Monday, April 25, 2011

buat baik berpada-pada.buat jahat jangan sekali.

tak salah nak berbuat baik. tapi biarlah kena pada tempatnya..

bagi aku, bila aku berbuat baik, berbudi pada orang, aku tak pernah mintak balasan dari orang tu. cukuplah dia ingat, dan appreciate apa yang aku dah buat. maksud appreciate aku di sini bukanlah nak suruh dia berterima kasih tak henti-henti or menjunjung kasih tuanku ke apa kat aku. tapi cukupla kalau dia memahami situasi bila aku tak dapat tolong dia untuk sekali dua.

apa perasaan korang bila sekali korang tak dapat tolong seseorang tu, dia terus cakap belakang bahawasanya yang anda ini tidak boleh diharap or something else yang sewaktu dengannya? rasa macam kena backstabbed je kan?

salah ke kalau dia memahami situasi kawan dia yang memang tak dapat nak tolong dia tu? tak perlulah nak tikam-tikam belakang, burukkan kawan dia pulak. sedangkan semua orang pun tahu dan nampak apa yang dah masing-masing buat. tak cakap pun semua orang dah tahu. tak perlu nak tambah cerita, buruk-burukkan keadaan. kerana akhirnya, akan memalukan diri sendiri.

dan aku pun tak berniat nak sakitkan hati orang lebih-lebih. cukupla kalau dia sudi bermuhasabah diri. sama jugak macam aku. kalau boleh, sentiasa nak muhasabah diri. terima segala qada' dan qadar. ketentuan pada diri kita. mungkin kita tak sedar apa salah dan silap kita. tapi if u feel something is going wrong or apa, cepat-cepat la muhasabah diri. renung balik apa yang kita dah buat pada orang.

aku sendiri pun tahu, aku banyak menyusahkan org, mengguris hati orang, so maafkanlah aku seadanya. and if u understand, preggy woman will be as twice as sensitive than u. that was a human nature. kalau tak dapat accept jugak, up to u. as long as u happy. i pun happy :)

*sorry doesn't seems to be the hardest word... if u're realize that u're just a human..*

No comments: