal & papa

happy family. ececee...

rayqal & papa again..

again & again.. :)


hmm.. patutlah ramai mengadu dah tak larat nak dukung rayqal. g timbang 2 hari lepas, rupanya berat rayqal dah naik! rayqal 4 bulan dah 6.7kg. tinggi pulak dekat 70cm. banding masa lahir haritu, berat 3.05kg dan tinggi 50cm. satu pencapaian yang baik anak ummi! :D

rayqal 2,3 hari ni pandai buat bunyi pulak. huu haa.. huu haa.. kalau tengok sesuatu yang menarik, mesti keluar bunyi tu. rayqal pun dah pandai main napkin sorang-sorang sekarang. rayqal tarik napkin tutup muka, pastu rayqal gelak sorang-sorang. sambil kaki dub dab dub dab tendang angin. ekspresi excited kot! haha.

tapi actually tak bole biar rayqal main napkin sorang-sorang macam tu. bahaya. takut lemas nanti. so, rayqal hanya boleh main napkin bila ummi atau orang lain ada okey!

rayqal.. rayqal.. sangat adorable di mata ummi. ada je benda baru yang rayqal pamer setiap hari. ummi doakan rayqal sentiasa sihat, terus dan terus belajar. kalau rayqal nangis, ummi memang kecoh 1 kampung. bukan sebab ummi marah, tapi takut kalau-kalau rayqal sakit. ummi tak tahu.. rayqal bukannya boleh cakap lagi kan..

okeylah stop sini dulu. jam menunjukkan pukul 5.21 pagi. saya nak sambung tido sikit lagi. kejap lagi nak bangun pulak. nak g kuantan lagi hari ni, hantar che da cuci mata. goodddd morning :)

Sunday, November 27, 2011

27.11.11

1. semalam start bagi nestum sikit2 kat rayqal. campur dalam susu dia. emm menakjubkan! rayqal sukaa sangat ngan susu+nestum tu. makin banyak pulak dia isap susu semalam. a very good boy!

2. dah bayar ptptn rm200 semalam. so, jumlah yang aku bayar setakat ni adalah rm400. sikit je kan? takpela, sikit-sikit dulu, nanti ada extra money boleh la bayar lebih.

3. dah dapat surat dari CIMB mengatakan loan dah masuk dalam sijil simpanan aku. kena bayar pendahuluan dulu sikit... rm157.79. nasib baik sikit je. hehe..

4. terkilan sebab tak sempat buat rayuan pertukaran ke negeri terengganu. nampak gayanya tahun depan aku masih kena berkhidmat di KL.. boringnya duduk jauh ngan suami.. takbest2..

5. emm tahun depan sekolah aku dah jadi sekolah 1 sesi. so, tahun depan aku kena g skolah pagi2. pukul 7 mesti dah kena keluar dari rumah. harap2 tak jem sangat..


Thursday, November 24, 2011

24.11.11

dah 2 malam rayqal asyik nangis jer. orang tua-tua kata mungkin sebab nak beralih bulan. yela kan. hari ni genap la 4bulan umur si kecil ni. alhamdulillah, malam ni rayqal tido nyenyak. boleh la mummy update blog yang tandus ni.

papa rayqal pulak baru je bertolak ke kL. semoga papa selamat pergi dan balik. amin.. minggu depan baru papa balik jumpa rayqal. cian la rayqal takde geng sepanjang seminggu ni. hehe..

Saturday, November 12, 2011

rindu serindu-rindunya..

bila tengok gambar profile blog ni, rasa rindu sangat nak update blog. since saya dah bersara jadi blogger tegar, actually takde la tegar sangat pun, sejak get married and having a son, saya dah takde masa nak update blog.

teringat zaman study kat upsi dulu, suka sangat update blog. walaupun follower tak seberapa, tapi enjoy tulis blog. sebabnya..

*pertama, sebab saya tau ada orang yang baca n bagi respon pada tulisan saya. iaitu kawan-kawan rapat saya di rumah sewa dan kawan sekelas saya juga.

*kedua, sebab masa tu saya tengah 'heartbroken'. taktau kat mana nak luahkan perasaan so saya gunakan blog sebagai medan peperangan. ops. maksud saya medan untuk meluahkan problem yg overwhelmed diri saya masa tu. kalo nak tau apa masalah saya pada masa tu, silalah bukak blog saya yang satu lagi. dan carilah entry tahun 2009.

*ketiga, sebab masa tu saya ada banyak masa lebih. saya boleh online sampai subuh untuk update blog. tak macam sekarang ni, kadang-kadang je boleh online. sangat busy. busy keje, busy jadi suri rumah, busy body.. boleh dikatakan semua la busy..

*keempat, sebab dulu saya rajin. dulu saya sangat rajin online, bukak laptop, main internet sampai pagi, chatting. lagi? dah takde dah. tu je yang saya rajin. sekarang ni? saya malas. saya dah jadi seorang yang pemalas. sekarang ni saya rajin benda lain pulak. contohnya, tengok tv, buat kek, main ngan baby.. :)

ermm.. untuk makluman kawan-kawan, hari ni sekolah saya buat hi-tea dekat grand season hotel. sampai sekarang ni saya masih takdapat buat decision, nak pegi ke tak. bila tengah batuk, selsema macam ni, rasa takbest pulak nak pegi tempat macam tu. tapi kalau tak pegi, rugilah pulak. bayar mahal tu.. emm..

kalau macam tu saya stop dulu lah tulis blog ni. saya nak ambil masa, nak deep thinking sikit. patut saya pegi ke tak. baiklah. jumpa lagi. sekeping gambar untuk jamuan mata anda :



saya, husband dan anak kami, umar :)

Sunday, October 2, 2011

Addicted to babies' stuff..

Just nak story-mory cerita baby. maklumla dah ada baby kan. cerita lain rasa macam tak penting lagi. apa-apa, put the baby first. hehe.. betul tak wahai kawan-kawan yang baru menimang cahaya mata? memang macam tu.. pegi mana-mana dah tak lalu tempat pakaian dewasa. mula-mula mesti tuju butik baby dulu. haha..

Masa dalam pantang hari tu rasa macam stress sangat tak dapat keluar jalan-jalan. rasa macam banyak benda yang nak dibeli tapi pergerakan terbatas. lepas je pantang terus ajak my hubby pegi shopping. alahai.. first time nak keluar shopping bawa baby. mula-mula rasa macam kelam-kabut je. berpeluh-peluh mummy nak siapkan Rayqal dan barang-barang Rayqal seperti botol susu, susu, air panas, air suam, pampers, napkin dll.. dengan mummy lagi nak bersiap-siap. syukur lah, papa Rayqal tak marah bila mummy membebel-bebel sebab tak jumpa cari barang lah tu la ni lah.. beliau pun banyak tolong mummy..

Barang mula-mula yang kami cari adalah stroller. rasa susah sangat nak jalan bawa Rayqal tanpa stroller. bukan susah apa, kesian kat Rayqal duduk atas pangku, tido atas pangku. mesti tak selesa kan?

Lepas survey beberapa tempat untuk beli stroller Rayqal, finally kami jumpa la yang betul-betul memikat hati.

First Care Baby Travel System Set.

ianya mengandungi..



Stroller.. dan



3 in 1 Baby Carrier, Car Seat and Rocker..

Kami suka travel system ni sebab lengkap. takpayah susah-susah nak cari car seat lagi sebab itu adalah benda yang kami nak cari selepas stroller.



Friday, September 30, 2011

30.09.2011

i am 24 years old today. when peoples ask me after this, how old are u? so, i must answer the number 24. i am no longer 23 :). now i have a perfect family. a husband and son. thank Allah for everything You has given me. a very charming husband and very adorable son. i also have a mother that need so much attention from me. i tried and i will keep trying to give a lot f attention to her. i love them so much! i also keep trying to get myself out of the big problem that overwhelmed my mind all this while. seems like it could be handle time by time.

in 24 years old age, i also have a job which can ensure for my future. i just need to be dedicated with my job. in this age, i really hope that i can carry my duty on works very well. i want to bring up all my students to success and do all the task given as good as i can. hopefully Allah could give me energy and strength!

i have family, career and friends. i am thankful to all this gifts. alhamdulillah..


Thursday, September 29, 2011

Wednesday, July 13, 2011

37w1d

admitted ward lagi for 3 days. semalam discharge and got mc lagi until friday. mula-mula doc refused nak bagi mc lama-lama. tapi lepas buat ctg, doc found out that kepala baby dah ada kat bawah sangat dah dan dengan senang hatinya bagi mc 3 hari kat aku.

"kesian kat awak nak jalan pun sakit. tapi jangan risau, baby tak akan pusing lagi dah sebab kepala dia dah betul-betul berada kat jalan. saya rasa mungkin dah tak lama lagi ni. if u get hard contraction, terus datang hospital ok. suami u ada kan? balik nanti better u 'bersama' dengan suami. itu membantu u untuk lebih senang bersalin....... bla bla bla.."

haha. tak tahan dengar nasihat panjang lebar doc tu. tak pernah lagi ada doc yang pesan kat aku macam tu sebelum ni. sangat comel. haha..

now i am at 37 weeks pregnancy. omputih kata, dah 'full term' dah. maknanya, baby dah cukup matang dah boleh dilahirkan bila-bila masa dari sekarang. braxton hicks contraction pun dah makin kerap. kadang-kadang rasa macam dah tak tahan. istighfar, baca doa, barulah lega sikit..

sekarang aku tengah cuba untuk kenal pasti false or true contraction. rasanya setakat ni aku just kena false contraction je. sakit yang tak tetap.. dalam masa yang sama aku berdoa agar dipermudah dan dipercepatkan proses untuk bersalin. sapa yang tak takut nak bersalin kan. aku sendiri pun anxiety gila mengenangkan hal itu.

orang kata, nak mudah bersalin, minum minyak selusuh. tapi aku macam takut-takut lagi nak minum. yelah, suami bukan ada kat sini pun sekarang. takut apa-apa jadi masa beliau takde ni. nasib baik dapat cuti. boleh la aku duduk berehat, dalam masa yang sama boleh kurangkan tekanan pada pelvik aku. nanti if ada masa aku cerita lah apa masalah sebenar yang buat aku asyik keluar masuk hosp. tak cerita detail, nanti orang tak faham. pastu salah faham. hehe.. ok bye bye.. :)

Thursday, July 7, 2011

menunggu masa... :)

dah 36 weeks. last week pada hari yang sama aku pegi check up kat Pakar Perubatan & Sakit Puan Medina area Taman Melati tu. setelah beberapa hari survey nak g klinik mana, akhirnya situ jugak aku pilih. dah blur sangat nak g mana.. masa tu aku dah kurang upaya nak berjalan, asyik terkepit-kepit je.

pukul 9 aku pegi, 11.30 pm baru nama aku dipanggil. agak lama menunggu.. cerita semua masalah pada doc. doc kata tekanan darah aku naik, tanda-tanda yang aku tengah sakit. doc suruh ambil urin, dia kata takut terkena infection. lepas buat test urin, doc terkejut,

"urin u bersih aina. baring, doc nak check serviks u"... "emm, dah terbuka 3 cm ni. patut la doc tengok u sakit sangat. u dah kena get ready untuk bersalin ni. anytime serviks bole buka lagi. dah 4cm u kena masuk labour room. doc bagi u suntikan untuk matangkan paru-paru baby".."esok u kena datang lagi untuk ambil suntikan kedua. doc tak bagi u buat kerja. balik n take the rest"..

keesokan hari, aku pergi follow up lagi. dapat suntikan kedua. doc check bukaan lagi, katanya mengembang sedikit, 3 to 4 cm.. "doc buatkan surat, u bersalin dengan doc la kat KOHILAL. petang ni bawa semua barang n u bersalin kat sana.."

aku macam blur blur. takkan secepat ni? aku tak sedia lagi.. emm.. after a lot of thoughts, aku decide nak rujuk HKL. kat sana pun kena check bukaan lagi, doc kata "yess... 3cm.. belum 4cm lagi. anyway awak kena masuk ward. takut premature labour. awak boleh bersalin anytime dari sekarang.."

lagi la blur otak aku. nape aku rasa macam takkan bersalin je dalam masa terdekat ni? naluri aku kata macam tu. baby pun masih aktif bersuka ria dalam perut mummy dia ni.. ehmm.. aku nak berjalan, nurse tak bagi. dia takut terberanak pulak. 4 hari aku rest kat wad HKL, boring bukan main. makan, tido, baring.. no progress anymore.. bukaan still 3cm.

tiap-tiap hari aku tanya doc, nurse.. bila aku boleh keluar. kalau aku stay macam ni memang serviks aku takkan terbuka lagi. aku tau. coz terbuka 3cm ni pun sebab aku banyak jalan. kalau aku duduk-duduk rehat je takde sebab serviks nak bukak sebab, belum tiba masa lagi! pastu pada hari keempat tu, doc kata, "if takde progress lagi u boleh la balik..."

happy betul aku. doc pun check bukaan, still 3cm but jalan dah longgar. doc tetap benarkan aku balik.. "rumah u kat mana?"... "rumah saya dekat je doc.. situ je.." "ok, u boleh balik tapi kena datang lagi untuk check up.."

dalam keadaan terkepit-kepit aku gagahkan diri untuk bersiap balik. selamat sampai rumah. family dah decide nak bawak aku balik kampung..

Saturday, May 14, 2011

sabar..

kadang-kadang ada orang tengok kita senang. tapi sebenarnya, kita lagi susah dari dia. ada orang kata kita lupa kawan masa senang. tapi sebenarnya masa susah ni lah kita taknak menyusahkan kawan kita.

saya dah serik, masa susah, mengadu pada kawan. padahal bukannya saya sengaja mencari dia. tapi kebetulan dia ada, semasa saya ditimpa masalah. niat saya pun, bukannya untuk membebankan dia. last-last, bila saya tak dapat tolong dia sekali dua, macam-macam pulak dia ungkit.

saya malas nak cerita kesusahan hidup saya pada orang. sebab saya tau, Allah maha adil. hari ini saya ditimpa susah, esok lusa, insyaAllah, Allah akan bantu saya balik.

biarlah orang nak kata saya ni kacang lupakan kulit ke apa. saya tak pernah lupa budi orang pada saya. saya tak akan mengungkit kalau orang tak boleh tolong saya. tapi tolonglah, jangan buat saya terguris dengan prasangka buruk awak.

last but not least, saya minta maaf jika pernah buat awak terguris, dan pernah ada budi yang tak terbalas... terima kasih.

Thursday, April 28, 2011

motivasi kendiri

bila kita dilanda masalah, kita takkan sedar bahawa itu hanyalah satu ujian daripada Allah untuk hambanya. pasti ada hikmah di sebalik ujian tersebut.

namun, bila datang pelangi selepas itu, barulah kita akan menyesal dengan rungutan-rungutan kita sebelum itu. ternyata, di sebalik kesukaran yang kita lalui, akhirnya akan dihadiahkan satu pelangi yang indah, berkat kesabaran kita selama ini.

tidak semua orang dapat bersabar dalam situasi-situasi yang sukar dalam hidup mereka. aku sendiri mengakui ke atas diri aku sendiri. semasa kita senang, mungkin kita boleh mengeluarkan ayat seperti.. "bersabarlah.."... "bertenanglah..."

tapi bila kita sendiri menghadapi kesukaran tersebut, nauzubillah. sukar rasanya hendak bersabar. sukar untuk menahan diri daripada merungut dan mengeluh. "kenapa susah sangat hidup aku ini berbanding orang lain?"

tu lah persoalan utama yang biasanya timbul di dalam benak fikiran kita yang separa waras masa tu. mungkin kita sudah lupa akan nikmat Allah yang selama ni mencurah-curah dalam hidup kita. nauzubillah.

di sini, sangat pentingnya seorang kawan. yang dapat membimbing dan sentiasa mengingatkan kawan yang lain ketika mereka sedang menghadapi hari-hari yang sukar. kawan ibarat dahan untuk kita berpaut, sama ada semasa bermain, ataupun semasa ingin menyelamatkan diri. tanpa kawan yang baik, pegangan kita mungkin akan terpesong dan terpesong hingga ke akhirnya.

aku berdoa agar diberikan seorang kawan yang sudi mengingatkan aku ketika sukar. kerana aku sendiri rapuh, untuk berdiri di atas kaki sendiri...

Monday, April 25, 2011

buat baik berpada-pada.buat jahat jangan sekali.

tak salah nak berbuat baik. tapi biarlah kena pada tempatnya..

bagi aku, bila aku berbuat baik, berbudi pada orang, aku tak pernah mintak balasan dari orang tu. cukuplah dia ingat, dan appreciate apa yang aku dah buat. maksud appreciate aku di sini bukanlah nak suruh dia berterima kasih tak henti-henti or menjunjung kasih tuanku ke apa kat aku. tapi cukupla kalau dia memahami situasi bila aku tak dapat tolong dia untuk sekali dua.

apa perasaan korang bila sekali korang tak dapat tolong seseorang tu, dia terus cakap belakang bahawasanya yang anda ini tidak boleh diharap or something else yang sewaktu dengannya? rasa macam kena backstabbed je kan?

salah ke kalau dia memahami situasi kawan dia yang memang tak dapat nak tolong dia tu? tak perlulah nak tikam-tikam belakang, burukkan kawan dia pulak. sedangkan semua orang pun tahu dan nampak apa yang dah masing-masing buat. tak cakap pun semua orang dah tahu. tak perlu nak tambah cerita, buruk-burukkan keadaan. kerana akhirnya, akan memalukan diri sendiri.

dan aku pun tak berniat nak sakitkan hati orang lebih-lebih. cukupla kalau dia sudi bermuhasabah diri. sama jugak macam aku. kalau boleh, sentiasa nak muhasabah diri. terima segala qada' dan qadar. ketentuan pada diri kita. mungkin kita tak sedar apa salah dan silap kita. tapi if u feel something is going wrong or apa, cepat-cepat la muhasabah diri. renung balik apa yang kita dah buat pada orang.

aku sendiri pun tahu, aku banyak menyusahkan org, mengguris hati orang, so maafkanlah aku seadanya. and if u understand, preggy woman will be as twice as sensitive than u. that was a human nature. kalau tak dapat accept jugak, up to u. as long as u happy. i pun happy :)

*sorry doesn't seems to be the hardest word... if u're realize that u're just a human..*

Sunday, April 24, 2011

24042011

kandungan dah masuk 25w4d. sekejap je rasanya. tak sabar nak tunggu baby boy ni lahir ke dunia. haritu masa gi scan, mummy dah dapat tengok sikit-sikit wajah baby boy kesayangan mummy ni. siap boleh menguap lagi. mengantuk betul baby boy petang tu yer. sampai doc n nurse pun tergelak-gelak. pandai baby boy ni acting masa orang tengah capture gambar dia. citer kat ur daddy, ur daddy pun jelous sebab tak bole tengok. haha.

berat mummy dah cecah 56.6 kg. tak pernah-pernah capai berat sebegini sebelum ni. hehe. sekarang ni kuat betul baby boy kicking perut mummy. kadang-kadang sampai mummy tak bole tido sebab kegelian. haha. ralit tengok perut mummy gerak-gerak sekarang ni. macam amazing je :)

thank u baby boy. u make me stronger than ever. semoga baby boy sentiasa sihat dan sejahtera di dalam perut mummy :)

Saturday, April 23, 2011

coretan si buyung..

dalam hidup ni, aku cuma inginkan seorang lelaki yang mencintai aku sepenuh hatinya. yang meletakkan hanya akulah wanita di dalam hidupnya. i just want to be Number One and Only. dan dengan itu, lelaki itulah jugalah yang menjadi The One and Only di dalam hidup aku sampai mati.

aku adalah wanita yang sensitif, manja, ego dan bermacam-macam lagi, semuanya tidak bertempat. tetapi di sebalik kekurangan-kekurangan itu, terselit juga kelebihan yang aku fikir tiada di dalam diri wanita lain.

siapa-siapa yang pernah mendampingi aku akan tahu, aku jenis wanita yang kepingin attention too much. so, if u can give it to me, i will be with u. cara aku cakap ni macam orang single la pulak. haha. padahal aku ni adalah mak buyung yang bakal menjadi mother tak lama lagi.

my hubs? he really care bout me. pernah jugak sometimes dia gimme lack of attention. and i, frankly spoke to him that i need his attention a lot. i mean, as twice as usual. alhamdulillah, dia ok and change at sudden. i hope dia akan berterusan begitu. dan kalau dia lupa lagi, i will remind dia lagi. again and again.

aku ni memang jenis berterus terang. bukan dengan my hubs je. dengan bf dulu-dulu pun macam tu. aku fikir, bila aku sayang seseorang, aku berhak terima apa yang patut aku terima. dan aku berterus terang. even kadang-kadang cara aku nak berterus terang tu agak tak sesuai sikit. then, terpulang pada individu. kalau dia sayang aku, dia akan buat apa yang aku nak. kalau tak sayang so tak payah buat dan i will say good bye. hehe.

muka tak malu jugak aku ni. selalu mintak perhatian lebih-lebih. macamla princess. haha. tapi takpe. dengan suami takpe okey. lagipun suami takde lagi ejek-ejek pasal perangai aku ni. kalau ada sure aku akan punch his face again. macam pernah punch je sebelum ni? yup pernah je. aku kan jenis tangan laju.

tapi takpelah, aku tahu dia sayang aku so much. so takpela kan. punch pun sebab sayang.. hehe..

Tuesday, April 19, 2011

19042011

kerana dia 'Lelaki Biasa'...

baru terbaca entry seorang saudara muslim yang aku pasti, sangat aktif berblogging. entry tu dah lama tapi baru malam ni aku berpeluang membacanya.

entry itu berkisar tentang kawan baiknya, yang bakal melangsungkan perkahwinan, pada masa itu. ditanya 'mengapa memilih calon suami itu?' jawapannya, kerana dia 'Lelaki Biasa'...

aku tertarik dengan 'sentences' itu sebab aku pun memilih mr.hubby aku ni kerana beliau adalah 'Lelaki Biasa'.. dia tak pernah menjanjikan apa-apa pada aku. melainkan, satu ayat yang kerap beliau ungkapkan.. "abang akan buat sayang bahagia.." atau kadang-kadang diubah.. "abang cuma nak tengok sayang bahagia.."..

kedengaran tidak serius dan tiada apa-apa janji di dalam ayat tersebut. tetapi, dengan apa yang telah beliau lakukan untuk aku, aku yakin, beliau memang menyimpan hasrat yang besar, iaitu membahagiakan aku. dengan apa jua cara sekalipun.. dan aku tau.. beliau pun sanggup berkorban apa saja, demi kebahagiaan aku... terima kasih sayang..


Friday, April 15, 2011

tekad~

saya tak akan update blog dengan bahagia selagi tak masuk rumah sewa baru ~~

itulah tekad saya setelah berbulan-bulan menghabiskan masa, tenaga dan wang untuk mencari rumah sewa baru. saya sangat tertekan, stress dan bermacam-macam lagi feeling yang horrible dan terrible sepanjang mencari rumah sewa ni. akhirnya, saya akui, Allah Maha Mengetahui segala-galanya.

Dia beri saya pelbagai ujian, akhirnya, Dia temukan saya dengan apa yang sepatutnya saya perolehi. a praise to Allah. insyaAllah, next week saya akan berpindah ke rumah baru. deposit dah bayar baru-baru ni. paling lewat pun insyaAllah awal bulan Mei saya akan move. doakan semuanya berjalan dengan lancar. amin..

Friday, March 25, 2011

25032011

aku tulis blog = suami balik kampung / suami tiada di sebelah.

haa tu la yang aku nak sampaikan sebenarnya. aku hanya bukak blog ketika ketiadaan suami sahaja. kalo dia ada, haram aku nak bukak. baik aku duduk relaks-relaks bawah ketiak si suami je. lagi best. hehe.

kandungan dah nak masuk 22 minggu. dah scan gender. suprise! nanti tak susah la nak shopping barang baby since dah tau gender kan. aku pun masih teraba-raba ni. barang ape yang patut aku beli. baju, seluar tu dah memang wajib. botoi susu, napkin... ape lagi yer? anyway, aku ada masa sebulan lagi untuk list barang-barang keperluan baby ni. coz bajet nak shopping bulan depan je.

bulan ni maybe sibuk nak berpindah rumah. suami dah carikan rumah sewa baru untuk kami di sekitar ukay perdana. maybe awal or pertengahan bulan 4 boleh masuk rumah tu. harap-harap sangat jadilah yer encik tuan rumah. jangan cancel last-last minit sudah. teraba-raba lagi aku dan suami nak cari rumah lain nanti.

buat masa sekarang ni pun sangat sibuk nak tanda buku budak-budak ni. maklumla, minggu depan PK nak collect. kalo tak, takdenya aku nak rush-rush kutip buku dorang ni. dah la susah nak submit. latihan dorang pulak, mak aii... berterabur lah kalo kelas-kelas hujung sikit tu. kelas-kelas depan ni senang je nak tanda. tulisan dan susun atur kemas je. takdela pening sangat. masalah kat kelas-kelas belakang ni. haihs. bila la mereka nak berubah yer.

aku bukan taknak bertegas dengan dorang ni. tapi dah tak larat sangat dah. aku jerit kuat-kuat pun buat sakit perut aku je. telinga dorang tak lut langsung setakat dengar suara aku ni. so, ape patut aku buat nak bagi dorang ni berdisiplin sikit? bukan untuk masa depan aku pun. untuk masa depan dorang jugak. tapi susahla budak-budak nii.... huh...

ehem.. agak sedih minggu ni sebab takbole balik kampung. ada kursus LDP esok yang wajib dihadiri. 7.30 am - 12.30 pm. baiklah. banyak kerja lagi yang nak dibuat. better aku off dulu. salam 1 malaysia :)

Tuesday, February 15, 2011

15 weeks pregnancy...

tak sangka. sekejap je masa berlalu. kandungan aku dah pun berusia 15 minggu. tak lama lagi masuk la bulan ke-4..

happy ada, risau pun ada. risau sebab aku selalu sangat murung. takut jejaskan kandungan aku nanti. anyway, aku tau, baby aku kuat. dan aku harap dia terus kuat bersama dengan aku sampaila tiba masa dia dilahirkan nanti..

sepanjang kehamilan ni banyak yang aku lalui. yang paling ketara sekali, alahan. sejak bulan pertama sampaila hari ni. kadang-kadang teruk sangat sampai nak bangun pun susah. kadang-kadang ada masa ok. alhamdulillah. loya, muntah, pening, sakit perut, dan benda yang paling aku tak tahan... letih... letih sangat, tak pernah aku jadi macam ni. buat kerja sikit, mengah. jalan laju-laju sikit, mengah.

dah la nak makan pun susah. sepanjang hamil ni aku cuma selesa nak telan makanan yang lembut-lembut je. nestum, yogurt, bubur nasi.. biskut pun okey. asalkan biskut jagung. nasi? susah.. kalau dipaksa lain pulak jadinya. kalau orang memasak pulak, aku la yang susah. loyaaa.. bau minyak, cili, ikan... ayooo.. macam nak membunuh je. pernah aku rasa sampai nak menangis bila terbau orang memasak kat dapur. huh.. begini rupanya orang mengandung yer..

2,3 hari ni loya dan muntah aku dah berkurangan sikit. tapi selera nak makan masih takde lagi. aku tengah duk fikir macam mana la nak solve masalah aku sekarang ni. oh tuhan, berilah aku kekuatan!!...

15022011

berat hati nak lepaskan dia pergi. tapi apakan daya. dia pun ada banyak keje yang nak diselesaikan. hampir 3 minggu dia tak keje sebab temankan n jaga aku yang tak berapa nak sihat ni.

"ena hargai segala pengorbanan abang. apa yang abang buat pada ena, tak terbalas dengan kata-kata. abang la lelaki terbaik yang pernah ena kenal. tiada yang terbaik selain dirimu sayang.. abang korbankan segala-galanya untuk ena. ena sedar semua tu.. dan ena akan cuba sedaya upaya untuk jaga hubungan kita. ena akan kuat untuk menempuh hari-hari mendatang.. segala-galanya hanya untuk abang..."